Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Bažījas par lieku konservatīvismu

Jautājums par naudas ieguldījumiem pensiju uzkrājumos Latvijā vienmēr bijis aktuāls un bieži vien ar visai emocionālu izklāstu. Tā kā esam kļuvuši par Eiropas ekonomikas sastāvdaļu, turklāt bieži vien ne tajā sliktākajā izpratnē, likumsakarīga ir vēlme pēc Eiropas labklājības, tajā skaitā pensiju jomā. Tomēr, ņemot vērā, ka ekonomikas un līdz ar to arī naudas apjoms uz iedzīvotāju Latvijā ir mazs, situāciju vēl vairāk pasliktinot lielajam zemu apmaksāto darbinieku īpatsvaram un sociālajai nevienlīdzībai kopumā, arī potenciālo pensiju apjoms ir visai tālu no vēlamā.

Potenciālajam pensijas uzkrājējam ir iespēja variēt starp investīciju riska un ienesīguma ziņā visai dažādām ieguldījuma stratēģijām. Atkarībā no tā, vai ir lielāka vēlme ļauties potenciāli lielākam ieguldījumu ienesīgumam tālākā nākotnē, vai arī izvēlēties investīciju riska ziņā samērā mierīgu pieeju, ieguldītājs var pievērsties vai nu aktīvajiem, vai konservatīvajiem otrā pensiju līmeņa (2PL) ieguldījumu plāniem. 

Ir arī tā dēvētie sabalansētie ieguldījumu plāni ar lielāku potenciālās atdeves un ieguldījuma riska sabalansētību. Konservatīvie ieguldījumu plāni vairāk piemēroti ļaudīm, kuriem līdz iešanai pensijā atlicis relatīvi īss laika posms – mazāk par 15 gadiem, līdz ar to vismaz teorētiski vairāk būtu jārūpējas par lielāku ieguldījumu drošību, nevis aktīvi ļauties finanšu tirgus zigzagiem. Tāpēc šie plāni pamatā orientēti uz ieguldījumiem finansiāli stabilu valstu valdību parāda vērtspapīros, kuri, lai arī nesniedz pārāk lielu atdevi, tomēr izceļas ar zemu ieguldījuma risku. Aktīvie plāni vairāk domāti tiem ieguldītājiem, kuriem līdz pensijai ir garāks laika sprīdis un kuri var atļauties pārdzīvot arī dažādus finanšu tirgus satricinājumus, taču tomēr orientēties uz potenciāli lielāku finanšu līdzekļu atdevi nākotnē. Aktīvajos pensiju plānos līdztekus parāda vērtspapīriem ieguldījumi orientēti uz akciju tirgu, kas pēdējos gados izrādījis īpaši lielu ienesīgumu. Tomēr arī te iespējamas dažādas korekcijas. 

Ja paraugāmies uz Latvijas 2PL plāniem, tad  šā gada 7. jūlijā pēdējo desmit gadu perioda vidējais gada ienesīgums konservatīvajiem ieguldījumu plāniem svārstījies 3,3–4,32%, bet aktīvajiem plāniem – 2,14–4,36% robežās.
 
Tiesa, uzreiz jāpiebilst, ka konservatīvo plānu labie rādītāji tiešā mērā izskaidrojami ar pasaules centrālo banku, to vidū Eiropas Centrālās bankas, īstenotajām ekonomikas stimulēšanas programmām. Tas ietver bāzes procenta likmju samazināšanu un eirozonas valdību obligāciju uzpirkšanu, kas parāda vērtspapīru ienesīgumu samazinājis līdz vēsturiskajam minimumam, bet vienlaikus cenas kāpinājis līdz jaunam vēsturiskam maksimumam, taču tālākam obligāciju cenu pieaugumam ir visai niecīgas iespējas. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 11.jūlija, numurā!

Top komentāri

Konservators
K
Kad nav jāatbild par saviem vārdiem un padomiem, tad sava privātā biznesa labad ir dzirdēti ne tādi vien priekšlikumi un apgalvojumi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas