Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Ebreju kapu apgānīšanā vainotie paši gatavi doties uz cietumu

Lietā par Jaunās ebreju kapsētas apgānīšanu Rīgā tiesā trīs tā saucamo skinhedu jeb skūtgalvju kustības pārstāvjus - 20 gadus veco Vitāliju Titovu, 17 gadus veco Krievijas pilsoni Pāvelu Voitovu un 17 gadus veco Retu Švedovu, vēsta Latvijas Radio.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka Titovs bijis tas, kurš pulcinājis ap sevi bezdarbības māktus jauniešus - kopā viņi sportojuši un studējuši nacionālsociālistisku literatūru. Titovs viņiem stāstījis par baltās rases pārākumu, aicinājis organizēt akcijas citu etniskās piederības cilvēku piekaušanai un deportēšanai. Titovs arī uzkūdījis nepilngadīgo Voitovu veikt ebreju kapu apgānīšanu.

Kā vēsta radio, pirmajā reizē Voitovs apgāza astoņus pieminekļus un uzdāvināja Titovam no kāda kapa noplēstu plāksnīti ar Dāvida zvaigzni. Gadu vēlāk 2010.gada nogalē Voitovs ar kāškrustiem apzīmēja 89 kapu pieminekļus un uz žoga krievu valodā uzrakstīja Nāvi žīdiem un Žīdus uz Buhenvaldi. Pirms gada grupu aizturēja, kratīšanās izņemot metāla ķēdes, sejas maskas, ķīmiskas vielas, nažus un stekus.

Trīs apsūdzētie trešdien tiesā savu vainu atzina - Voitovs kapu apgānīšanā, Titovs - uzkūdīšanā, Švedovs - neziņošanā. Lielāko vaininieku Voitovu, kurš slēpa savu seju gan džempera augstajā apkaklē, gan zem jakas kapuces, mēģināja aizstāvēt tēvs.

Viņš stāstīja, ka dēla uzvedība pasliktinājās pēc iepazīšanās ar Titovu. Viņš mēdzis zīmēt nacistu simboliku, bijis uzvilkts, reiz ar kulaku izsitis viesistabas durvju stiklu. taču tagad Pāvels ir mainījies. Kā viņš pats sacīja grib pabeigt mācība un iestāties armijā. Visticamāk, Krievijas, ja reiz ir šīs valsts pilsonis. Arī Titovs nožēloja izdarīto. "Es aizrāvos ar nepareizu literatūru. Kā pierādījumu tam, ka esmu mainījis uzskatus, esmu ar skābi noņēmis tetovējumus, kas simbolizēja piederību baltai rasei."

Par kapu apgānīšanu un etniskā un nacionālā naida kurināšanu draud līdz pat desmit gadiem cietumā. Prokurore ar apsūdzēto advokātiem pirms sēdes bija vienojušies par izlīgumu - Voitovam būtu jāpavada gads cietumā, Titovam - astoņi mēneši. taču tiesa šo vienošanos nepieņēma, jo pēc likuma grozījumiem prokurors nedrīkst piespriesti cietumsodu nepilngadīgajiem. Turklāt dokumentā iztrūka zaudējumu kompensēšana. Josifs Epšteins rāda bildes ar sievas, mātes un tēva kapu pieminekļiem uz kuriem uzpūsti lieli kāškrusti. Par šiem uz citiem bojājumiem viņš vēlas 2 tūkstošus latu kompensāciju. Pensionārs stāsta, ka krāsu joprojām nav līdz galam nomazgājis. "Kad pēc lietus bija slapji pieminekļi, bija grūti redzēt, bet ar palielināmo stiklu krāsas pēdas saskatāmas."

Tiesa ebreju kapu apgānīšanas lietā apsūdzētajiem spriedumu plāno pasludināt ceturtdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Svētdiena būs saulaina un sausa

Svētdiena būs saulaina un sausa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas