Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FM neplāno veikt izmaiņas nodokļu politikā, lai ierobežotu komisijas par uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas produktiem

Finanšu ministrija (FM) patlaban neplāno veikt izmaiņas nodokļu politikā, lai ierobežotu komisijas par uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas produktiem, aģentūrai LETA atzina ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš atzina, ka ieguldījumu pārvaldes sabiedrības Indexo vēstule, kurā rosināts veikt grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", lai ierobežotu komisijas par uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas produktiem, par kuriem iespējams saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu, tiks izvērtēta, tomēr patlaban FM neplāno virzīt papildu izmaiņas, kas attiecas uz nodokļu politiku.

"Strādājot pie nodokļu reformas, šis jautājums tika rūpīgi analizēts un tika pieņemts lēmums mainīt nosacījumus, tika ieviesti limiti un pagarināti termiņi. Likme arī tika noteikta zemāka, attiecīgi arī atvieglojums ir mazāks. Visas šīs izmaiņas tika saskaņotas ar sociālajiem partneriem, un tās vēlāk pieņēma Saeima," skaidroja Jarockis.

FM pārstāvis arī piebilda, ka uzkrājošā dzīvības apdrošināšana ir brīvprātīgs apdrošināšanas produkts un patērētājiem ir tiesības brīvi izvēlēties pakalpojumu, kura cena jeb šajā gadījumā komisijas maksas to apmierina.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka Indexo nosūtījusi vēstuli FM, Labklājības ministrijai, Ministru kabinetam, Latvijas Bankai un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai ar ierosinājumu veikt grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Indexo iesaka grozīt likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", nosakot, ka IIN atvieglojumi ir piemērojami tikai tiem uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumiem, kuru izmaksas, neskaitot klasiskās dzīvības apdrošināšanas atskaitījumus, 10 gadu periodā nepārsniedz noteiktu likmi, piemēram, 0,5% gadā līgumiem ar garantēto ienesīgumu un 1,5% gadā līgumiem ar piesaisti finanšu tirgiem. Vienlaikus nav pieļaujama IIN atmaksa par tādiem līgumiem ar garantēto ienesīgumu, kuri pēc izmaksu segšanas klientam rada zaudējumus.

Tāpat Indexo rosina, ka iespēja atgūt IIN ir piemērojama ne tikai uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumiem un iemaksām pensiju trešajā līmenī, bet arī ieguldījumiem jebkurā Latvijā reģistrētā ieguldījumu fondā, ja ieguldītājs slēdz līgumu par ieguldījumu veikšanu vismaz 10 gadu garumā. Šādas izmaiņas, pēc Indexo paustā, likvidēs barjeru, kas patlaban nodrošina konkurences trūkumu tirgū - uzkrājošās dzīvības apdrošināšana konkurēs ar citiem līdzīga profila ieguldījumu produktiem, kā arī Latvijas iedzīvotājiem būs plašas izvēles iespējas uzkrājumu veidošanai ar daudz zemākām izmaksām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas