Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ir plāns kā slēgt robežu, ja bēgļu straumes pavēršas mūsu virzienā

Viens no bēgļu galamērķiem ir Skandināvijas valstis. Pagaidām viņi tur nonāk caur Vāciju un Dāniju. Bet, ja bēgļu plūsmas pavērsīsies mūsu virzienā, Latvijai var nākties lemt uz laiku atjaunot robežkontroli un plāns jau ir, svētdien vēstīja raidījums Nekā personīga.

Par ārkārtas robežkontroles ieviešanu jālemj valdībai. Bet, ja jārīkojas strauji un notiekošais apdraud valsts drošību, robežu sargāšanu vienpersoniski var ieviest iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība). Viņš norāda, ka ja valsts netiek galā ar tādu masveida pieplūdumu, kā tagad ir Vācijā, kur atjaunoja robežkontroli, pastāv mehānisms, kas paredz ārkārtas situācijā līdz diviem mēnešiem arī Latvijā šādu situāciju veidot. "Es pašlaik neredzu nepieciešamību to darīt. Bet līdzīgu situāciju ir iespējams modelēt, ja Ukrainā notiek kaut kas līdzīgs un kad ir masveida pieplūdums uz Eiropas Savienību (ES) - tad šādu mehānismu izslēgt nevarētu," skaidro Kozlovskis.

Tikmēr par to, cik būs cilvēku, kas to lems un strādās, kā arī to, kā robežas slēgšana notiks, runu vēl nav bijis, stāsta Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone - Godmane.

"Tas tiešām ir jautājums par to, kad mēs redzam, ka dienesti netiek galā ar saviem uzdevumiem. Mēs konstatējam, ka ir cilvēki, kuri ir caur Latviju ieplūduši tālāk un saņemam šādu informāciju, piemēram, no partneriem Skandināvijā un mēs acīmredzot nespētu tikt galā. Bet tādu situāciju šobrīd nav," norāda Pētersone - Godmane.

Problēmas var radīt cilvēku trūkums, kam robežas būtu jāsargā. Pēc Latvijas iestāšanās Šengenas zonā robežkontroles punkti Lietuvas un Igaunijas pierobežā palika tukši. Darbinieki aizrotēti vai darbu pametuši. Lai robu aizlāpītu, ir plāns piesaistīt zemessardzi. 

"Es nezinu kā jūs pie tādas informācijas esat nonācis. Ļoti interesanti. Burtiski pavisam nesen mēs par to spriedām, ka ir tiešām tādi noteikumi, ar kuriem mums sadarbībā ar robežsardzi nepieciešamības gadījumā mēs atjaunojam robežkontroli uz mūsu iekšējām robežām. Tādi ir. Nekad tie nav aktualizēti, bet tādi pastāv un mēs par to apspriežamies un domājam, vai nevajadzētu veikt kādas mācības, lai zinātu kā praktiski tas notiktu," stāsta aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS). 

To, ka arī zemessardze būtu nepieciešama tādā situācijā, atzīst Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars. "Mūsu tā ideja un mūsu nepieciešamība – ir vajadzīgs cilvēku resurss, jo mēs nespējam nosegt visus ceļus. Mēs varam nodrošināt robežpārbaudi – mēs varam nodrošināt cilvēkus, kas var veikt robežpārbaudi konkrētajās vietās, kas tiks noteiktas par robežšķērsošanas vietām, bet zemessardze mums ir nepieciešama, lai nepieļautu cilvēku pārvietošanos ārpus šīm noteiktajām atjaunotajām robežšķērsošanas vietām," skaidro Garbars.

Šonedēļ trīs dienas Latvijas un Lietuvas robežsargi vēl pagaidām bez Zemessardzes rīkoja ārkārtas mācības. Pierobežā tika pastiprināta cilvēku kontrole. Šajā laikā pārbaudīti ap 1000 caurbraucēju. Robežsardze sola, ka līdzīgas mācības atkārtosies un drīzumā tās plānots arī uz Igaunijas robežas. Rīcība ārkārtas situācijai jau šobrīd ir skaidra - lauku ceļi būs slēgti un šķērsot Latvijas robežu varēs tikai septiņās vietās ar Lietuvu.

"Šodien ir definēts, ka zemessardzei būtu jānobloķē kādi 13 ceļi uz Lietuvas un 7-8 ceļi uz Igaunijas robežas. Mēs plānojam atjaunot septiņās vietās uz Lietuvas robežas. Maksimāli līdz septiņām vietām robežpārbaudes – veikt cilvēkiem dokumentu pārbaudes tiem ieceļojot vai izceļojot no Latvijas. Un trīs vietās uz Igaunijas robežas. Tas ir maksimālais skaitlis, ko mēs spējam nodrošināt ar esošo personālu," norāda Valsts robežsardzes priekšnieks.

Uz pierobežām pārcels robežsargus arī no Rīgas un Ventspils nodaļām. Mobilās vienības piesaistīs no austrumu robežas, kurām ir tehnika, ar ko pārbaudīt dokumentus. 

Šobrīd gan uz mūsu, gan kaimiņvalstu robežām pagaidām viss ir mierīgi. Igaunijā šajās dienās ostā aizturēts viens Afganistānas pilsonis, Lietuvā viens sīrietis. Tomēr reģionā turpina uzdarboties nelegālie cilvēku pārvadātāji no Latvijas. Šo trešdien Lietuvas robežsargi aizturēja trīs automašīnu kolonnu – pa priekšu brauca BMW un Volvo ar Latvijas numuriem, aiz viņiem glauns Mercedes no Krievijas, kurā bija paslēpti 4 vjetnamieši – divi salonā, divi bagāžniekā. Aizturētajiem draud līdz pat 8 gadiem cietumā. Lietuvā šogad aizturēti jau 17 cilvēku kontrabandisti no Latvijas. 

Mūsu kravu pārvadātājiem šonedēļ slēgtās robežas Eiropā problēmas nav radījušas. Bet, ja kontrole tiks ieviesta pašu mājās, tas radīs sarežģījumus.

"Šeit nav runa par muitas procedūru ieviešanu - šeit tiks apstādināta katra automašīna, tiks pārbaudīta katra auto esošā cilvēka dokumenti. Tiks pārbaudīta krava. Tas aizņem laiku. Katra auto pārbaude aizņem laiku," uzsver satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas