Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brīvdienās ierobežos veikalu un tirgu darbību, bet netiks ierobežota tirdzniecība internetā

Šajā nedēļas nogalē tiks ierobežota veikalu un tirgu darbība, bet netiks ierobežota tirdzniecība internetā, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ministru kabinets 1.decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11.janvārim, vienlaikus nosakot virkni ierobežojumu, tostarp tirdzniecības jomā. Pēc EM skaidrotā, tirdzniecības ierobežojumi ieviesti, lai mazinātu cilvēku drūzmēšanos tirdzniecības vietās iekštelpās un ārā.

Ar valdības lēmumu, ārkārtējās situācijas laikā brīvdienās veikalos varēs iegādāties tikai pārtiku, higiēnas preces, dzīvnieku barību, preses izdevumus un sabiedriskā transporta biļetes.

Pēc EM skaidrotā, kategorijā "higiēnas preces" ietilpst šampūni, zobu higiēnas līdzekļi, zobu sukas, ziepes, ķermeņa mazgāšanas līdzekļi, tualetes papīrs, kabatas lakatiņi, kosmētiskās salvetes, dvieļi, galda salvetes, higiēniskās paketes, tamponi, bērnu autiņi, kā arī sejas maskas.

EM gan piebilda, ka brīvdienās tirdzniecības vietās varēs iegādāties arī tādas preces kā sērkociņi, veļas pulveris, kafija, sejas maskas un dezinfekcijas līdzekļi.

Tāpat brīvdienās darbosies aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas.

Preču tirdzniecības ierobežojums brīvdienās un svētku dienās attiecas arī uz ielu tirdzniecību un tirdzniecību atklātā tirgus teritorijā. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.

Nedēļas nogalēs un svētku dienās veikalos nevarēs iegādāties alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus. Tajā pašā laikā EM atzina, ka brīvdienās internetā varēs iegādāties tās preces, kuras būs liegts iegādāties tirdzniecības vietās. Tādējādi arī alkohols un cigaretes nedēļas nogalēs un svētku dienās būs iegādājami internetā.

Brīvdienās netiks ierobežota tirdzniecība internetā, tādējādi arī brīvdienās un svētku dienās būs atļauta preču piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos.

Ārkārtējās situācijas degvielas uzpildes stacijās (DUS) varēs tirgot preces, kas nepieciešamas automašīnu drošai lietošanai un šo preču nepieejamība var radīt satiksmes drošības apdraudējumu. Tiesa, brīvdienās DUS nevarēs tirgot alkoholu un tabakas izstrādājumus, lai neradītu negodīgas konkurences apstākļus ar citām tirdzniecības vietām.

EM mājaslapā publicētā informācija liecina, ka sniegt pakalpojumus brīvdienās un nedēļas nogalēs varēs banku filiāles, ķīmiskās tīrītavas, apavu, pulksteņu un šūšanas darbnīcas, kā arī atslēgu remontdarbnīcas.

Ārkārtējās situācijas laikā ir samazināts maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits tirdzniecības telpās, nosakot, ka uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības. Tirgotājiem jānodrošina, ka tirdzniecības vietā atrodas ne vairāk kā 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra.

Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 25 kvadrātmetriem, tad tajā vienlaikus var atrasties viens apmeklētājs.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem pie ieejas veikalā labi redzamā vietā ir jānorāda informācija, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties konkrētajā vietā.

Savukārt tirdzniecības vietu apmeklētējiem ir jālieto sejas maskas. Prasība par sejas maskām attiecas arī uz šo vietu darbiniekiem, kuri no apmeklētājiem nav nodalīti ar fizisku barjeru, piemēram, īpašām sieniņām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas