Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bordāns: Zolitūdes traģēdijas krimināllieta kalpos par pamatu pārmaiņām tieslietu sistēmā

Tā dēvētā Zolitūdes traģēdijas krimināllieta kalpos par pamatu pārmaiņām tieslietu sistēmā, otrdien žurnālistiem sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

LETA jau vēstīja, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par vainīgu atzina tikai būvinženieri Ivaru Sergetu un piesprieda viņam sešu gadu cietumsodu, uz pieciem gadiem aizliedzot ieņemt amatu. Savukārt visi pārējie apsūdzētie tika attaisnoti.

Bordāns atzina, ka viņš vēl nav iepazinies ar tiesas lēmumu, bet tas tiks izvērtēts. 

"Sabiedrība ir neizpratnē par šādu tiesas lēmumu, bet to, vai šī neizpratne ir pilnībā pamatota... Vai [šādas tiesvedības iznākums] ir izskaidrojams ar prokuratūras darbu, vai tiesas darbu? Mēs varējām novērot, ka vismaz viens tienesis pārtrauca izskatīt šo lietu. Vai tas bija saistīts tikai ar veselības apsvērumiem?" prātoja tieslietu ministrs.

Tāpat Bordāns pauda pārliecību, ka, ticamākais, šajā jautājumā gaidāma nākamā instance, kuras laikā, iespējams, atklāsies izmeklēšanas un tiesas izskatīšanas apstākļi. 

Vienlaikus tieslietu ministrs atgādināja, ka patlaban notiek intensīvs tieslietu sistēmas audits. 

"Valsts kontrole un Tieslietu ministrija apņēmušās kā vienu no pirmajiem auditiem veikt prokuratūrā, tieši par procesiem un to, kā notiek lietu apstrāde. Domāju, ka būs lietas, kas ļaus izdarīts secinājumus," stāstīja Bordāns, piebilstot, ka audits varētu noslēgties gada laikā, turklāt Zolitūdes traģēdijas tiesvedību varētu skatīt šī audita kontekstā.

"[Zolitūdes traģēdijas krimināllieta] būs pārbaudījums visai sistēmai. Tā noteikti kalpos par pamatu pārmaiņām, kas tieslietu sistēmā jau ir sāktas. Šie gadījumi ļaus ieviest daudz labāku tieslietu sistēmas pārvaldību," uzsvēra Bordāns.

Top komentāri

Faktiirspītīgi
F
"pārmaiņām tieslietu sistēmā"? Cik atceros, igauņi ar šo sāka pirms nepilniem 30 gadiem... .
Par konstucijām atbildīgi bija divi
P
Būvinženieris par slodžu aprēķiniem un izgatavotājs - par konstrukciju atbilstību būvineženiera izvirzītajām prasībām. Un tieši šajā virzienā prokuroriem bija jāstrādā. Prokuratūras nekompetences un sodītkāres iesvedības laikā tiesai vajadzēja nodarboties ar ļoti daudzām blakus lietām, par kurām jau iepriekš bija skaidrs, ka tām nav tiešas cēloniskas sakarības ar konstrukciju neatbilstību. Tajā pašā laikā izgatavotājs, kam bija cieša saikne ar konstrukciju atbilstību būvineženiera izvirzītajām prasībām, palika ārpus prokuroru darbības tvēruma. Un tas bija stulbi, jo tur liela daļa vainas ir tieši izgatavotāja pusē. Pārveidojot konstrukcijas no monolītām uz dalītām, viņi neņēma vērā, ka šāda tipa dalītās konstrukcijās liecē visu slodzi uzņem tikai savienojuma apakšējās skrūves. Bet viņi tās rēķināja it kā konstrukcijas tiktu vienmērīgi slogotas stiepē.
Laima Ozola
Tādi lemumu ir 2/3 no visa kopējā tiesu prakses. Adminstratīvas tiesas tiesnesis A. Dreimanis spriedumā apgalvo ka nav svarīgi kad un kādu saturu ieraksta zemesgrāmata ar domājamas daļas īpasnieka atļauju vai bez. Tā pilna nopietnībā apgalvo tiesnesis sava 2019 gada spriedumā.. Atbalstam Bordanu, tiesu sistēma ir piedzīvojusi krahu, abažraļis
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas