Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ģirģens noraida pārmetumus policijai par kārtības organizāciju Uzvaras parkā

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) noraida pārmetumus policijai par kārtības organizāciju 9.maijā Uzvaras parkā, taču rūpīgi tiks vērtēta likumsargu darba kvalitāte.

Ministrs paziņojumā presei norāda, ka valdības izdotais rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu neierobežo cilvēku tiesības individuāli apmeklēt jebkuru piemiņas vietu, ievērojot distancēšanās prasības.

"Rīkojums nešķiro cilvēkus pēc tautības, nedala cilvēkus tādos, kuriem ir tiesības nolikt ziedus, un kuriem nav, kā arī respektē katra cilvēka personisko motivāciju ziedu nolikšanai, it sevišķi gadījumos, kad personas piemin bojāgājušos radiniekus. Protams, pastāv izņēmumi attiecībā uz personām, kas atklāti cildina nacistiskās Vācijas un PSRS noziegumus pret cilvēci vai pārkāpj valstī noteikto sabiedrisko mieru un kārtību," norāda Ģirģens.

Ministrs atgādina, ka 9.maijā katru gadu Uzvaras pieminekli apmeklē vidēji aptuveni 200 000 iedzīvotāji, kas rezultējas rupjos sabiedriskās kārtības traucējumos, pārmērīgā alkohola lietošanā un arī agresijā.

Visu pandēmijas laiku Valsts un pašvaldības policijas konsekventi strādā pēc preventīva modeļa, sākotnēji mutiski brīdinot par distances ievērošanu personas, uz kurām attiecas divu metru ierobežojumi. Šis modelis 9.maijā bija vērsts uz to, lai nepieļautu provokācijas un agresiju.

Tāpat, kā iepriekš pie Brīvības pieminekļa, par rupjiem pārkāpumiem arī pie Uzvaras pieminekļa tika aizturētas atsevišķas personas un sāktas administratīvās lietvedības. 

Šogad cilvēku skaits pie Uzvaras pieminekļa samazinājās vairākas reizes un to apmeklēja aptuveni 20 000 līdz 25 000 cilvēki. Uz vietas pārsvarā neviens ilgstoši neuzturējās, un notika nemitīga cilvēku plūsmas maiņa. Atšķirībā no citiem gadiem, nebija novērojama un netika pieļauta masveida agresija, alkoholisko dzērienu lietošana un rupji sabiedriskā miera un kārtības traucējumi, norāda ministrs.

Operatīvajā sapulcē iepriekšējā nedēļā tika apsvērta iespēja izvietot barjeru koridorus cilvēku plūsmu kontrolei, taču pie paredzamā apmeklētāju skaita tas pagarinātu personu uzturēšanās laiku pie pieminekļa, kas radītu vēl lielākus epidemioloģiskos riskus, kā arī izveidotu vairākus kilometrus garu rindu.

"Attiecībā uz pulcēšanos, apmeklētāju vidū personas bija vai nu divatā, vai arī savas mājsaimniecības lokā - uz šīm cilvēku grupām neattiecas valdības rīkojums ievērot divu metru distanci. Protams, mēs nevaram izslēgt, ka noteiktos laika brīžos cilvēki pulcējās, neievērojot divu metru distanci, taču arī policija atradās starp šiem cilvēkiem un pildīja savus dienesta pienākumus, tādēļ nebūtu pareizi iekšlietu dienestu darbu vērtēt pēc atsevišķām, sociālajos tīklos izvietotām fotogrāfijām vai video, kas no zināma leņķa var radīt optisko mānu," uzsver iekšlietu ministrs.

Lai mazinātu iespējamo cilvēku plūsmu Uzvaras parkā bija liegta iespēja novietot autotransportu pieminekļa pieguļošajās teritorijās, liegta jebkāda ielas tirdzniecība pieguļošajās teritorijās. Tāpat ar tuvākajiem komersantiem tika panākts, ka liegti atsevišķi pakalpojumi.

Uzvaras parkā bija izvietoti informatīvie stendi trīs valodās ar brīdinājumu nepulcēties un ievērot distanci. Tāpat tika nodrošināta pastāvīga brīdinājumu atskaņošana no policijas autotransporta.

Ministrs arī norāda, ka uz vietas pie pieminekļa bija izvietotas distancēšanās attāluma zīmes, un veikts preventīvs darbs ar dažādām organizācijām. Tāpat Uzvaras parka teritorijā sabiedriskās kārtības uzraudzībā tika iesaistīti vairāki desmiti policistu, kā arī kinologi un policisti uz zirgiem.

Ministrs gan nenoliedz, ka jebkurā gadījumā tiek analizētas publiski pieejamās fotogrāfijas un video, kā arī tiek rūpīgi vērtēta Valsts policijas Kārtības policijas darba kvalitāte, lai pilnveidotu sabiedriskās kārtības nodrošināšanu. Šorīt viņš ticies ar Valsts policijas vadību, kuri ziņoja par dienesta pienākumu izpildi 9.maijā.

Arī Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) ministrs sniedzis detalizētu paskaidrojumu par dienestu veikto darbu.

"Katru gadu iekšlietu dienesti ir melnā darba darītāji starp divām sašķeltām sabiedrības grupām ar lielu publisko rezonansi un neapmierinātību. Nav šaubu, ka kāda sabiedrības daļa vēlējās redzēt masveida aizturēšanas vai teritorijas norobežošanu, taču likums pret visiem ir vienāds, neatkarīgi no tautības, un iekšlietu dienesti nevar strādāt uz emociju pamata," uzsver ministrs.

Jau ziņots, ka Valsts policija un Rīgas pilsētas pašvaldības policija 9.maijā Uzvaras parka apkaimē kopumā fiksējusi 44 pārkāpumus, no kuriem 24 saistīti ar pulcēšanās un fiziskās distances neievērošanu.

Sociālo tīklu platformu lietotāji, vērojot notiekošo Uzvaras parkā, pārmet VP bezdarbību un bezzobainību, nodrošinot parka apkaimē pulcēšanās ierobežojumu ievērošanu. Vairāki iedzīvotāji bija publicējuši no attāluma uzņemtus parka foto, kuros izskatās, ka pie Uzvaras pieminekļa pulcējas simtiem cilvēku. Iedzīvotāji pauduši neizpratni un sašutumu, kādēļ policija nekādi nereaģē, sanākušos neizklīdina un neizraksta pārkāpuma protokolus, jo citās situācijās, piemēram, kad parkā sporto četri jaunieši, kārtībsargi uzreiz esot klāt un aizrādot.

Atsevišķi sociālo mediju lietotāji, tostarp politiķi, kritizēja Ģirģenu, kurš neesot spējis nodrošināt kārtību un noteikumu ievērošanu.

Valsts policija pārmetumus jau noraidījusi.

Top komentāri

Beerzs
B
JAUTĀJUMS Ģirģenam. Vai likums visiem Latvijas iedzīvotājiem nav viens?
Nespējīgais
N
Kad gribēja 16martā varēja salikt barjeras un regulēt plūsmu. Bet te pēkšņi nespēj! Divkoši!
ļuļa
ļ
policija braukā apkārt un pārbauda privātmāju dārzus, vai tur cilvēki netusē un negrilē. ja pieķer pat kaimiņu māju iedzīvotājus vienā pagalmā, uzliek sodu. pēc ģirģena loģikas, policija šajā gadījumā rīkojas pretlikumīgi, jo nevienam nedrīkst aizliegt atrasties da jebkurā pagalmā, ja tiek ievērota distance. tātad, ja es saaaicinu draugus pie sevis, un mēs sēžam ar 2 metru distanci, tad es drīkstu tusēt, ja? bet ja nopietni - aizliegums pulcēties nozīmē aizliegumu pulcēties, un neko citu. na valsts svētkos notika pasākumi, ne 16. martā ko atzīmēja vai lika ziedus, bet te pēkšņi - nevar aizliegt pieminēt. sviests kaut kāds, kārtējā augstākā un izredzētā rase, kas drīkst pārkāpt valstī izdotos noteikumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas