Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Augšdaugavas novadā notikušās dūņu noplūdes likvidēšana varētu ilgt apmēram mēnesi

Augšdaugavas novadā notikušās dūņu noplūdes likvidēšanas darbi varētu turpināties apmēram mēnesi, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) Latgales reģionālās vides pārvaldes direktore Iveta Lobanoka.

Viņa apliecināja, ka skābekļa koncentrācija tuvējās upēs ir normas robežās un zivju slāpšana nav novērota, līdz ar to secināms, ka avārijas seku novēršana līdz šim ir bijusi sekmīga.

Vaicāta, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai dūņu noplūdes sekas pilnībā novērstu, Lobanoka atbildēja, ka neatliekamie preventīvie darbi varētu turpināties apmēram mēnesi, bet, iespējams, pēc tam vēl būs nepieciešams veikt sanācijas darbus.

"Ja būs nepieciešama turpmāka sanācija, tad operatoram, šajā gadījumā Daugavpils ūdenim, būs papildus jāizstrādā sanācijas darbu plāns un jāiesniedz tas saskaņošanai VVD. Kā turpmākie sanācijas pasākumi varētu būt minēti meliorācijas grāvju pārtīrīšana, piesārņotās platības rekultivācija utt., bet lielākoties viss piesārņojums tiks savākts mēneša laikā," skaidroja VVD pārstāve.

Kā vēstīts, 25.novembrī VVD saņēma informāciju par avārijas situāciju dūņu laukos Križi Naujenes pagasta Kašatņikos, Augšdaugavas novadā. Notikuma vietā VVD inspektori konstatēja, ka vaļņa nobrukuma rezultātā no dūņu laukiem vidē nonākuši vismaz 14 000 kubikmetru dūņu. Būtiskākā dūņu daļa ir noplūdusi blakus esošajā purvainā meža teritorijā. Tomēr piesārņojums pa grāvju sistēmu un pēc tam pa Stropes upi ieplūdis Līksnas upē.

Noplūdušo dūņu dēļ Augšdaugavas novada domes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums lūgt valdību izsludināt ārkārtējo situāciju saistībā ar būtisku apdraudējumu cilvēku veselībai, vides un saimnieciskās darbības drošībai un pašvaldības infrastruktūrai trijos Augšdaugavas novada pagastos - Naujenes, Maļinovas un Līksnas pagastos.

Kā skaidro pašvaldība, šāds lēmums nepieciešams, lai varētu turpmāk pieprasīt no valsts kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies avārijas dēļ.

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā norāda, ka pašvaldība arī bez ārkārtējās situācijas izsludināšanas var prasīt valsts kompensāciju par dūņu avārijas likvidēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas