Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EM: Veikalos uz četriem kvadrātmetriem nedrīkst atrasties vairāk par vienu cilvēku

Ne tikai sabiedriskās ēdināšanas vietās, bet arī tirdzniecības vietās uz četriem kvadrātmetriem nedrīkst atrasties vairāk par vienu cilvēku, otrdien preses konferencē informēja (EM) Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte.

Viņa norādīja, ka ekonomikas ministra pienākumu izpildītājs, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), izdevis rīkojumu, ar kuru noteikts pienākums tirgotājiem organizēt apmeklētāju plūsmas kontroli un nodrošināt, ka tirdzniecības vietā vienlaicīgi neatrodas ne vairāk kā viens apmeklētājs uz četriem kvadrātmetriem no tirdzniecības zāles platības. 

Vienlaikus tirgotājiem jānodrošina sociālās distancēšanās pasākumi pie tirdzniecības vietas ieejas, novēršot cilvēku drūzmēšanos un nodrošinot divu metru distanci starp apmeklētājiem. EM arī aicina tirgotājus iespēju robežās rūpēties, lai pircējiem būtu iespējams ievērot divu metru distanci arī tirdzniecības vietai piegulošajās teritorijās, piemēram, autostāvvietās.

Jau ziņots, ka otrdien stājas spēkā EM izstrādātās sociālās distancēšanās prasības sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Ar EM rīkojumu noteikts, ka turpmāk sabiedriskās ēdināšanas vietā jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem, pie viena galdiņa nevar atrasties vairāk par diviem apmeklētājiem, ja tie nevar apliecināt, ka ir vienas ģimenes locekļi. 

Tāpat sabiedriskās ēdināšanas vietā kases un apkalpošanas zonā jāievēro divu metru distance no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm. Maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits ēdināšanas zālē - viens apmeklētājs uz vismaz četriem kvadrātmetriem no kopējās ēdināšanas zāles platības. Ēdinātājiem arī jānodrošina iespēja iegādāties ēdienus līdzņemšanai.

Arī apmeklētāju informēšanai sabiedriskās ēdināšanas vietās jābūt nodrošinātiem vairākiem pasākumiem, proti, pie ieejas jābūt izvietotam aicinājumam apmeklētājam neapmeklēt sabiedriskās ēdināšanas vietu, ja tam ir parādījušās elpceļu infekcijas pazīmes. 

Tāpat jāinformē apmeklētāji par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties sabiedriskās ēdināšanas telpās. Apmeklētājiem redzamās vietās - vismaz pie kases un ieejas ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā - jābūt izvietotām skaidri salasāmām norādēm būt sociāli atbildīgiem un, atrodoties sabiedriskās ēdināšanas vietā, ievērot divu metru distanci no apkārtējiem apmeklētājiem.

Sabiedriskās ēdināšanas vietās reizi 15 minūtēs jāatskaņo paziņojums latviešu valodā, aicinot lieki neuzkavēties sabiedriskās ēdināšanas telpās un sekot izvietotajiem norādījumiem par distances ievērošanu. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs paziņojuma atskaņošanai papildus var izvēlēties citas svešvalodas.

Vienlaikus EM aicina sabiedrisko ēdināšanas uzņēmumu īpašniekus un vadītājus iespēju robežās īstenot arī citus pasākumus cilvēku plūsmas ierobežošanai, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu attiecībā uz Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanu. Tāpat ministrija aicina īstenot pasākumus darbinieku maksimālai aizsardzībai.

Savukārt sabiedriskās ēdināšanas vietu apmeklētāji aicināti neapmeklēt sabiedriskās ēdināšanas vietas, ja parādījušās elpceļu infekcijas pazīmes, bet, apmeklējot sabiedriskās ēdināšanas vietas, jāievēro visas uzņēmumu izvietotās norādes.

Visu iepriekšminēto prasību uzraudzību sabiedriskās ēdināšanas vietās veiks Valsts policija un pašvaldības policija.

Iepriekš valdība uzdeva ekonomikas ministram noteikt sociālās distancēšanās prasības sabiedriskās ēdināšanas vietās un maksimālo apmeklētāju skaitu, kas vienlaicīgi var atrasties sabiedriskās ēdināšanas vietā.

 

Top komentāri

Pitagors
P
Veikalos uz astoņiem kubikmetriem nedrīksts atrasties vairāk kā viens cilvēks.
?
?
Kā tas tiks nodrošināts? Īpaši kases zonā? Ok, ir palaista globālā 'pavasara' tīrīšana, bet tas nav attaisnojums jebkurai neracionālajai darbībai. Ja imunitāte ir pazemināta, saslims ar jebko... Turam buru, ēdam ķiplokus! :)
cik sen tas bija...
c
Tāda kā spēle "klasīšu lekšana"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas