Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ieguldīs miljonus, lai radītu jaunus medikamentus no augu izcelsmes vielām

Latvijas Organiskās sintēzes institūts turpmākajos gados, ieguldot piecus miljonus eiro, plāno attīstīt jaunu pētniecības virzienu un izveidot fitoķīmijas centru. Mērķis ir pētīt Latvijas ārstniecības augus un dzīvnieku izcelsmes vielas, kas palīdzētu radīt jaunus ārstniecības preparātus. Izpētot latviešu tautas ticējumus, apkopoti tur minētie augi, piemēram, kumelīte, pelašķis, sīpols, bet pētnieki to ārstnieciskajām spējām meklēs zinātnisku pamatojumu un pielietojumu. Nauda gan pārsvarā piesaistīta no Eiropas Savienības līdzekļiem, un arī līdz šim lielākie projekti nav guvuši valsts finansiālu atbalstu, trešdien vēsta laikraksts Diena.

OSI direktors Osvalds Pugovičs stāsta, ka vēlme ir pievērsties ārstniecības augu pētniecībai un izmantot tos jaunu preparātu izstrādei.

"Mēģināsim mācīties no dabas – to, ko daba jau ir izdarījusi. Mēģināsim padarīt šos dabas objektus tehnoloģiski labāk iegūstamus, piemērotākus zāļvielu sintēzei un izstrādāt jaunas tehnoloģijas," atzīmē direktors. Šai jomai esot perspektīva.

Kā liecina 2014. gadā veikts tirgus pētījums, laikā līdz 2019. gadam Eiropas fitofarmācijas tirgus augs vidēji par 8,5%, līdz ar to tirgus apmērs varētu būt 1,25 miljardi eiro. Vēl lielākas iespējas paveras kosmētikas tirgū, jo bioloģiski sertificētas kosmētikas apgrozījuma pieaugums tiek prognozēts par 9,5% gadā un ir plāns, 2018. gadā Eiropā tie būs 13 miljardi eiro. Institūtam šajā jomā ir arī pieredze – līdz šim pētīts zirnekļu un bišu zīds un ārstniecības augu ekstraktu sastāvdaļas, bet iegādātās tehnoloģijas ļaus to darīt efektīvāk. 

Sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti šobrīd izpētīti latviešu tautas ticējumi, apkopojot tur visvairāk pieminētos ārstniecības augus. Pugovičs kā piemēru min sīpolu: "Mēs salīdzinām šo ar zināmo faktu, ka zaļajos lociņos ir visaugstākā antioksidanta koncentrācija. Šādā veidā mēs varam mēģināt smelties no dabas idejas tālākai attīstībai." 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 1. marta, numurā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas