Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izglītības iestāžu ēdinātājiem daudz prasību; izpildi kontrolēt grūti

Jautājums par ēdināšanu izglītības iestādēs kļūst aktuāls ik pa laikam, jo arī izmaiņas noteikumos ir samērā bieži. Pie samazinātā sāls un cukura daudzuma ēdienos jau esot pierasts, tāpat vairs nav skaļu iebildumu pret pieejamo produktu klāstu skolas kafejnīcās, taču daļai ēdinātāju problēmas ir arī ar sen pieņemtu normu izpildi. To ievērošanu ir grūti pārbaudīt arī kontrolējošajām iestādēm, piektdien lasāms laikrakstā Diena.

LPF serviss ēdināšanu nodrošina vienā no Jelgavas privātajiem bērnudārziem. Uzņēmuma valdes locekle Ērika Medene stāsta, ka šajā jomā sākusi strādāt pirms gada. Kad radušās problēmas ar saskaņojumu Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), uzņēmēja rūpīgāk iedziļinājusies enerģētiskās vērtības un uzturvielu normās izglītības iestādēs un secinājusi, ka tās nav reāli izpildāmas. Bērnam vecumā no viena līdz diviem gadiem dienā brokastīs, pusdienās un launagā kopā jāuzņem ap 1000 kilokalorijām, bet, ēdienkartē iekļaujot noteikto obligāto produktu daudzumu, šo skaitli nevar sasniegt. Sieviete secinājusi, ka normas var izpildīt vien tad, ja tiek gatavotas krietni lielākas porcijas, nekā bērns spēj apēst. Līdzīga situācija ir arī ar bērniem līdz sešu gadu vecumam.

"Ja Latvijas bērnudārzos pagatavotā ēdiena daudzums atbilst visām prasībām, vismaz puse no šī ēdiena nonāk atkritumu spainī, tā ir liela izšķērdība. Otrs variants – netiek pagatavots tik liels ēdiena daudzums, bet notiek krāpšanās atskaišu dokumentācijā vai neizlietoto produktu zagšana," uzskata Medene. 

Aptaujājot savas paziņas, kas darbojas šajā jomā, viņa secinājusi, ka arī citi šīs normas neievēro un negatavo lielākas porcijas tikai tāpēc, lai izpildītu prasības. "Apmēram ir skaidrs, kad PVD nāks, un viss tiek sagatavots pārbaudei," Dienai saka uzņēmēja.

Attiecīgie noteikumi ir spēkā vairākus gadus, tāpēc Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijā šādas problēmas ir pārsteigums, un organizācijas vadītāja Silvija Miniča uzskata, ka uzņēmējas aprēķini nav korekti. Nedrīkstot arī apgalvot, ka citas ēdināšanas firmas pārkāpj noteikumus, jo ēdināšanas normas esot izpildāmas, ja personālam ir attiecīgas zināšanas un prasmes. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 12.maija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas