Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Augulis: Veco vilcienu izmantošana drīz maksās dārgāk nekā jaunu un komfortablu

Turpinot jaunu vilcienu iepirkuma otro kārtu, pirmos modernos vilcienus var sagaidīt jau 2019. gadā. Tas ir nepieciešams, jo drīz par veco vilcienu uzturēšanu būs jāmaksā vairāk nekā par komfortabliem jauniem vilcieniem, intervijā Dienai izteicies satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Fragments no intervijas:

Valdība atzinusi – jāsamierinās, ka vilcienu iepirkums palielinās budžeta deficītu. Varam cerēt, ka nu beidzot tos pirks?

Šobrīd ir lēmums, ka turpinām iepirkuma otro kārtu, lai gala rezultātā nonāktu pie jaunajiem vilcieniem. Šis ir virziens uz efektīvu, videi draudzīgu transportu. Pasažieru pārvadājumi ar vilcienu ir ļoti nozīmīgi, jo aizstāj lielu skaitu autobusu, it sevišķi rīta un vakara stundās, kad cilvēki pārvietojas starp mājām un darbu.

Neizbēgami, ka vilcienu modernizācija valsts budžeta uzskaitē saskaņā ar Eiropas komisijas metodiku parādās kā ilgtermiņa saistības. Pat neskatoties uz to, ka Pasažieru vilciens aizņemsies naudu ārējā tirgū. Šobrīd esam izstiepuši vilcienu finansēšanas grafiku, lai ietekmi uz budžetu samazinātu.

Protams, jāatceras, kad biju pirmo reizi ministrs, tikām līdz gatavībai noslēgt līgumu par vilcienu piegādi, bet, kad es vairs nebiju amatā, līgumu noslēdza un tad pēkšņi lauza. Mums bija iespēja izmantot Eiropas fondu līdzekļus, lai izmaksas tik ļoti neuzgultos uz valsts pleciem, to palaidām garām. Arī to, ka būtu jaunas darba vietas un, iespējams, vilcienu komplektācija Latvijā. Šodien mēs jau brauktu ar jaunajiem vilcieniem. Man nesaprotamu iemeslu dēļ toreiz viss tika nobloķēts, līdz ar to laiks zaudēts, problēma nav atrisināta.

Arī vilcienu nepirkšana problēmas ar budžetu nemazina?

Katrā ziņā, ja skatāmies uz izmaksām, kādas būtu, ja mēs saglabājam pašreizējo situāciju, tad jārēķinās, ka tehnikas parks ar katru gadu aizvien vairāk noveco, līdz ar to pieaug budžeta maksājumi tā uzturēšanai, remontiem. Pienāks brīdis, kad mēs par mazāku komfortu maksāsim dārgāk, nekā lietojot jaunus nesalīdzināmi komfortablākus vilcienus. Ja domājam par līdzekļu ekonomiju nākotnē, jēdzīgi ir ieguldīt šodien, tā efektu saņemot ilgākā laika periodā.

Jau kuro gadu aktuāls viens un tas pats jautājums: kad pēc jūsu prognozēm Latvijā varētu būt jaunie vilcieni?

Ja konkurss noritēs veiksmīgi, pirmie līgumi varētu tikt noslēgti šī gada beigās, nākamā gada sākumā. 2019. gadā Latvijā jāienāk jaunajiem vilcieniem. Protams, termiņus var ietekmēt arī konkursa rezultātu apstrīdēšana.

Visu interviju lasiet ceturtdienas, 15. jūnija, avīzē Diena!

Top komentāri

Erna
E
Auguli, neesi tuksu dirsejs, tev ir pieejami visi dokumnti, lai noskaidrotu, kurs bija tas, kurs noslegto ligumu noblokeja un kapec to izdarija (visticamak tapec, ka nesanema konta ieskaititu naudu par si liguma noslegsanu), ludzu publiskot visus vardus, uzvardus kuri ir radijusi milzigus zaudejumus Latvijas iedzivotajiem, valstij un padirsusi ES pieskirtos milijonus. Vainigos notiesat un publiski noslicinat Incukalna gudrona dikos.
auditors
a
nevajag plānot ievērojamu līdzekļu nozagšanu un valsts aptīrīšanu , tad ar Eiropas atbalsta fonds būtu nostrādājis , bet mūsu alkatīgajam zuperpolitiķim lembem nagi niez un bez valsts apzagšanas nevar dzīvot. tagad visa tā zupa uz valsts kakla, nebrīnīšos , ka būs radīta shēma , kā valsti aptīirīt , jo bez Eiropas iesaistīišanas tas līidz šim labi izdevies , spilgtākais piemērs zelta tilts.
NeticīgaisToms
N
Vai lūdzu varētu publicēt pilnu aprēķinu šādam apgalvojumam? Tāpat lūdzu nekautrēties un iekļaut kredītu, tā procentus, apkalpošanas, pēcgarantijas, nepieciešamās pārbūves u.t.t. izmaksas, paldies jau iepriekš!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas