Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Iekšlietu ministra amatā stājas Eklons

Saeima šodien par iekšlietu ministru apstiprināja "Attīstībai/Par!" (AP) virzīto Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieku Kristapu Eklonu.

Eklons aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka ministra amatā iecerējis turpināt savas priekšgājējas Marijas Golubevas (AP) iesāktos darbus un iespēju robežās virzīt arī savas iniciatīvas.

Viņš piekritis ieņemt ministra posteni vairāku, tostarp privātu iemeslu dēļ, kā arī valsts pievērstu lielāku uzmanību iekšējai drošībai. Regulāri komunicējot ar Ukrainas kolēģiem, Eklons vēl skaidrāk sapratis, cik liela nozīme ir iekšējai drošībai valsts noturības aspektā.

VUGD bijusi ļoti laba sadarbība ar iepriekšējo ministri un skaidra ceļa karte ar konkrētiem uzdevumiem, tomēr liela daļa to neesot pabeigti, piemēram, jaunu depo būvniecība. Tāpēc Eklona kā ministra prioritātes būs turpināt Golubevas iesāktos darbus un iespēju robežās virzīt iniciatīvas vēl no savas puses.

Eklons uzskata, ka nepieciešama vispārējās iekšējās drošības attīstība caur civilās aizsardzības stiprināšanu. Pirmdien, tiekoties ar premjeru Krišjāni Kariņu (V), viņš guvis pārliecību, ka arī premjers saskata nepilnības civilās aizsardzības sistēmā un ir gatavs šo jomu stiprināt. 

Civilās aizsardzības sistēmā ir faktiski visas valsts un pašvaldību iestādes, un Eklons saredzot lielas nepilnības katra individuālā subjekta darbībā. "Esam šim jautājumam pievērsuši nepietiekamu uzmanību, jo šobrīd jau ir zināmas krīzes atsevišķos jautājumos, un kopējā apdraudējuma fonā iezīmējas šīs nepilnības. Piemēram, arī Ukrainas bēgļu jautājumā sāk atspoguļoties iztrūkumi," norādīja topošais ministrs.

Eklons apzinoties, ka ir ministrs "bez naudas", jo iekšlietu resora budžets šim gadam jau apstiprināts, tomēr viņš norāda, ka pastāv arī citi rīki iekšlietu jomas attīstībai, piemēram, administratīvie, mēģinot "mazliet pārkārtot finansēšanas kārtību iekšējā sistēmā".

"Es drīzāk vēlētos nest to drošības un stabilitātes sajūtu iekšlietu sistēmā, lai mēs varētu mierīgi un skaidri strādāt pie tiem uzdevumiem, kas ir izvirzīti. Nav jau tā, ka visi gulējuši uz lauriem un neko nav darījuši, tomēr ir nepieciešams koriģēt detaļas un pilnveidoties," iepriekš norādīja tikko amatā apstiprinātais ministrs.

Lai arī līdzšinējās iekšlietu ministres demisijas iemesls bija notikumi ap padomju pieminekli Pārdaugavā un nākotnē gaidāma tā demontāža, Eklons nevēloties šauri skatīties uz pieminekļa jautājumu. Tā vietā viņš saredzot nepieciešamību vērtēt masu pasākumu pārvaldīšanas kārtību un tieši šajā jautājumā tuvākajās dienās viņš plānojot tikties ar Valsts policijas un Valsts drošības dienesta pārstāvjiem.

Ar abu dienestu pārstāvjiem Eklons vēlas pārrunāt, kādas ir nepilnības šajā jomā, un vai pastāv iespējas šo pārvaldīšanu pilnveidot. Par šo tēmu Eklonam jau esot atsevišķas pārdomas, tomēr vispirms viņš vēloties satikties ar minēto dienestu pārstāvjiem.

"Ir nepieciešama savlaicīgāka prognoze. Var laicīgi sagatavoties, lai sekas šādos notikumos mazinātu. Pilnībā novērst praktiski jau nav iespējams, jo, kā bija redzams, pat ASV notika iebrukums Kapitolijā, neskatoties uz šajā valstī pieejamiem drošības resursiem," norādīja Eklons.

Jaunais ministrs iepriekš arī atklāja, ka viņa birojā darbu turpinās līdzšinējā Golubevas biroja vadītāja Daiga Holma un līdzšinējais Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Šteins (AP).

Vaicāts, vai plāno iestāties AP un rudenī startēt parlamenta vēlēšanās, Eklons atbildēja, ka notikumu gaita, kandidējot uz ministra posteni, bijusi tik strauja, ka pat īsti nav bijis laika apdomāt šo jautājumu.

"Vēlos saprast, kā es sevi jūtu un redzu šajā vietā, un tad pieņemt tālākos lēmumus. Tuvākajās nedēļās, redzot, kādas ir bijušas iepriekšējās dienas un kādas būs nākamās, man nebūs laika apsvērt visus nākotnes plānus," piebilda Eklons.

Jau ziņots, ka valdošajā koalīcijā ietilpstošā Nacionālā apvienība (NA) premjeram pieprasīja līdzšinējās iekšlietu ministres Golubevas demisiju saistībā ar policijas darbu Uzvaras parkā 10.maijā. NA draudēja, ka gadījumā, ja Golubeva paliks amatā, NA ministri pametīs valdību.

Golubeva pēc tam paziņoja, ka ir zaudējusi premjera uzticību, un pati atkāpās no amata.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas