Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Celiakijas slimniekiem pabalstus maksās arī pēc 18 gadu vecuma

Saeima trešdien galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas likumā, paredzot, ka no nākamā gada valsts atbalstu celiakijas slimnieki varēs saņemt arī pēc 18 gadu vecuma.

Kā skaidro Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji, atbalstu izmaksās celiakijas slimniekiem, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs un nav vecāki par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā un nav vecāki par 24 gadiem.

No nākamā gada valsts atbalstu izmaksās celiakijas slimniekiem neatkarīgi no tā, vai viņiem ir noteikta invaliditāte un kādu iemeslu dēļ tā noteikta.

Izmaiņas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā nepieciešami, lai atbalstītu jauniešus, kuri pēc 18 gadu vecuma mācās. Pēc Veselības ministrijas pieejamās informācijas, gastroenterologu apmeklējumu skaits ievērojami pazeminās pacientiem pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, jo atbalsta izmaksu pārtrauc ar celiakiju slimam bērnam sasniedzot 18 gadu vecumu.

Līdz šim tiesības uz atbalsta saņemšanu bija ar celiakiju slimam bērnam vecumā līdz 18 gadiem, ja bērnam nav noteikta invaliditāte. Valsts sociālo pabalstu sistēma neparedz sniedzamā atbalsta palielināšanu par bērnu invalīdu gadījumos, kad bērnam noteiktā pamatdiagnoze apvienojas ar citām slimībām un funkcionāliem traucējumiem. Tomēr bērnam, kuram invaliditāte noteikta citu iemeslu dēļ, arī turpmāk saglabājas nepieciešamība pēc speciālas pārtikas iegādes, norāda LM.

Celiakija ir glutēna nepanesamības izraisīta autoimūna slimība. Celiakija var izpausties jebkurā vecumā, un Latvijā, līdzīgi kā citās valstīs, ar celiakiju slimo ap 1% cilvēku.

Pašlaik celiakija nav izārstējama slimība, tomēr savlaicīga diagnozes noteikšana un stingra bezglutēna diēta samazina turpmāko komplikāciju un mirstības risku, kā arī uzlabo pacientu dzīves kvalitāti. Līdz ar to vienīgais celiakijas ārstēšanas veids ir stingras bezglutēna diētas ievērošana mūža garumā. Tādējādi bērni, kuriem noteikta celiakijas diagnoze, uzskatāmi par hroniski slimiem pacientiem, kam nepieciešamas regulāras konsultācijas pie bērnu gastroenterologa un uztura speciālista.

Lai saņemtu atbalstu, ne retāk kā reizi divos gados bērnam ir jāapmeklē gastroenterologs. Valsts atbalsta apmērs ir 106,72 eiro mēnesī, un to izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas