Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Eksperts: Viensētu ainavas Latvijā strauji izzūd, jo mainās to funkcija

Latvijā viensētu ainavas strauji izzūd, jo mainās to funkcija un nenotiek tradicionālā saimniekošana, pētījuma Ainavas runā prezentācijā sacīja Latvijas Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Jānis Ķuze.

Ķuze skaidroja, ka, mazinoties tradicionālajai saimniekošanai, tiek apdraudēta vairāku dabas daudzveidību elementi, izzūd pie viensētām agrāk raksturīgās augu sugas. Tā rezultātā, lēnām izzūd Latvijas reģionu piemāju mikroainavas.

Pētījuma "Ainavas runā" laikā tika aptaujāti 316 Latvijas viensētu saimnieki, kuri norādīja, ka visvairāk no piemāju ainavām izzūd tādi tradicionālie elementi kā rijas, klētis, melnās pirtis, koku alejas, siena gubas, upes loki, iebraukti ceļi un akas ar vindu, stāsta Vidzemes Augstskolas pētnieks Andris Klepers.

Savukārt kā elementus, kas bojā piemāju ainavas, kā norāda Klepers, visvairāk respondenti savās atbildēs minējuši lūžņu kaudzes, nesavāktu tehniku, lauku videi un telpai nederīgas arhitektūras, kā arī nesamērīgus tūju žogus.

Viņš arī uzsver, ka pētījumā novērojamas divu veidu saimniekošanas galējības viensētu un reģionu piemāju apsaimniekošanā. Vai saimnieki tajās cenšas veidot pilsētai raksturīgu vidi, vai arī gluži pretēji, teritorijas ir pamestas vai nekoptas.

Jau ziņots, ka Latvijas Dabas fonds (LDF) un Vidzemes Augstskola šodien prezentēja pētījuma "Ainavas runā. Latvijas ainava un tās vērtības nesenākajā simtgadē" rezultātus, aģentūra LETA informēja LDF komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Brizga-Kalniņa stāstīja, ka šis ir pirmais pētījums Latvijā, kurā līdzās pagātnes priekšstatiem par ainavu ir analizēts mūsdienu viensētu saimnieku skatījums uz lauku ainavu un tās vērtībām.

Pētnieki ir aplūkojuši, kā veidojušies priekšstati par idealizēto viensētu Latvijas laukos pagājušā gadsimta 20.gados, analizējot 72 saimniecību saimniekošanas vēsturi, kā arī aptaujājot vairāk nekā 300 mūsdienu viensētu saimniekus no visas Latvijas.

Pētījuma rezultāti palīdzēs viensētu saimniekiem izprast, kas viensētā un lauku ainavā ir vērtīgs un saudzējams, un kā labāk rūpēties par viensētas apkārtni, uzskata Brizga-Kalniņa. Tāpat ar pētījuma rezultātiem tiks skaidrots, kā labāk rūpēties par viensētas apkārtni un kā viensētā apvienot mūsdienīgu sadzīvi ar dabas daudzveidības uzturēšanu.

Top komentāri

nu nu
n
viensētas izzūd, jo tiek iznīdētas par labu lielsaimniecībām ar monokultūrām!!! pietiek tādu garīgu kropli kā rungaini paklausīties - visiem jādzīvo pilsētas, laukos jāpaliek tikai tiem, kas iemaksā budžetā miljonus utt. tāpat mūsu kangaru valdība - ārzemnieki pusi latvijas lauksaimniecības zemes nopirkuši, bet es kā latviete vairāk par 5 ha nopirkt nevaru un nedrīkstu. jo netaisos ar lauksaimniecību pelnīt. bet ja es pensijā gribētu aiziet uz laukiem un dzīvot naturālajā saimneicībā, tad 5 ha ir par maz - tur jau 1 govij pat ganības un siena savākšana nesanāk! nerunājot par to, ka vajadzīgs augļu dārzs, sakņu dārzs, vistu novietne utt. mūsu valdība tā saucamajos 25 neatkarības gados ir izpostījuši vairāk kā krievi 50 okupācijas gados pamanījās!!!!!
Varbūts Varbūts
V
Piekrītu, ka senāk, bez pilsētneku inovācijām, dzīve laukos, kad kravas vilka zirdziņi, bija grūtāka. Bet tad arī puse no pasaules nebija pārvilkta ar asfaltu un betonu, un daba valdīja. Šodien valda pilsētnieku sacerētie 'likumi', kuriem reti kāds sakars ar realitāti. To pierāda, ja vien pilsētnieku vēlēšanās vēl vairāk iedzīvoties 'virtuālā' realitātē un uz neatmaksājumu parādu. Nav brinums, ka mūsu kādreizējā Dievzemīte šodien izskatās kā pamesta plušķīte. Varbūt, ka tomēr, cilvēces liktenis ir piemēroties dabai, nevis to izvarot.
Zoja
Z
Pilsētās tomēr ir kultūrvēsturiskais mantojums kas ir aizsargāts. Lauku viensētai šāda statusa nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas