Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

BKUS: Ziemas prieku dēļ nedēļas nogalē 110 bērni guvuši traumas

Mazie pacienti, sākoties sniegotajam ziemas periodam, guvuši dažādas traumas, un pagājušajā nedēļas nogalē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārstu palīdzība bija vajadzīga 110 bērniem, portālu Diena.lv informēja BKUS Komunikācijas daļas vadītāja Dace Zaldāte-Rozentāle.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu nogalēm, šādu pacientu skaits ir dubultojies. Attiecīgi ievērojami pieaudzis arī to gadījumu skaits, kad traumu dēļ pacienti stacionēti un bērniem nepieciešams slimnīcā uzturēties ilgāku laiku.

Bērnu ārsti atgādina, ka nepārdomātai ziemas prieku baudīšanai var būt traģiskas sekas, un aicina pievērst īpašu uzmanību vides drošumam. 

"Bērnu traumatisma statistikas rādītāju augstākais punkts vasaras un ziemas brīvlaikos un nedēļas nogalēs nav pārsteigums. Mūsu rūpēs par bērnu veselību ietilpst pienākums atgādināt būt arī piesardzīgiem un pēc iespējas izvairīties no traumu gūšanas. No sadzīviskām neuzmanības traumām mūs var pasargāt pārdomāta sezonai piemērotu apavu izvēle, bet par traumām, kas gūtas ziemas prieku laikā, bērnus var pasargāt pārdomāta rīcība,” saka BKUS bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks. 

Ziemas jautrībā bērni visbiežāk traumas gūst, braucot pa slīdkalniņiem un saskrienoties viens ar otru, nespējot nokontrolēt slīdēšanas trajektoriju un ieskrienot kādā šķērslī, vai krītot, braukājot ar slidām slidotavā vai spēlējot kādu ziemas sporta veidu. Retāk traumas gūtas, sadzīviskās situācijās paslīdot. Visbiežāk bērniem ziemā jāārstē roku un kāju lūzumi un dažādas galvas traumas.

Bērnu slimnīcas speciālisti aicina vecākus apzinīgi izvērtēt izvēlēto ziemas izklaides vietu drošumu, un bērniem vēlreiz piekodināt būt piesardzīgiem arī pašiem.

Pirms laisties no kalna, pārliecinieties, ka bērniem ir pēc iespējas mazāks risks ar ragaviņām vai slidināšanās paliktņiem neparedzēti ieskriet kādā šķērslī. Izvērtējiet, vai bērns ir pietiekoši patstāvīgs, lai pa kalniņu slidinātos pats, vai tomēr ir nepieciešama vecāka palīdzība. Vecākajām atvasēm vēlreiz atgādiniet – ar dažādiem šļūcamrīkiem kategoriski aizliegts pieāķēties un vizināties aiz braucošiem auto vai tramvajiem. 

Īpašu piesardzību ievērojiet publiskajās slidotavās: ar slidām gūtās traumas var būt sevišķi nepatīkamas. Uz ledus nepieciešams izmantot speciālo ekipējumu – ceļgalu, elkoņu sargus un ķiveri, bet, spēlējot hokeju, par to jāpiedomā vēl jo vairāk. 

Tāpat nepieciešams novērtēt, kādus riskus paredz tas, ja apkārt rotaļājas vēl daudz citu bērnu. Arī tad, ja izklaide šķiet droša, pastāv iespēja sāpīgi saskrieties ar citiem. Skaidrojiet šos riskus savām atvasēm, un, ja neesat pārliecināti, ka bērns, dodoties ziemas priekos, pats varēs tos izvērtēt, pievienojieties! 

Situācijās, kad negadījums jau ir noticis, ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk bērnam sniegt palīdzību. Informāciju par to, kā rīkoties traumu gadījumā un kā pasargāt bērnu, var iegūt Bērnu slimnīcas mājaslapā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas