Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Atsaka miljonu no valsts budžeta Ogres plūdu aizsargdambja pabeigšanai

Valdība otrdien nolēma atteikt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt teju vienu miljonu eiro Ogres upes plūdu aizsargdambja būves pabeigšanai.

Tā vietā Ogres novada pašvaldību rosinās projekta pabeigšanai aizņemties līdzekļus un piesaistīt arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus ar norādi, ka šis projekts ir starp prioritārajiem un nav atliekams.

Kopumā šim projektam nepieciešami 1,31 miljoni eiro un Ogres pašvaldība no šīs summas apņēmusiessegt 30% jeb 393 254 eiro, bet no valsts budžeta nepieciešami 913 594 eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) paskaidrojusi, ka pašreiz esošais grunts uzbērums pagaidu aizsargdambim ap Ogres upi nav pilnvērtīgs dambis un plūdu gadījumā var radīt būtiskus un neparedzamus zaudējumus iedzīvotājiem un infrastruktūrai, kā arī līdz šim veiktajiem Ogres upes dambja rekonstrukcijas būvdarbiem.

Aizsargdambja projekts ir sarežģīts, to paredzēts īstenot četrās kārtās. Līdz šim pirmajā kārtā ir apsekots Ogres upes neapplūstošais aizsargdambis, kā arī novērsti esošie dambja avārijas izskalojumi un nostiprināta Norupītes izteces zona. Otrajā kārtā izveidots savienojošais dambis un būvēta sūkņu stacijas ēka, lai novērstu Ogres upes palu ūdeņu un ledus krāvumu ieplūšanu Norupītes grīvā. Trešajā kārtā tika pilnībā aprīkota sūkņu stacija ar piebraucamiem ceļiem, 20 kilovatu augstsprieguma līniju un transformatora apakšstaciju. Savukārt projekta ceturtā kārta paredz esošā pagaidu dambja rekonstrukciju, kas maksimāli samazinās Ogres upes palu ūdeņu filtrāciju caur dambja uzbērumu.

VARAM uzsvērusi, ka tikai pilnīga projekta realizācija garantēs pretapplūšanu un nodrošinās Ogres upes aizsargdambja aizsargfunkciju posmā no Norupītes līdz Rūpniecības ielai. Gadījumā, ja šie darbi nebūs izdarīti, jau nākamgad plūdu gadījumā būs atkārtota ēku applūšana tādā pašā vai pat lielākā apjomā kā 2013.gada pavasarī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas