Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gada inflācija februārī Latvijā samazinājusies līdz 20,3%

Patēriņa cenas šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri Latvijā pieauga par 0,6%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2022.gada februāri - palielinājās par 20,3%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 21,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī pieaudzis par 19,4%.

Statistikas pārvaldē norāda, ka būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām mēneša laikā bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,3 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,2 procentpunkti), kā arī ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,1 procentpunkts).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 1,2%. 

Būtiskākais cenu pieaugums bija svaigiem dārzeņiem (+19,7%) un svaigiem augļiem (+5,1%). Noslēdzoties akcijām, dārgāka bija kafija (+3,4%), jogurts (+2,6%), biezpiens (+2,7%), kā arī čipsi (+8,9%). Mēneša laikā cenas pieauga augļu un dārzeņu sulām (+6,3%), olām (+4,2%), saldējumam (+5,5%), kartupeļiem (+2,4%).

Savukārt akciju ietekmē lētāks bija piens (-10,4%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (-1,8%), piena produkti (-2,2%), mājputnu gaļa (-2%) un sviests (-4,7%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 2,2%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 2,7%, pieaugot cenām alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī sidram, bet tabakas izstrādājumi sadārdzinājās vidēji par 1,3%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,1%. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija cietajam kurināmajam. Lētāka bija mājokļa īres maksa, kā arī siltumenerģija. Savukārt dārgāki bija materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, elektroenerģija.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 0,7%. Mēneša laikā būtiskākais pieaugums bija farmaceitiskajiem produktiem. Dārgāki bija arī ārstu speciālistu pakalpojumi un zobārstniecības pakalpojumi.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā kļuva dārgāki par 0,3%, ko lielākoties ietekmēja cenu kāpums pasažieru aviopārvadājumiem. Degviela sadārdzinājās par 0,2%, ko galvenokārt noteica cenu pieaugums benzīnam par 1,4%. Dīzeļdegviela palika lētāka par 0,7%, savukārt auto gāzes cenas saglabājās nemainīgas.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā sadārdzinājās par 1,3%. Mēneša laikā cenas pieauga barībai lolojumdzīvniekiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, ziediem. Savukārt lētākas bija daiļliteratūras grāmatas.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā samazinājās par 0,9%. Galvenokārt akciju ietekmē lētākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija apģērbiem un ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

Tāpat statistikas pārvaldē atzīmē, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu 2023.gada februārī, salīdzinot ar 2022.gada februāri, bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (7,6 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (6,7 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (1,3 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (0,8 procentpunkti), kā arī ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (0,8 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 25,3%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu šajā grupā gada laikā bija maizei (+39,4%), konditorejas izstrādājumiem (+24,5%), miltiem un citiem graudaugiem (+28,1%), makaronu izstrādājumiem (+25,1%), rīsiem (+17,8%) un brokastu pārslām (+20,2%). 

Cenas gada laikā kāpa arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+20,8%), mājputnu gaļai (+29,0%), cūkgaļai (+24,3%), gaļas izstrādājumiem (+20,8%), liellopu gaļai (+28,1%). Dārgāks bija siers un biezpiens (+24,4%), piena produkti (+23,3%), olas (+39,9%), piens (+20,9%), un jogurts (+16%). Cenas pieauga arī svaigiem dārzeņiem (+24,6%), kafijai (+32,8%), svaigiem augļiem (+18,1%), cukuram (+79,6%), šokolādei (+22,9%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+29,7%), saldējumam (+22,7%), augu eļļai (+33,2%), augļu un dārzeņu sulām (+20,7%), mērcēm un garšvielu piedevām (+38,9%), sviestam (+17,4%), atspirdzinošiem dzērieniem (+23,2%), kā arī saldētām zivīm (+36,7%).

Gada laikā sadārdzinājās arī žāvēti, citādi konservēti vai apstrādāti dārzeņi (+20,7%), saldumi (+20,6%), sāls un garšvielas (+28,8%), žāvēti augļi un rieksti (+23,5%), ievārījums un medus (+14,5%), tēja (+18,8%), tūlītējai lietošanai gatavie ēdieni (+21,8%), margarīns (+27,8%), čipsi (+35,5%), olīveļļa (+16,2%), svaigas vai atdzesētas zivis (+12,4%) un žāvētas, kūpinātas vai sālītas zivis (+20,3%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 7,8%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 9%, sadārdzinoties alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 5,5%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 46,6%. Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija siltumenerģijai (+66,4%), elektroenerģijai (+90,2%), cietajam kurināmajam (+70,4%) un dabasgāzei (+79,5%). Sadārdzinājās ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kā arī atkritumu savākšana. Savukārt cenas samazinājās mājokļa īrei.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 10,1%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi un ārstu speciālistu pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 9,7%, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 12%, tostarp dīzeļdegviela sadārdzinājās par 18,3%, benzīns - par 4,7%, bet auto gāze - par 4,9%. Cenu kāpums bija personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem, automašīnām.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā kāpa par 11,5%. Gada laikā cenas pieauga barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, laikrakstiem un žurnāliem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem, kā arī personālajiem datoriem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 18,2%. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tostarp cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem - par 16,4%, ēdnīcu pakalpojumiem - par 19% un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem - par 18,7%. Gada laikā sadārdzinājās arī viesnīcu pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas gada laikā palielinājās par 17,2%, ko būtiski ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāka bija autotransportlīdzekļu apdrošināšana, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos, finanšu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās gada laikā nozīmīgākais cenu kāpums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apģērbiem, pirmsskolas izglītībai, apaviem, mājokļa mēbelēm.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas