Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kartupeļu audzētājiem lielais sausums apgrūtinājis sēklas iegādi

Saistībā ar sausumu pagājušajā gadā Eiropā šobrīd pastāv sēklas kartupeļu deficīts un Latvijas kartupeļu audzētājiem ir problēmas ar sēklu iegādi, aģentūrai LETA sacīja aptaujātie lauksaimnieki.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētājas vietnieks Ilgvars Krūmiņš aģentūrai LETA stāstīja, ka saistībā ar sauso un karsto vasaru Eiropā pastāv sēklas kartupeļu deficīts. "Eiropas sēklaudzētāju firmas ir paziņojušas, ka tām ir par aptuveni trešdaļu mazāks sēklas daudzums nekā parasti. Vidēji sēklas cenas augušas par apmēram 15%. Tas mūs vistiešākajā veidā ietekmē, jo apritē ir maz vietējo šķirņu, pārsvarā materiālu ievedam no ārvalstīm - Vācijas un Nīderlandes. Protams, ka ievestais materiāls šopavasar būs ievērojami dārgāks," sacīja Krūmiņš, piebilstot, ka iepriekšējos gadus sēklas cenas bijušas stabilas.

Viņš norādīja, ka Latvijas audzētāji no ārzemēm iegādātos sēklas kartupeļus uzreiz nestāda, bet gadu pavairo. Ir maz zemnieku, kas iepērk no Eiropas audzētājiem materiālu un uzreiz to stāda, lai audzētu pārtikas kartupeļus. "Mēs materiālu pieturam un pavairojam. Taču mums kaimiņos - Somijā un Zviedrijā - zemnieki mēdz pirkt A klases sēklas kartupeļus no šķirņu audzētājiem, un šie zemnieki jau šogad izjutīs cenu kāpumu," sacīja Krūmiņš. Viņš piebilda, ka Latvijas audzētāju galvenā problēma patlaban ir tas, ka trūkst atsevišķu šķirņu sēkla un tām cena ir pieaugusi.

Biedrības Zemnieku saeima valdes locekle un kooperatīva Mūsmāju dārzeņi valdes locekle Edīte Strazdiņa pieļāva, ka atsevišķu dārzeņu cenas jaunajā ražas sezonā var ietekmēt sēklu sadārdzināšanās. "Jāņem vērā, ka pērn ir daudz mazāk izauguši sēklas kartupeļi, sīksīpolu sēklas. Šobrīd gandrīz viss ir pārdots un cenas ir ļoti augstas. Ja stādāmais materiāls ir dārgs, var prognozēt, ka arī gala prece nevar būt lēta," sacīja Strazdiņa.

Vienlaikus viņa piebilda, ka dārzeņu cenas kopumā tomēr galvenokārt būs atkarīgas no laika apstākļiem un situācijas globālajā tirgū. Ja dārzeņu raža būs laba, cena izlīdzināsies, neraugoties uz izejmateriālu cenu kāpumu. Savukārt, ja līdzīgi kā iepriekšējos divus gadus laika apstākļu ziņā būs novirzes no normas, dārzeņi būs dārgāki. Līdz ar to ir ļoti grūti prognozēt, kāds šis gads būs dārzeņu audzēšanas nozarē Latvijā.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka sausums un karstums slikti ietekmējis arī alus darītājus.

Top komentāri

interesanti
i
Vai pie mums cenas kādreiz arī krītas, atkarībā no labvēlīgiem dabas apstākļiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas