Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Glābiet - suns aptaukojies!

Suņiem, tāpat kā cilvēkiem, bieži novērojamas liekā svara problēmas. Aptaukošanās ne tikai apgrūtina suņu dzīvi, bet apdraud arī veselību. Risinot to, jāņem vērā dzīvnieka šķirne, dzīvesveids, vecums.

Parasti mājdzīvniekiem nav problēmu ar svaru, ja viņu saimnieki ir aktīva dzīvesveida cienītāji. Kustības uztur normālu ķermeņa masu, muskuļu tonusu un sirdsdarbību. Aptaukošanās var būt saistīta ar sāpošām locītavām, kad dzīvnieks kļūst mazkustīgāks, ar sirdskaiti vai vielmaiņas traucējumiem, ar vairogdziedzera problēmām, kā arī hormonālām izmaiņām pēc sterilizācijas vai kastrācijas, kad dzīvniekam pastiprinās ēstgriba un samazinās nepieciešamība pēc enerģijas.

Noteikt aptaukošanās iemeslu un ieteikt diētu palīdzēs veterinārārsts. Taču saimnieks arī pats var sākt domāt par suņa svara samazināšanu. Vislabākais ķermeņa masas samazināšanas veids ir ēšanas paradumu un barības maiņa. Tomēr suni nedrīkst mērdēt badā - viņam jādod barība, kas palīdz atbrīvoties no liekā svara un apgādā dzīvnieku ar nepieciešamajām uzturvielām. Sunim tusnītim ieteicams nomainīt ierasto barību pret vieglāku (light), kurā samazināts tauku saturs un palielināts šķiedrvielu daudzums. Iepriekš uzturā lietotā barība jāsamazina, un jaunā barība ēdienkartē jāievieš pakāpeniski - nedēļas vai divu laikā.

Pieaugušus suņus var barot vienu vai divas reizes dienā - suns pats parādīs, cik bieži vēlas ēst. Vienīgais, kam jāseko līdzi, - dzīvniekam katru reizi jāsaņem vienāds barības daudzums. Ja suni barojat ar mājās gatavotu barību, arī tajā jāsamazina tauku daudzums. Nekādā gadījumā nelieciet sunim bļodā kartupeļus, aizstājiet tos ar griķiem vai rīsiem. No barības jāizslēdz trekna gaļa un kauli, bet jāpievieno augļi vai dārzeņi. Kā našķis ieteicami dārzeņi. Sunim var dot vājpiena biezpienu un kefīru, kā arī zivis. Nekad necienājiet suni ar našķiem ēdienreižu starplaikā! Saimniekam liekas - siera gabaliņš, maizes kumosiņš ar pastēti vai mazītiņa kotlete, lai mīlulim tiek kāds prieciņš! Taču tā jūsu suns nenovājēs ne par gramu.

Ja suns nav apēdis maltīti, nelutiniet viņu ar kārumiem, citādi dzīvnieks ātri iemācīsies, ka neapēst pusdienas ir labs veids, kā piesaistīt uzmanību un iegūt iespēju saņemt to, ko pats vēlas. Ja tomēr gribat suni uzcienāt ar kādu kārumu, paņemiet daļu no ikdienas barības porcijas un pievienojiet tai našķi.

Parunājiet arī ar bērniem, opīšiem un omītēm, kuri parasti visvairāk lutina suņus, paskaidrojiet, ka ar suņa nemitīgo cienāšanu viņi bojā ģimenes mīluļa veselību.

Vienlaikus ar diētu ieteicams pakāpeniski palielināt suņa fizisko aktivitāti. Lēno pastaigu vietā, dodieties staigāt raitākā solī, pamētājiet sunim kociņu vai čiekurus vai sameklējiet kompāniju pastaigām - bariņā skraidot, suņi saņems lielāku fizisko slodzi. Atcerieties, ka, sunim nedaudz novājējot, diētu jāturpina ievērot, citādi agrākais svars atgriezīsies ātri vien.

*Čiekurkalna Veterinārās ambulances veterinārārsts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas