Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

EP vēlēšanās 17 neapzīmogotas aploksnes konstatētas arī iecirknī Minhenē

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās 17 neapzīmogotas aploksnes konstatētas arī iecirknī Minhenē, Vācijā, intervijā TV3 atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Šis ir otrais šāds atklātais pārkāpums aizvadītajās EP vēlēšanās - vispirms šādu pārkāpumu atklāja vēlēšanu iecirknī Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, kur vēlēšanu urnā bija nonākušas desmit šādas balsis.

Šodien notiks CVK sēde, kurā lems par rīcību ar šīm Minhenē nodotajām balsīm.

Kopumā Saulīte joprojām vērtēja, ka EP vēlēšanas Latvijā notikušas bez nopietniem starpgadījumiem.

Atsaucoties uz 70.tajos gados pieņemtu Eiropas Savienības (ES) aktu, Saulīte arvien uzstāja, ka EP vēlēšanu provizoriskos rezultātus neesot bijis iespējams atklāt agrāk par svētdienas pusnakti, kad EP vēlēšanas beidzās pēdējā no ES valstīm. Ja politiķi gribot ko mainīt šajā sistēmā, tad viņiem pašiem esot jāuzņemas atbildība un izmaiņas jāveic likumu līmenī.

Kā ziņots, Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā atklātās vēlēšanu zīmes desmit neapzīmogotajās aploksnēs CVK ir uzdevusi pieskaitīt vēlēšanu iecirkņa rezultātiem pēc pārskaitīšanas.

CVK norāda, ka EP vēlēšanās 81.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, vēlēšanu kastē atrastas desmit vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar iecirkņa komisijas zīmogu. Izvērtējot tās rīcībā esošos dokumentus un 81.vēlēšanu iecirkņa komisijas, kā arī vēlētāja iesniegumā sniegto informāciju, CVK secinājusi, ka nav konstatēta iecirkņa komisijas vai trešo personu ļaunprātīga rīcība. Vēlēšanu aploksnes bez zīmoga vēlētājiem izsniegtas nejaušas vēlēšanu iecirkņa komisijas kļūdas dēļ, un nav pamata apšaubīt, ka šo aplokšņu saturs atspoguļo vēlētāju brīvo gribu, skaidro CVK.

Vērtējot pārkāpuma būtību, vēlēšanu aplokšņu neapzīmogošana ir atzīstama par formālu pārkāpumu, jo īpaši, ja tas skar tikai dažus vēlētājus. Savukārt tiesības vēlēt ir konstitucionāla ranga tiesības, tādēļ katra pilsoņa balss ir nozīmīga un nebūtu izslēdzama formālu trūkumu dēļ, akcentēts lēmumā.

Pieskaitot aploksnēs nodotās balsis kopējiem vēlēšanu rezultātiem, konstatētā pārkāpuma radītās nelabvēlīgās sekas tiks novērstas un būs sasniegts taisnīgs rezultāts attiecībā gan pret vēlētājiem, gan pret deputātu kandidātiem, atzīmē vēlēšanu komisijā.

Tāpēc CVK nolēma atcelt 81.vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas protokolu un uzdot vēlēšanu iecirkņu komisijai nekavējoties pieskaitīt attiecīgās zīmes iecirkņa vēlēšanu rezultātiem un šovakar sagatavot jaunu balsu skaitīšanas protokolu.

Kā ziņots, EP vēlēšanās Latvijā uzvarējusi "Jaunā vienotība", otrajā vietā atstājot Nacionālo apvienību, un abi politiskie spēki tikuši katrs pie diviem EP deputāta mandātiem. Savukārt "Apvienotais saraksts", "Latvijas attīstībai", "Latvija pirmajā vietā", "Progresīvie" un "Saskaņa" vēlēšanās ieguvušas katra pa vienam EP deputāta mandātam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas