Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

ES komisārs slavē Latviju par ideju skolās nepārdot frī kartupeļus

Tā ir ļoti laba ideja nepiedāvāt neveselīgu pārtiku, frī kartupeļus, mērces, kas faktiski var radīt arī atkarību, un likt mūsu bērniem saprast, ka viņi var ēst labu, garšīgu pārtiku bez šīm sastāvdaļām, Dienai saka Eiropas Savienības veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli, jautāts, kā vērtē Latvijā aktuālo ieceri skolu ēdnīcās aizliegt frī, kečupu, desu izstrādājumus un noteikt uztura normas. Šādus valdības noteikumus patlaban izstrādā Veselības ministrija (VM).

Komisārs Dž. Dalli arī norādīja, ka ļoti svarīgi jau no paša sākuma bērniem ieaudzināt izpratni pat veselīgu pārtiku, «tas ir patiešām liels ieguldījums veselīgākai populācijai katrā valstī».

Latvijā patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds «aizliegto ēdienu» saraksts un uzturvērtību normas. Jaunie valdības noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. «Noteikumos vēlamies noteikt uztura normas. Proti, kāda ir ēdiena uzturvērtība - cik kalorijām, taukiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem jābūt,» stāsta Ilze Straume, VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja. VM plāno rekomendēt ieteicamos produktus skolēnu ēdināšanā, piemēram, graudaugu produktus, dārzeņus, augļus.

Visdrīzāk oktobra sākumā šo projektu varētu skatīt valsts sekretāru sanāksmē, līdz gada beigām noteikumi jāskata valdībai, lai dzīvē tos ieviestu jau nākamajā mācību gadā. VM patlaban gaida rekomendācijas no Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas, kura apkopo skolu ēdināšanas vietu viedokļus. 

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas