Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Eirobarometrs: Aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju pārliecināti par ieguvumiem no dalības ES

Eiropas Parlamenta (EP) pasūtītajā rudens Eirobarometra pētījumā secināts, ka aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti par ieguvumiem no dalības Eiropas Savienībā (ES), aģentūru LETA informēja EP.

Teju divas trešdaļas jeb 65% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valsts dalība ES kopumā ir nesusi ieguvumus. Līdzīgu viedokli EP rudens Eirobarometra aptaujā pauduši 64% visu ES dalībvalstu iedzīvotāju. Tas ir vairāk nekā pirms gada jeb par četriem procentpunktiem vairāk visā ES, bet par vienu Latvijā. Lūgti novērtēt valsts dalību ES, 47% Latvijā aptaujāto norādīja, ka tā ir laba lieta, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā pirms gada.

EP skaidroja, ka Latvijas kaimiņi par ieguvumiem ir vēl pārliecinātāki – 81% Igaunijā un 88% Lietuvā aptaujāto cilvēku pauduši pārliecību, ka dalības bilance ir pozitīva. Optimistiskāki par lietuviešiem ir tikai Maltas un Īrijas iedzīvotāji.

Vaicāti par ieguvumiem no Latvijas dalības ES, gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju minēja jaunas darba iespējas, 38% uzskata, ka ES veicinājusi valsts ekonomisko attīstību, bet 31% ir pārliecināti, ka ES stiprinājusi mieru un drošību. Caurmērā Eiropā visbiežāk minētie atbilžu varianti ir ekonomikas izaugsme - 36%, miers un drošība, kā arī sadarbība ar citām ES valstīm - 30%.

EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni norādīja, ka aptaujas rezultāti ir iepriecinoši un rāda, ka cilvēku uzticēšanās ES un EP darbam aug un aiz muguras tiek atstāta pēdējo gadu krīze. "Aptaujas rezultāti mūs mudinās vēl aktīvāk pievērsties iedzīvotājiem būtiskāko jautājumu risināšanai. Cilvēki aizvien biežāk uzskata, ka tieši ES ir nozīmīga loma, pasargājot viņus no tādiem draudiem kā terorisms, bezdarbs vai nabadzība. Es šīs aptaujas rezultātus uztveru arī kā EP dotu mandātu spēlēt vēl nozīmīgāku lomu, veidojot ES nākotni. Vislabākais forums debatēm par ES nākotni ir šeit, EP," uzsvēra Tajāni.

Komentējot EP kā ES likumdevēja politiskās prioritātes, 55% Latvijas iedzīvotāju un 41% visu eiropiešu uzskata, ka EP galvenā uzmanība būtu jāpievērš cīņai ar nabadzību un sociālo atstumtību. Vēl kā būtiskākie EP uzdevumi visbiežāk minēti cīņa ar terorismu - 41% visā ES, bet 28% Latvijā, un jauniešu bezdarbu - 31% ES, bet 38% Latvijā.

Gan Latvijā, gan visā ES cilvēki norādījuši, ka būtiskākās EP aizstāvamās vērtības ir cilvēktiesības, attiecīgi 56% visā ES, bet 62% Latvijā, vārda brīvība - 34% ES un 37% Latvijā, kā arī solidaritāte starp ES dalībvalstīm - 28% ES; bet 34% Latvijā un vienlīdzīga attieksme pret vīriešiem un sievietēm - 32% ES un 14% Latvijā.

EP vērsa uzmanību, ka pusotru gadu pirms 2019.gada pavasarī paredzētajām EP vēlēšanām vairāk nekā puse jeb 57% Latvijas un visas Eiropas iedzīvotāju norādījuši, ka viņus interesē ES jautājumi. Turklāt visā Eiropā gada laikā ievērojami pieaudzis cilvēku īpatsvars, kuriem EP raisa pozitīvas asociācijas.

55% visu eiropiešu arī norādījuši, ka viņus interesē gaidāmās EP vēlēšanas, Latvijā tā norādījuši 39%. Tiesa, Latvijas iedzīvotāji krietni skeptiskāk vērtē savas balss svaru - caurmērā 47% visu ES iedzīvotāju, bet tikai 22% Latvijas cilvēku uzskata, ka viņu balsij Eiropā ir nozīme.

Pēc EP pasūtījuma rudens Eirobarometra pētījumu visās 28 ES dalībvalstīs no 2017.gada 23.septembra līdz 2.oktobrim veica kompānija "Kantar Public". Pētījumā piedalījās 27 881 iedzīvotāji no visām ES valstīm - no Latvijas - 1002 respondenti.

Top komentāri

Kārklu vācietis
K
Vai tik nebūs aptaujāts Izcilības un Ekselences institūta kadru sastāvs ?Vai varbūt stacijas bomži ..... Tā te parasti viens spriež par aptauju rezultātiem.Bet nu uzreiz - Maskavas vilciens .... Melko plavaješ,tovarišč,žopu vidno ...
hi-hi
h
Eirozombētājs paziņo...
Par
P
Brīvu un neatkarīgu Latviju, bez nelegālu migrantu pūļiem, bez uzspiestām kvotām un regulām, bez Briseles liekēžiem, bez līko gurķu direktīvām, BEZ VARTURU MELU PROPAGANDAS!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas