Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Būtiski pieaudzis ziņojumu skaits par bērnu seksuālu izmantošanu un pavedināšanu internetā

Vietnē drossinternets.lv 2021.gadā iesniegti 22 925 ziņojumi par bērnu seksuālu izmantošanu un pavedināšanu saturošiem materiāliem internetā, šodien Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) rīkotajā konferencē Draudzība(s) tīklā informēja Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska.

Ziņojumu daudzums ir būtiski pieaudzis kopš 2020.gada, kad tika iesniegti 3993 šāda veida ziņojumi.

Sociālo mediju daudzveidība ir palielinājusi iespējas ļaunprātīgi izmantot bērnus un pusaudžus, tomēr pavedināšana ir pastāvējusi arī pirms digitālās vides, atzīmē VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta referente, klīniskā un veselības psiholoģe Ieva Bašinska.

Savukārt konferences moderators Oskars Priede sacīja, ka bērnu un pusaudžu pavedināšana ļaundariem ir kļuvusi vienkāršāka. Tiek izmantotas jaunas shēmas, tāpēc pieaugušajiem ir jābūt zinošiem, lai varētu aizsargāt bērnus.

Bašinska stāstīja, ka pavedinātāji mēdz manipulēt ar bērnu vai pusaudzi, vispirms nodibinot emocionālu saikni un iegūstot viņa uzticību. Bērns vai pusaudzis var justies īpašs, jo nereti šis pieaugušais apmierina bērna emocionālās vajadzības - pievērš uzmanību, izsaka komplimentus, runā par bērnam vai pusaudzim aktuālām tēmām.

Tālāk pavedinātājs cenšas normalizēt, piemēram, seksuālu attēlu sūtīšanu un draud ar nepatikšanām, ja bērns vai pusaudzis atsakās to darīt.

Pusaudži šādos gadījumos mēdz nevērsties pēc palīdzības, jo jūtas vainīgi par notikušo - viņiem šķiet, ka ir to pelnījuši, jo nav bijuši pietiekami piesardzīgi, skaidroja VBTAI pārstāve. Tāpat arī bērni un pusaudži ne vienmēr saprot, ka viņiem draud briesmas, tāpēc pieaugušajiem viņus ir jāizglīto, lai viņi izprastu, kā pareizi rīkoties, nonākot bīstamās situācijās, norādīja Bašinska. Turklāt ir svarīgi izstāstīt bērnam, kur vērsties pēc palīdzības.

Komunikācija ar bērniem par šīm tēmām ir atslēga, minēja Latvijas Kiberpsiholoģijas valdes locekle Luīze Berga. Kad bērns saņem savu pirmo telefonu, ir svarīgi izstāstīt, kādos sociālajos medijos vai vietnēs nevajadzētu uzturēties, turklāt nevis to vienkārši aizliedzot, bet gan izskaidrojot, kāpēc tie bērnam nav piemēroti un kādās situācijās viņš var iekļūt.

Vecāku atbalstam ir svarīga loma bērna aizsargāšanā - ja vecāku reakcija uz pavedināšanas gadījumiem būs noraidoša un negatīva, tad bērni par tiem nestāstīs. Svarīgi ir arī veicināt bērnu un pusaudžu pašapziņu, jo bērni ar pozitīvu pašvērtējumu retāk meklē emocionālo piepildījumu svešiniekos internetā, norāda bērnu uzvedības speciāliste Līga Bērziņa.

Vietnē "drossinternets.lv" ir iespējams ziņot par bērnu pavedināšanu, bērnu seksuāla satura izplatīšanu un citiem pārkāpumiem. Ziņojumi tiks izskatīti un cietušajiem tiks sniegtas norādes, kā rīkoties tālāk.

Lai saņemtu palīdzību vai padomu, kā rīkoties, var zvanīt arī uz bērnu un jauniešu uzticības tālruni 116111.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas