Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva
Pacientam ar sirds mazspēju svarīgi arī regulāri fiziskie vingrinājumi - kaut vai regulāras pastaigas.

Kā palīdzēt tuviniekam ar sirds mazspēju?

Sirds mazspēja ir nopietna slimība, taču mūsdienās, pateicoties pētījumiem un medicīnas tehnoloģiju attīstībai, ir pieejama plaša informācija gan par sirds mazspējas attīstību, gan tās ārstēšanas iespējām. Ir pieejami vairāki efektīvi medikamenti, kā arī speciālas implantējamas ierīces. Tāpat nozīmīga loma ārstēšanas procesā ir tuviniekiem un draugiem, kas ar savu atbalstu var būtiski uzlabot pacienta pašsajūtu, veicināt vispārējā stāvokļa uzlabošanos.

Latvijas Kardiologu biedrība sadarbībā ar pacientu biedrību ParSirdi.lv sagatavojusi ieteikumus cilvēkiem, kuri ikdienā aprūpē pacientus ar sirds mazspēju vai palīdz viņiem.

Sirds mazspēja ir stāvoklis, kad sirds bojājumi izraisa sirds muskuļa nespēju sūknēt asinis atbilstoši organisma vajadzībām. Visbiežāk šī kaite attīstās pacientiem ar koronāru sirds slimību un pacientiem ar arteriālu hipertensiju jeb paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī citu savlaicīgi nediagnosticētu un neārstētu sirds slimību rezultātā. Simptomi ir pieaugoša tūska kājās, sākot no potītēm uz augšu; elpas trūkums; nogurums un nespēks; paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī. Dažkārt sākuma stadijā slimībai var arī nebūt izteiktu simptomu.

Kardioloģe, Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja Ginta Kamzola norāda: "Tā kā sirds mazspēja ir hroniska slimība, kurai mēdz būt saasinājumi, tuvinieku un draugu atbalsts ir svarīgs gan emocionāli, gan tīri praktiski, lai kopīgiem spēkiem uzlabotu pacientu dzīves kvalitāti. Līdzās medikamentu lietošanai un izmeklējumiem pie speciālistiem pacientam ar sirds mazspēju svarīgi arī regulāri fiziskie vingrinājumi – kaut vai regulāras pastaigas, veselīgs uzturs un dzīvesveids. Tāpat svarīgi arī mājas apstākļos ikdienā sekot līdzi pašsajūtai, sirds veselības mērījumiem un svaram."

Speciāliste sagatavojusi ieteikumus sirds mazspējas pacientiem, lai uzlabotu ārstēšanās rezultātus: "Jāsaprot, ka sirds mazspēja ir hroniska slimība, kas prasa atbildību no paša. Ir jāseko līdzi, vai tiek lietotas atbilstošas medikamentu devas. Jāseko līdzi pulsam, asinsspiedienam, svaram, holesterīnam. Jāievēro veselīgs dzīvesveids un mērena fiziskā slodze." Lai izvairītos no komplikācijām, jāvakcinējas pret gripu. Ja stāvoklis pasliktinās, jāvēršas pie ārsta, nevis jāgaida, kad stāvoklis kļūs kritisks! Pacientiem, kuri lieto digoksīnu, svarīgi regulāri pārbaudīt tā līmeni asins plazmā. Augsta riska pacientiem vai tiem, kuri tikuši atkārtoti stacionēti, reizi gadā vajadzētu veikt ehokardiogrāju.

Ieteikumi ir arī pacienta tuviniekiem – centieties atrast laiku sev un nodarboties ar to, kas rada prieku! Rūpējieties par sevi – ir jābūt veselam un stipram, lai varētu palīdzēt otram cilvēkam! "Nebaidieties lūgt atbalstu! Ir normāli just dažādas emocijas, tajā skaitā justies bēdīgam. Nevainojiet sevi par to! Ir svarīgi, ka jūsu ģimene un draugi saprot jūsu lomu sirds mazspējas pacienta ikdienā. Rūpes par cilvēku ar sirds mazspēju nozīmē izprast tuvinieka stāvokli un tā ietekmi uz viņa dzīvi, bet šīm rūpēm nevajadzētu pilnībā mainīt jūsu dzīvi. Vienmēr centieties noskaņot savu tuvinieku pozitīvi izturēties pret dzīvi un priecāties par ikdienas sīkumiem!" uzsver daktere Kamzola.

Viens no veidiem, kā varat palīdzēt tuviniekam kontrolēt slimību, ir mudināt pievērst uzmanību vairākiem rādītājiem. Piemēram, pēkšņam svara pieaugumam. Tas var rasties, ja, pieaugot sirds mazspējai, organismā uzkrājas ūdens. Šajā gadījumā mudiniet tuvinieku nosvērties katru dienu vienā un tajā pašā laikā, sekot līdzi šķidruma patēriņam un kontrolēt, vai netiek pārsniegts ārsta ieteiktais apjoms. Ar ģimenes ārstu jāsazinās, ja pacients pieņemas svarā par vairāk nekā diviem kilogramiem 2–3 dienu laikā. Runājot par medikamentiem, jārēķinās, ka to var būt jālieto daudz. "Jāatceras, ka visi ieteiktie medikamenti ir svarīgi! Mudiniet tuvinieku kontrolēt zāļu lietošanu. Ir svarīgi zināt, kas tiek lietots, cik bieži un kāpēc. Te var palīdzēt speciāla kastīte zāļu sakārtošanai. Ar ģimenes ārstu jāsazinās, ja ir bažas par zālēm, piemēram, parādās traucējoši blakusefekti vai zāles nesniedz gaidīto rezultātu," norāda Kamzola.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas