Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Graudaugu raža novākta visā Latvijā; ziemājus apsēs līdz oktobra sākumam

Patlaban graudaugu ražas novākšanas darbi pabeigti visā Latvijā, savukārt ziemāju sēja tiks pabeigta līdz pirmajam oktobrim, atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa.

"Viss ir novākts. Savukārt no kuļamajām kultūrām vēl palikuši tikai griķi, kurus sāk kult pēc salnām. Graudu kvalitāte šogad nav tik laba kā pagājušajā gadā, un izskatās, ka dominē lopbarības, nevis augstākās kvalitātes pārtikas graudi," sacīja Grantiņa.

Viņa norādīja, ka šīs nedēļas laikā tiks apsēti arī ziemāji.

"Ziemas rudzus šajās dienās vēl sēj pēdējos hektāros, šai kultūrai vēl rudenī jāsacero. Savukārt ziemas kviešus plānots apsēt līdz pirmajam oktobrim. Ziemas rapsis apsēts jau augusta beigās, un tad diemžēl ilglaicīgi lija, tā ka šīs kultūras raža nākamgad varētu būt mazāka. Toties rudzu un kviešu varētu būt vairāk, jo patlaban ir ļoti labvēlīgi apstākļi ziemāju sējai," norādīja Grantiņa.

Jautāta par kartupeļu novākšanas darbiem, agronome sacīja, ka līdz oktobra sākumam plānota visas kartupeļu ražas novākšana.

"Izskatās, ka kartupeļu kvalitāte ir ļoti laba, un arī ražas apjomi lielajās saimniecībās varētu būt plānotās 40 tonnas no hektāra," atzina eksperte.

Kā ziņots, šogad ievērojami mainījusies sējumu struktūra par labu vasarājiem, jo pavasara sākuma ieilgušā sausuma dēļ gājuši bojā apmēram 43% ziemāju platību, un lauki tika pārsēti ar vasaras kviešiem, miežiem un rapsi. Ja 2010.gadā ziemāji no kopējās graudu platības aizņēma 53%, šogad tie veido tikai apmēram 32% no kopējās graudaugu platības. Graudaugu sējumu platības 2010.gadā bija 535 700 hektāru, kas ir par 5100 hektāriem jeb 0,9% mazāk nekā 2009.gadā. Šogad prognozētās graudaugu sējumu platības ir 516 600 hektāru.

Savukārt, kā liecina Lauku konsultāciju un izglītības centra dati, šogad ar kartupeļiem apsēti 31 500 hektāri, pērn tika apsēti 30 100 hektāri. 2009.gadā kartupeļi tika stādīti 30 000 hektāru, savukārt 2008.gadā - 37 800 hektāros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas