Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EM plānot pilnveidot elektroenerģijas obligātā iepirkuma regulējumu

Ekonomikas ministrija (EM) starpinstitūciju saskaņošanai nodevusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos, ar kuriem iecerēts pilnveidot elektroenerģijas obligātā iepirkuma (OI) sistēmas darbības nosacījumus un novērst līdz šim konstatētās normatīvā regulējuma nepilnības, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Uz vairākiem OI sistēmas trūkumiem un nepieciešamību tos novērst nesen publicētajā revīzijas ziņojumā norādīja arī Valsts kontrole.

Grozījumi sagatavoti atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktajam deleģējumam EM izstrādāt elektrostaciju pārkompensācijas novēršanas, kā arī vienotā tehnoloģiskā cikla principa piemērošanas un kontroles nosacījumus un kārtību.

Grozījumi paredz līdzšinējā elektrostaciju pārkompensācijas mehānisma atjaunošanu un papildināšanu ar jauniem elementiem.

Pašreiz spēkā esošais mehānisms tika ieviests 2016.gadā un paredz elektrostaciju kopējo kapitālieguldījumu iekšējās peļņas normas izvērtēšanu, ierobežojot elektrostaciju maksimālās peļņas normu 9% apmērā. Pārsniedzot šo slieksni, komersantu nākotnes atbalstam tiek piemērots samazinošs koeficients - cenas diferencēšanas koeficients pārkompensācijas novēršanai. Tādējādi tiek nodrošināts, ka projekta kopējais iekšējās peļņas normas līmenis atbalsta perioda beigās nepārsniedz 9%.

Līdz ar grozījumiem tiek piedāvāts pārskatīt iekšējās peļņas normas un cenas diferencēšanas koeficienta pārkompensācijas novēršanai aprēķina metodiku un līmeņatzīmju vērtības, aktualizējot tās atbilstoši faktiskajai situācijai enerģijas ražošanas nozarē. EM norādīja, ka īpaša uzmanība tiek pievērsta komersantu sniegto datu kvalitātei, paplašinot komersantu atbildību neatbilstošu datu sniegšanas gadījumā, kā arī uzraugošās iestādes tiesības pieprasīt aprēķina veikšanai nepieciešamo informāciju un dokumentus.

Tāpat ir iestrādāti datu atlases principi, kas nodrošinās iekšējās peļņas normas aprēķina atbilstību katras elektrostacijas specifikai un faktiskajai ieņēmumu un izdevumu plūsmai, vienlaikus nepieļaujot, ka komersanti elektrostacijas ekspluatācijas izmaksu aprēķinā ietver nepamatoti augstus izdevumus. 

"Elektrostaciju pārkompensācijas izvērtēšanas aprēķinā tiks iekļauti dati par elektrostacijā veiktajām investīcijām un saņemto atbalstu visā atbalsta periodā, tostarp vēsturiskais atbalsts. Ja pēc pārkompensācijas izvērtēšanas tiks konstatēts, ka elektrostacija ir pārkompensēta, tiks pieņemts lēmums par turpmāka atbalsta samazinājumu vai nepieciešamības gadījumā nelikumīgi saņemtā valsts atbalsta atgūšanu," skaidroja ministrijā.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) sešu mēnešu laikā pēc noteikumu spēkā stāšanās veiks visu atbalstu saņemošo elektrostaciju pārkompensācijas izvērtēšanu. Turpmāk šādu izvērtējumu BVKB veiks pēc nepieciešamības, konstatējot izmaiņas elektrostacijas tehniskajos parametros, kā arī citos gadījumos.

Tāpat grozījumos tiks nostiprināts elektrostaciju vienotā tehnoloģiskā cikla princips, kas tiek piemērots arī iekšējās peļņas normas aprēķinā. Tas paredz, ka, nosakot elektrostacijās saražotās elektroenerģijas atlikumu un vērtējot saražotās siltumenerģijas lietderīgu izmantošanu, kā arī veicot saražotās elektroenerģijas cenas aprēķinu, tiks ņemtas vērā visas ar enerģijas ražošanas procesu tehnoloģiski saistītās iekārtas un būves.

"Šī principa ieviešanas mērķis ir novērst elektrostaciju, tostarp mākslīgas sadalīšanas gadījumus, kad komersanti kā atsevišķas elektrostacijas ir reģistrējuši tehnoloģiski saistītas elektrostacijas daļas, tādējādi pretendējot uz augstāku valsts atbalstu. Ja šādu mākslīgi sadalītu elektrostaciju īpašnieks vēlēsies turpināt izmantot tam piešķirtās obligātā iepirkuma tiesības, viņam būs jāapvieno visas tehnoloģiski saistītās juridiskās vienības," informēja EM.

Ministrijā atgādināja, ka jaunas tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vai saņemt garantēto maksu par elektrostacijā uzstādīto jaudu kopš 2012.gada netiek piešķirtas.

"Darbs pie projektu pilnveides turpināsies arī pēc iesaistīto ministriju atzinumu saņemšanas, lai iespējami drīzākā laikā panāktu kvalitatīvu un izsvērtu risinājumu iesniegšanai izskatīšanai Ministru kabinetā," piebilda ministrijā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) uzsvēra, ka viņam ir ticis smags uzdevums - atjaunot uzticību zaļajai enerģētikai. "Tikai skaidra, pārskatāma un taisnīga sistēma to var nodrošināt. Ir nepieciešama plaša visu pušu diskusija un taisnīga pieeja - labojot gadu desmitos ielaistās kļūdas zaļajā enerģētikā. Atvērts process un sabiedrības iesaiste to nodrošinās, šie lēmumi nevar tikt pieņemti aiz slēgtām durvīm," pauda ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas