Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Gaidāma asa ministriju cīņa par naudu nākamajam gadam

492,5 miljoni latu jeb 8,7% no 2013. gada kopbudžeta - vismaz tik lielu summu ministrijas un to pakļautībā esošās iestādes kopumā papildus jau esošajiem izdevumiem plāno pieprasīt no valsts budžeta 2014. gadā, tādējādi pārliecinoši apstiprinot premjera Valda Dombrovska (Vienotība) prognozes par to, ka 2014. gada budžeta sarunas būs sarežģītas.

Sagaidāmais līdzekļu pieprasījumu apjoms līdz 26. jūlijam, kad ministrijām jāiesniedz savi priekšlikumi par izdevumiem, visticamāk, pieaugs, jo vairākās ministrijās Diena noskaidroja, ka informācija par plānotajiem papildu izdevumiem vēl nav apkopota. Tomēr jau tagad skaidrs, ka ministrijas iegūs tikai salīdzinoši nelielu daļu no cerētā, jo Finanšu ministrija (FM) paredz, ka nākamā gada budžetā papildus prioritātēm varētu būt pieejami 50-60 miljoni latu.

Iepriekš tika lēsts, ka 2014. gada budžeta tā dēvētā fiskālā telpa būs ap 110 miljoniem latu, tomēr daļu no šī finansējuma «izlieto» arī plāni nodokļu politikas jomā, piemēram, par neapliekamā algas minimuma palielināšanu, nodokļu atvieglojumu palielināšanu par apgādājamajiem, savukārt vēl atsevišķos gadījumos ministrijas prognozē, ka vismaz daļa tēriņu atgriezīsies budžetā papildu ieņēmumu veidā.

Sola sociālajai jomai

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) uzsver, ka šī gada budžeta lielākā prioritāte ir ienākumu nevienlīdzības mazināšana sabiedrībā, un norāda, ka, atbalstot šo prioritāti, FM rosina minimālās algas palielināšanu līdz Ls 225, neapliekamā minimuma diferencēšanu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām paaugstināšanu. «Veidojot nākamā gada budžetu, šiem jautājumiem ir jābūt prioritātei numur viens,» norāda A. Vilks, kura vadītā ministrija nākamgad plāno atvēlēt lielākus līdzekļus arī ēnu ekonomikas apkarošanai, eiro ieviešanai un fiskālās disciplīnas nodrošināšanai.

(Visu rakstu lasiet 14.jūnija laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas