Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

FKTK seko līdzi situācijai ar Ukrainas PrivatBank

Pēc Ukrainas valdības lēmuma nacionalizēt Ukrainas PrivatBank Latvijas finanšu tirgus uzraugs seko līdzi situācijai Ukrainā un sola sniegt detalizētāku skaidrojumu par situāciju ar Latvijā strādājošo Ukrainas bankai piederošo PrivatBank uzreiz, kā būs saņemta nepieciešamā informācija no Ukrainas kolēģiem.

To aģentūrai LETA pastāstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza.

Jau vēstīts, ka svētdienas vakarā Ukrainas nacionālās drošības sēdē tika pieņemts nacionalizēt PrivatBank, kas Ukrainā ir sistēmiska banka. Nacionalizācija nozīmē, ka 100% PrivatBank akcijas pāriet valsts īpašumā. Tāds lēmums pieņemts, lai stabilizētu bankas darbību un aizsargātu klientu intereses. Pārejas posms sākas 19.decembrī.

Ukrainas oficiālajā paziņojumā teikts, ka Ukrainas valsts nodrošinās, ka pāreja būs gluda un bankas darbība stabila. Tāpat Ukrainas centrālā banka paziņojusi, ka nebūs pārrāvumu bankas darbībā, atzīmē FKTK.

Latvijas PrivatBank publicētais trešā ceturkšņa finanšu pārskats rāda, ka septembra beigās bankas aktīvi bija 399,84 miljoni eiro, kas ir par 37% mazāk nekā 2015.gada beigās.

Trešā ceturkšņa beigās bankas peļņa bija 8,4 miljoni eiro, bet grupas peļņa - 8,57 miljoni eiro.

Ukrainas PrivatBank ir Latvijā strādājošās PrivatBank lielākais akcionārs, kam pieder 46,54% Latvijas bankas akciju. 27,09% Latvijā strādājošās bankas akciju pieder privātpersonām, bet pārējie Latvijas PrivatBank akcionāri ir vairāki Kiprā, Bermudās un Belizā reģistrēti uzņēmumi, liecina PrivatBank jaunākā finanšu darbības pārskata informācija.

Latvijas Komercbanku asociācijas informācija liecina, ka septembra beigās Latvijas PrivatBank bija pēc aktīviem 12.lielākā banka Latvijā.

Septembra beigās PrivatBank bija 12.lielākā noguldītāju piesaistītāja Latvijā. Trešā ceturkšņa beigās banka bija noguldījumos piesaistījusi 302,48 miljonus eiro, kas ir par 25,4% mazāk nekā jūnija beigās un par 47,8% mazāk nekā pērn trešā ceturkšņa beigās, liecina Komercbanku asociācijas dati.

Līdz nacionalizācijai Ukrainas PrivatBank piederēja oligarhiem Ihoram Kolomoiskim un Genādijam Bogoļubovam.

Vietējie Ukrainas mediji ziņojuši, ka banka aizdevusi naudu atsevišķiem bankas pārstāvjiem, un šie aizdevumi tā arī nav atdoti.

Ukrainas valdības lēmumu nacionalizēt PrivatBank veicināja arī Kijevas atkarība no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF). Valdības avoti atklājuši, ka SVF licis sakārtot PrivatBank jautājumu, lai Ukraina saņemtu nākamo starptautiskā aizdevuma summu.

Ukrainas PrivatBank septembrī nespēja iziet stresa testu.

PrivatBank ir Ukrainas lielākā banka, aizņemot 20% no tirgus.

Savukārt Latvijas PrivatBank pēdējā gada laikā nonākusi uzmanības lokā par naudas atmazgāšanas novēršanas prasību pārkāpumiem. FKTK 2015.gada nogalē bargi sodīja PrivatBank par pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma, Kredītiestāžu likuma un citu normatīvu ievērošanā. Bankai tika piemērots tobrīd lielākais iespējamais naudas sods - 2,017 miljoni eiro. FKTK atstādināja bankas valdes priekšsēdētāju un atbildīgo valdes locekli, uzdeva pilnībā nomainīt bankas valdi, kā arī piemēroja individuālus naudas sodus toreizējiem bankas valdes locekļiem. Banka naudas sodu samaksāja un valdi nomainīja, kā arī apņēmās izpildīt FKTK noteiktos pasākumus, lai pilnveidotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmu un celtu tās darbības efektivitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas