Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Gada inflācija oktobrī Latvijā samazinājusies līdz 2,1%

Patēriņa cenas šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri Latvijā samazinājās par 0,4%, bet gada laikā - šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2022.gada oktobri - palielinājās par 2,1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 3,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, oktobrī pieaudzis par 12,3%.

2023.gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,4 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (-0,2 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (-0,1 procentpunkts), kā arī pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,2 procentpunkti).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,7%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu šajā grupā bija svaigiem dārzeņiem (+10,2%) un svaigiem augļiem (+1,7%). Akciju noslēgumu rezultātā cenas pieauga sviestam (+4,9%), kafijai (+0,9%), augu eļļai (+4,2%), šokolādei (+1,5%), sieram un biezpienam (+0,6%), miltiem un citiem graudaugiem (+1,5%). Dārgāka bija olīveļļa (+5,7%), saldumi (+4,8%). Savukārt akciju ietekmē lētāka bija žāvēta, salīta vai kūpināta gaļa (-1,6%), cūkgaļa (-0,9%), atspirdzinošie dzērieni (-3,7%). Cenas samazinājās kartupeļiem (-2,9%), kā arī augļu un dārzeņu sulām (-2,4%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,7%. Tostarp alkoholisko dzērienu cenas saruka par 1%, ko ietekmēja akcijas stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam, bet tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā saglabājās nemainīgs.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 2%. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija elektroenerģijai (-5,7%) un siltumenerģijai (-3,5%). Savukārt dārgāka bija ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi un materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā kļuva lētāki par 0,2%, ko lielākoties ietekmēja pasažieru aviopārvadājumu cenu kritums par 10%. Cenas pieauga degvielai - par 0,2%, galvenokārt palielinoties dīzeļdegvielas cenām - par 1,7%. Auto gāze bija dārgāka par 0,2%, savukārt benzīnam cenas kritās par 1,7%. Dārgākas kļuva rezerves daļas un piederumi personiskajiem transportlīdzekļiem, kā arī personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā samazinājās par 3,2%. Galvenokārt akciju ietekmē lētākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās mēneša laikā nozīmīgākais cenu kritums bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, apaviem. Savukārt cenu pieaugums bija apģērbiem, mājokļa mēbelēm, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, farmaceitiskajiem produktiem.

Vienlaikus lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2023.gada oktobrī, salīdzinot ar 2022.gada oktobri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,1 procentpunkts), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,5 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,3 procentpunkti) un ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,4 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 4,3%. 

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu šajā grupā gada laikā bija maizei (+10,9%), konditorejas izstrādājumiem (+9,2%) un makaronu izstrādājumiem (+10,3%). Dārgāka bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+6,3%), cūkgaļa (+9%), gaļas izstrādājumi (+6,9%). Cenas pieauga kafijai (+10,6%), svaigiem augļiem (+8,8%), olīveļļai (+31,2%), saldējumam (+13,2%), augļu un dārzeņu sulām (+13,3%), saldumiem (+21,3%), olām (+8,3%), kartupeļiem (+9,3%). Savukārt cenas samazinājās pienam (-16,7%), mājputnu gaļai (-6,1%), sviestam (-15,8%), piena produktiem (-5,3%), svaigiem dārzeņiem (-3,6%), augu eļļai (-11,9%), kā arī sieram un biezpienam (-2,3%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 7,8%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 8,3%, sadārdzinoties alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam, savukārt tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 6,7%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 6,6%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-15,3%). Cenas samazinājās cietajam kurināmajam (-25,5%), dabasgāzei (-25,7%), elektroenerģijai (-2,7%), kanalizācijas pakalpojumiem (-4,9%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+7,5%), mājokļa īres maksa (+7,8%), kā arī atkritumu savākšana (+13,6%). Dārgāki bija arī mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam un ūdensapgāde.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 8,4%. Gada laikā dārgāki bija farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, kā arī zobārstniecības pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā samazinājās par 3,3%, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kritums par 8,4%. Dīzeļdegviela palika lētāka par 9,9%, benzīns - par 5,2%, bet auto gāze - par 14,5%. Savukārt cenas pieauga pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam un citiem pakalpojumiem personiskajiem transportlīdzekļiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 6,1%, sadārdzinoties barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, televīzijas abonēšanas maksai, laikrakstiem un žurnāliem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, apģērbiem. 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas