Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Pašlaik nav novērojama klientu naudas aizplūšana no Latvijas "PrivatBank"

FKTK: Latvijas PrivatBank strādā ikdienas režīmā

Latvijas AS PrivatBank pašlaik strādā ikdienas režīmā un nav vērojama pastiprināta klientu aktivitāte pēc Ukrainas valdības lēmuma par Ukrainas PrivatBank nacionalizāciju, norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Taču bankas klienti Latvijā sazinās ar savu banku un interesējas par pašreizējo situāciju. FKTK Uzraudzības departamenta direktore Jeļena Ļebedeva sarunā ar žurnālistiem uzsvēra, ka PrivatBank klientiem Latvijā nav nekāda pamata uztraukties, turklāt pašlaik nekāda ažiotāža Latvijā arī nav novērojama.

Vaicāta, vai Latvijas bankai ir pietiekami daudz līdzekļu, lai apmierinātu noguldītāju prasības, ja tie nolems izņemt savus līdzekļus no PrivatBank, Ļebedeva uzsvēra, ka klientam ir tiesības izņemt savus noguldījumus un bankai ir pienākums tos izmaksāt. PrivatBank ir ļoti labi rādītāji - atbilstoši finanšu pārskatiem trešā ceturkšņa beigās likviditātes rādītājs bankā bija virs 100%, līdz ar to klientu prasības banka ir spējīga izpildīt, paskaidroja FKTK amatpersona. Vienlaikus viņa vērsa uzmanību, ka bankai ir jāstrādā ar klientiem un tiem jāskaidro situācija, jo jautājumi ir.

Pašlaik nav novērojama klientu naudas aizplūšana no Latvijas PrivatBank, kā arī divu mēnešu laikā kopš trešā ceturkšņa beigām nav būtiski mainījušies bankas likviditātes un kapitāla rādītāji.

FKTK vērš uzmanību, ka Latvijā PrivatBank ir autonomi strādājoša banka. Tā nav Ukrainas bankas filiāle, bet gan patstāvīga banka, kas strādā atbilstoši Eiropas Savienības (ES) normām. Latvijā strādājošās bankas vairākuma akcionārs ir Ukrainā strādājošā PrivatBank, kam pieder 46,5% no Latvijas bankas akcijām. Pārējie ir mazākuma akcionāri, kam pieder mazāk par 10% no bankas balsstiesīgajām akcijām.

Vaicāta, vai starp šiem mazākuma akcionāriem nav arī personas, kam līdz nacionalizācijai piederēja Ukrainas PrivatBank, Ļebedeva sacīja, ka mazākuma akcionāru ir diezgan daudz, kādi 13, taču to vārdus atbilstoši likumam FKTK nevar atklāt, jo nevienam no tiem nav būtiskas līdzdalības bankā jeb vairāk par 10% akciju. Vienlaikus FKTK amatpersona uzsvēra, ka komisijas procedūra paredz vērtēt akcionārus, to atbildību un, ja ir kādas pazīmes par sliktu reputācija, tad FKTK to ņem vērā.

"Ņemot vērā Ukrainas valdības lēmumu par nacionalizāciju, PrivatBank ir netieši mainījies lielākais akcionārs - par PrivatBank Ukrainā īpašnieku ir kļuvusi Ukrainas valsts, kam tagad pieder 46,5% Latvijā strādājošās PrivatBank akciju. FKTK apliecina, ka ir ciešā saziņā gan ar Ukrainas Centrālo banku, gan PrivatBank un uzmanīgi seko līdzi situācijas attīstībai," norādīja FKTK.

Tāpat komisijā atzīmēja, ka atbilstoši ES regulējumam, kas nosaka akcionāru izvērtēšanas principus, FKTK kopā ar Eiropas Centrālo banku izvērtēs jauno netiešas būtiskas līdzdalības ieguvēju. Izvērtēšanas procesā tiks vērtēta gan brīvā kapitāla pietiekamība un finansiālā stabilitāte, tajā skaitā ieguldīšanai paredzēto līdzekļu izcelsmes legalitāte, gan investora reputācija. "Tā kā jaunais akcionārs ir Ukrainas valsts, tad īpaša uzmanība tiks pievērsta PrivatBank stratēģiskajiem plāniem," uzsvēra FKTK. Pašlaik gan komisijai nav nekādas informācijas par to, kādi ir Ukrainas valdības plāni attiecībā uz Latvijā strādājošo PrivatBank.

Komisijā arī norādīja, ka Latvijā PrivatBank pilda visas mūsu valsts noteiktās regulējošās prasības. Latvijā PrivatBank strādā ar savu biznesa plānu un savu biznesa stratēģiju. "Tā ir pilnīgi neatkarīga no Ukrainas," sacīja FKTK Uzraudzības departamenta direktore.

Arī PrivatBank vēsta, ka pēc Ukrainas valdības lēmuma nacionalizēt PrivatBank Ukrainā Latvijā banka strādā, kā ierasts, un bez ierobežojumiem. "PrivatBank ir neatkarīga Latvijas banka, kura darbojas atbilstoši Latvijas banku nozares tiesiskajam regulējumam. Bankas valde piecu locekļu sastāvā pilnība nodrošina bankas vadību. PrivatBank operacionālais darbs un klientu apkalpošana filiālēs notiek, kā ierasts, - bez jebkādiem ierobežojumiem," informē bankas pārstāvji.

Kā ziņots, svētdien, 18.decembrī, Ukrainas valdība nolēma nacionalizēt PrivatBank, kas Ukrainā ir sistēmiska banka. Tādējādi 100% PrivatBank akciju pāriet valsts īpašumā. Šāds lēmums pieņemts, lai stabilizētu bankas darbību un aizsargātu klientu intereses. Ukrainas valsts sola nodrošināt, ka pāreja būs gluda un bankas darbība stabila.

Šā gada septembrī beigās pēc aktīvu apmēra PrivatBank bija 12.lielākā banka Latvijā. Bankas aktīvi 2016.gada 30.septembrī bija 399,837 miljonu eiro apmērā, kas ir par 37,4% mazāk nekā 2015.gada beigās. Latvijas PrivatBank šogad deviņos mēnešos strādāja ar peļņu 8,409 miljonu eiro apmērā, kas ir par 4,3% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā, savukārt PrivatBank grupas peļņa palielinājās par 7,6% un bija 8,565 miljoni eiro.

Septembra beigās PrivatBank bija 12.lielākā noguldītāju piesaistītāja Latvijā. Septembra beigās banka noguldījumos bija piesaistījusi 302,48 miljonus eiro, kas ir par 25,4% mazāk nekā jūnija beigās un par 47,8% mazāk nekā pērn septembra beigās, liecina Komercbanku asociācijas dati. No kopējiem noguldījumiem 167,44 miljoni eiro bija pieprasījuma noguldījumi. Pēc klientu veida 168,41 miljons eiro bija privātpersonu noguldījumi.

FKTK pārstāve žurnālistiem neatklāja, cik daudz no noguldījumu apjoma tiek garantēts no Noguldījumu garantiju fonda līdzekļiem.

Līdz nacionalizācijai Ukrainas PrivatBank piederēja oligarhiem Ihoram Kolomoiskim un Genādijam Bogoļubovam.

Vietējie Ukrainas mediji ziņojuši, ka banka aizdevusi naudu atsevišķiem bankas pārstāvjiem, un šie aizdevumi tā arī nav atdoti.

Ukrainas PrivatBank septembrī nespēja iziet stresa testu.

PrivatBank ir Ukrainas lielākā banka, aizņemot 20% no tirgus.

Ļebedeva pastāstīja, ka FKTK jau ilgstoši sadarbojusies ar Ukrainas centrālo banku jautājumā par PrivatBank, un jau 2015.gadā bijusi neoficiāla informācija, ka varētu notikt Ukrainas bankas nacionalizācija. FKTK rīcībā esošā informācija liecina, ka Ukrainas centrālā banka ilgstoši sadarbojās ar PrivatBank bijušajiem akcionāriem un akcionāri sadarbojās ar Ukrainas centrālo banku Ukrainas PrivatBank stabilas darbības nodrošināšanai. Taču acīmredzot pašlaik Ukrainas valdība un centrālā banka nonāca pie lēmuma, ka PrivatBank nacionalizācija ir vienīgais risinājums, kā arī turpmāk nodrošināt PrivatBank Ukrainā stabilu darbību. Bez valsts palīdzības esošie akcionāri nevarēja stiprināt kapitālu vajadzīgajā apjomā, pieļāva FKTK amatpersona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas