Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Deputāti vēl nebalso par OIK parlamentārās izmeklēšanas galaziņojumu

Saeimas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien vēl nebalsoja par galaziņojuma projektu, apmēram pusstundu diskutējot arī par to, ka ne visiem deputātiem ir bijusi iespēja iepazīties ar dokumenta jaunāko variantu.

Nolemts trešdien, 19.februārī, rīkot sēdi, kurā tiks turpināts spriest par iespēju apstiprināt galaziņojumu. Pirms tam otrdien, 18.februārī, notiks komisijas tehniskā sēde, kurā plānots pārrunāt deputātu iesniegtos papildinājumus. OIK komisijas tehniskās sēdes parasti nav publiskas.

Jau vēstīts, ka OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāds ir patiesais izveidotās sistēmas nodarītais kaitējums valstij, nosaukt atbildīgos šādas sistēmas izveidē, kā arī izdarīt secinājumus, lai novērstu nākotnē šādu sistēmu veidošanos.

Tikmēr Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS) sagatavojis atsevišķās domas saistībā ar OIK parlamentāro izmeklēšanu, kas ir sagatavotas uz apmēram 80 lappusēm. Viņš norādīja, ka šajās alternatīvajās domās netika meklēti vainīgie, reizē vēršot uzmanību uz vairākām konstatētajām problēmām.

Valainis teica, ka, redzot kā OIK parlamentārās izmeklēšanas komisija sāka strādāt, politiķis jau no pirmajām nedēļām strādājis pie alternatīvajām domām par OIK sistēmu. Secināts, ka sistēmas aizsākumi meklējami 1995.gadā - tā laika Ministru prezidenta Māra Gaiļa valdības lēmumos par atbalstu mazajām HES.

Otrais posms, viņaprāt, ir saistāms ar laiku, kad ekonomikas ministrs bija Krišjānis Kariņš (JV). Pēc viņa teiktā, tad likumā esot noteikts, ka turpmāk par OIK sniegto atbalstu maksās visas mājsaimniecības. Savukārt no izvirzītajiem mērķiem uz 2010.gadu bija skaidrs, ka būs vēl papildu jāsubsidē ļoti daudz jaunu staciju, sacīja Valainis. "Līdz ar šiem soļiem "džins bija ticis ārā" no pudeles, kas saistāms ar lielo maksājumu uzlikšanu uz iedzīvotājiem, un negodprātīgo rīcību no atsevišķiem uzņēmējiem," pārliecināts politiķis.

Valainis arī norādīja, ka no 2011.gada sākās cīņa ar OIK afēru, lai panāktu maksājumu samazināšanos. Tā laika ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (AP) noteica moratoriju jeb ierobežojumus OIK atbalsta sniegšanai Ministru kabineta noteikumos, tāpat pie moratorija nostiprināšanas strādāja tā laika ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), pastāstīja Valainis.

Viņš norādīja uz vairākām OIK sistēmas darbības problēmām gadu gaitā, tajā skaitā uz to, ka elektroenerģijas cena netika izvirzīta kā prioritāte tās iepirkšanai. Tāpat ir acīmredzama krāpniecība ar pašpatēriņu, uzskata politiķis.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka nevienu neinteresē ziņojums. Gals interesē.
VVZ
V
Šāda ziņojuma apstiprināšana faktiski nozīmētu Kariņa valdības krišanu, jo Kariņš kā OIK viens no autoriem un aktīvajiem atbalstītājiem, kopā ar Vienotības Kamparu būtu jāizdod kriminālvajāšanai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas