Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Šobrīd nav zināms, kad tiks atļauti tiešie pasažieru pārvadājumi uz trešajām valstīm, arī Ēģipti un Turciju

Ceļot ārpus Latvijas pagaidām ir nedroši

Akciju ceļojumi uz Tenerifi jau februārī, arī no Tallinas un Viļņas, braucieni uz Ēģipti jau martā – tāds ir vairāku tūrfirmu aktuālais piedāvājums. Piemēram, ceļojumu firma Novatours plaši reklamē, ka martā sāk piedāvāt ceļojumus no Latvijas uz ārvalstīm.

Ceļojumu kompānija Impro martā piedāvā braucienus uz Lietuvu un Igauniju, bet nacionālā lidsabiedrība airBaltic uzstājīgi e-pastā klientiem izsūta «karstos piedāvājumus» lidojumiem vasarā, arī uz Krieviju.


Tiešie reisi aizliegti

Savukārt gan Ārlietu ministrija, gan Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsver: ceļojumi ārpus Latvijas ir nedroši, tie netiek rekomendēti. Pašas tūrfirmas apgalvo, ka, ceļojot tiks ievēroti visi drošības noteikumi, tomēr tas nemaina epidemiologu vēstījumu Latvijas iedzīvotājiem – ārpus Latvijas neceļot. 

Ārlietu ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris, taujāts, vai ir kādas indikācijas, ka pavasarī tiešām varētu notikt tūrisma braucieni no Latvijas, piemēram, uz Ēģipti un Kanāriju salām, atbild: "Tas, vai martā/aprīlī varētu notikt šādi braucieni, primāri ir atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas Latvijā un izrietošā tiesiskā regulējuma. Šobrīd MK noteikumi liedz veikt tiešos pasažieru pārvadājumus uz trešajām valstīm un no tām."

Ārlietu ministra padomnieks arī norāda, ka pasažieru pārvadājumi uz/no ES valstīm ir atļauti, taču regulējums var tikt pielāgots atkarībā no epidemioloģiskās situācijas (piemēram, šobrīd ir aizliegti pasažieru pārvadājumi uz/no Īrijas, Portugāles, Apvienotās Karalistes saistībā ar jaunā vīrusa paveida izplatību). Tāpat tūrisma braucienu iespējamība ir atkarīga no epidemioloģiskās situācijas mērķa valstī – vai, no tās atgriežoties Latvijā, jāievēro pašizolācija, vai mērķa valsts ir gatava uzņemt tūristus no Latvijas un ar kādiem nosacījumiem (vai nepieciešama pašizolācija, ierodoties šai valstī no Latvijas, u. tml.).


Nezina, vai notiks

Tātad pašlaik ceļotgribētājiem, iegādājoties ceļojumus martā vai aprīlī uz trešajām valstīm, jārēķinās, ka vēl nav zināms, vai šādi ceļojumi vispār varēs notikt. Patērētāju tiesību un aizsardzības centra pārstāve Sanita Gertmane, atbildot, vai šādi piedāvājumi par ceļojumiem, par kuriem nav zināms, vai tie varēs notikt, nav patērētāju maldināšana, norāda, ka «piedāvāt ceļojumus pašlaik nav aizliegts, tomēr, piedāvājot šādus ceļojumus, komersantam ir jāapzinās riski, jo epidemioloģisko iemeslu dēļ ir iespējamība, ka ceļojumi būs jāatceļ. Arī patērētājiem atbildīgi jāizvērtē, vai pašlaik ir piemērotākais laiks ceļot, ņemot vērā pārvietošanās ierobežojumus un citu institūciju aicinājumus to nedarīt. Tāpat ir liela iespējamība, ka iegādātais ceļojums var nenotikt».

Cita starpā SPKC atgādina, ka nav pieļaujama pulcēšanās ne privātos, ne publiskos pasākumos. Ikdienas gaitās jāievēro princips "2+2" – divi metri, divi cilvēki. Skaidrs, ka šādu principu ievērošana grupu ceļojumos ir teju neiespējama. 


Svarīgs drošības aspekts

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas valdes priekšēdētāja Inga Kavaca teic, ka šādus tūrfirmu piedāvājumus nekādā ziņā neuzskata par sociāli neatbildīgiem, jo ir gana daudz cilvēku, kas Covid-19 ir izslimojuši, un, piemēram, lielākā daļa mediķu jau ir vakcinēti, līdz ar to viņi droši var doties ceļojumos. Kavaca arī uzsver, ka tūrfirmas ļoti ievēro visus drošības pasākumus – pirms izlidošanas no Latvijas un atgriežoties ir obligāts Covid-19 tests. Tiesa, viņa piebilst, ka pēc ceļojuma pašizolācijas ievērošana gan ir uz katra ceļotāja sirdsapziņas. 

Jāteic, ka Latvijas tūrfirmas, piedāvājot ārvalstu ceļojumus, nav unikālas. To dara tūrisma kompānijas visā Eiropā, piemēram, Vācijā. Tiesa, tur piedāvājumos gan nav pavasara, bet ir vasara, turklāt cenas ir ārkārtīgi pievilcīgas.

Kā portālā Deutsche Welle norāda Minhenes Ludviga Maksimiliāna universitātes tūrisma ekonomikas profesors Jirgens Šmūde, pērnā gada decembrī iepriekš rezervēto komplekso ceļojumu 2021. gada vasarai pārdošanas apjoms bijis par 68% mazāks nekā 2019. gadā. "Drošības aspekts, kam iepriekš bija mazsvarīga loma, atpūtniekiem ir kļuvis ārkārtīgi svarīgs," saka Šmūde. Viņš uzskata, ka, tāpat kā 2020. gadā, arī šogad lielākā daļa cilvēku ceļos pa iekšzemi. 

Portāls euronews raksta, ka miljoniem cilvēku atvaļinājuma plānus varētu izjaukt izteikumi, ka Spānija līdz vasaras beigām varētu nebūt gatava normālai tūrisma sezonai. Spānijas premjerministrs Pedro Sančess ir norādījis, ka valsts būs labāk sagatavota ārzemju tūristu uzņemšanai tikai tad, kad 70% tās pilsoņu būs vakcinēti pret Covid-19. Sančess uzskata, ka tas būs iespējams vien rudenī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas