Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

IVP: Rudenī pret Covid-19 prioritāri jāvakcinē riska grupas

Rudens sezonā vakcinācija pret Covid-19 jāveic pēc sezonālās balstvakcinācijas principiem, kad katru sezonu tiek saņemta viena jaunākajiem vīrusa paveidiem pielāgota vakcīnas deva, un prioritāri jāvakcinē riska grupu pacienti, secināts Imunizācijas valsts padomes (IVP) sēdē.

Kā informē padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, lai gan Covid-19 sezonalitāte pagaidām nav noteikta, paredzams, ka arī šoruden var palielināties Covid-19 aktivitāte. To izraisīs pret SARS-CoV-2 jau iegūtās imunitātes mazināšanās, sezonalitāte un citu faktoru pievienošanās.

Tāpat pastāv augsta varbūtība, ka SARS CoV-2 vīrusa aktivitāte būs vienlaikus ar gripas un RSV jeb respiratori sincitiālo vīrusu cirkulācijas palielināšanos, un tas var radīt būtiskus veselības draudus riska grupu pacientiem, kā arī nopietnu slogu veselības aprūpes sistēmai.

Paredzams, ka arī turpmākajās sezonās Covid-19 vakcīnas tiks pielāgotas atbilstoši cirkulējošajiem vīrusa variantiem, skaidro IVP.

Lai nodrošinātu papildu aizsardzību un lai līdz minimumam samazinātu smagas saslimšanas, hospitalizācijas un nāves risku no Covid-19, kā arī maksimāli palielinātu veselības aprūpes nodrošināšanas noturību, IVP rudenī prioritāri rekomendē vakcinēties vidēji smagas un smagas imūnsupresijas indivīdiem vecumā no pieciem gadiem un to ciešām kontaktpersonām, ilgstošas sociālās aprūpes centru iemītniekiem un to aprūpes personālam, visiem iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, hronisku blakus slimību vai citu augsta riska pacientu grupām, sākot no 5 gadu vecuma, grūtniecēm un veselības aprūpes darbiniekiem.

Tāpat IVP rudenī rekomendē vakcināciju veikt ikvienam valsts iedzīvotājam, uzsverot, ka vakcinēšanās iespējai ir jābūt brīvi pieejamai.

Zavadska norādīja, ka nav būtiski, cik devas, kuru vakcīnu kad un kurš ir saņēmis, kā arī kad un cik reižu ir slimots. Tāpat, viņasprāt, nav būtiski, kura ražotāja vakcīna iepriekš saņemta, jo gan tiem, kas veiks balstvakcināciju, gan tiem, kas vakcināciju tikai uzsāks, piemērotas būs visas šoruden pieejamās vakcīnas. Profesore informēja, ka tiem, kas ir veikuši vakcināciju iepriekšējā sezonā, ir nepieciešama viena deva, savukārt tiem, kas līdz šim nav vakcinējušies, - divas devas.

IVP atzīmē, ka ar šobrīd cirkulējošiem SARS CoV-2 vīrusa variantiem pārslimošanas epizodi vairs nevar pielīdzināt vienai vakcīnas devai. Tāpat iepriekš nevakcinētajiem, kuri vīrusu nesen ir pārslimojuši, ir nepieciešamas divas vakcīnas devas. Pēc pārslimošanas vakcināciju var veikt mēnesi pēc pirmo simptomu parādīšanās vai pēc pozitīva Covid-19 testa.

Kad vien iespējams, IVP rekomendē Covid-19 un sezonālās gripas vakcīnas ievadīšanu vienā reizē. Šāda rīcība īpaši palīdz gados vecāku cilvēku un citu prioritāro grupu pasargāšanā no nopietnas saslimšanas ar gripu vai SARS-CoV-2, kā arī, lai mazinātu veselības aprūpes noslodzi abu infekciju vienlaicīgas izplatības laikā.

Covid-19 vakcīnas var tikt ievadītas vienlaikus vai jebkurā laikā pirms vai pēc jebkuras citas vakcīnas to skaitā dzīvām novājinātām, inaktivētām, ar vai bez adjuvanta vakcīnām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas