Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Iespējas vēnu ārstēšanai

Pirmās vēnu saslimšanas pazīmes un slēptās varikozes formas pamanīt nevar. Veselības centra 4 Baltijas Vēnu klīnikas ķirurgs, flebologs Pēteris Gerke iesaka izmeklēšanas zelta standartu, lai izvēlētos piemērotāko ārstēšanas metodi

Visprecīzāk asiņu plūsmu nosaka ar Premium klases Dupleks ultrasonogrāfijas (USG) iekārtām. Tas ir īpaši svarīgi, ja vēnas ir slimas un operējamas. Lai izmeklējums nebūtu jāatkārto un pacients justos drošs par pareizu rezultātu, svarīgi, lai ārstam būtu asinsvadu ultrasonodoplerogrāfijas speciālista sertifikāts un atbilstošs aprīkojums izmeklēšanai. "USG precīzu informāciju sniedz tikai tad, ja pacientu izmeklē stāvus vai slīpumā ar kājām uz leju, lai gravitācijas spēks pareizi iedarbotos uz asins plūsmu. Mūsdienīga asinsvadu izmeklēšana ar USG ir ātra, nesāpīga un nekaitīga, to var veikt arī regulāri profilakses nolūkos. Diagnostika ilgst 10–20 minūtes, un rezultātu pacients saņem uzreiz pēc izmeklējuma," norāda Gerke.

Pacientam ieteicams pārliecināties, vai klīnika spēj piedāvāt visas jaunākās un atzītās vēnu ārstēšanas metodes. Plašais ārstēšanas metožu klāsts – tvaika mikroimpulsu metode, radiofrekvence, bioloģiskā līme, lāzers, skleroterapija u. c. – ļaus izvēlēties piemērotāko, ņemot vērā slimības formu un finansiālās iespējas. "Mūsdienīgās endovenozās jeb no asinsvadu iekšpuses veiktās metodes ir maztraumatiskas, neatstāj rētas. Līdz minimumam tiek mazināti sāpju simptomi pēc operācijas un notiek ļoti strauja atveseļošanās, jo vēna netiek izņemta, bet injekciju veidā no iekšpuses slēgta. Pēc tam tā pārveidojas saistaudos," skaidro Gerke un turpina: "USG iekārtu pielieto arī vēnas atsāpināšanai jebkuras endovenozās operācijas laikā. USG kontrolē abpus vēnai ievada anestezējošo šķīdumu, kas ar "ūdens spilvenu" palīdzību to it kā atdala no tuvumā esošajiem audiem un nerviem, neļaujot tos pārkarsēt un bojāt. Fizioloģiskā šķīduma sastāvā esošais ūdens absorbē karstumu, bet tam pievienotās atsāpinošās un sīkos asinsvadus spazmējošās vielas novērš asiņošanu. Lai nodrošinātu augstu precizitāti, USG kontrolē veic arī katetra ievadīšanu vēnā."

Endovenozās operācijas veic vietējā anestēzijā. Tas ārstam ne tikai uzlabo US redzamību un kontroli operācijas laikā, bet ir arī saudzējošāk un drošāk pacientam, dod iespēju veikt vēnu operācijas neatkarīgi no vecuma un vispārējā veselības stāvokļa. Vēnas operējot ar bioloģisko līmi, anestēzija vispār nav nepieciešama, jo šī procedūra ir nesāpīga. Latvijā ir iespēja vēnas operēt arī hipnozē, kas ir alternatīva sedatīviem un atsāpinošajiem medikamentiem. Tā ir saudzējoša cilvēka organismam, un tai nav blakusparādību. 

Pacientam vēlams pārliecināties, ka pēc operācijas viņam tiks izsniegts operācijas kvalitātes sertifikāts uz mūžu. Tas apstiprina, ka klīnika garantē sava darba kvalitāti, un, ja operētajā vēnu posmā pēc tam rodas problēmas vai recidīvs, klīnika to novērš bez maksas. Tāpat svarīgi laikus noskaidrot, vai operācijas cenā iekļauti visi pakalpojumi – konsultācija pirms un pēc operācijas, vienreizlietojamie materiāli, anestēzija, uzturēšanās cena palātā, jo ir klīnikas, kur kopējās cenu izmaksas pasniedz pēc operācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas