Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Katram otrajam darbā nodrošina darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas

Teju puse jeb 48% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, kuri šobrīd atrodas darba tiesiskajās attiecībās, uzskata, ka viņu darbavietā tiek nodrošinātas darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas – elastīgs darba laiks, attālināta darba iespējas u.c., atklāj pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtu (KIAI) veiktā pētījuma dati.

Jau ziņots, ka trešdien, 15. maijā, Latvijā un citur pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā ģimenes diena. Ņemot vērā, ka cilvēks darbā pavada trešo daļu savas dzīves, ļoti nozīmīga loma viņa labsajūtas un darba produktivitātes nodrošināšanā ir darba videi.

Gandrīz katrs otrais pētījuma dalībnieks (48%) atzīst, ka viņa darbavietā tiek īstenota ģimenei draudzīga uzņēmējdarbības prakse. Starp ģimenes dzīves saskaņošanas iespējām, ko viņiem nodrošina darba devējs, respondenti visbiežāk min elastīgu darba laiku (78%), brīvas svētku dienas (65%) un attālināta darba iespējas (25%). Bet 8% strādājošo, kuriem darba devējs nodrošina darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas, norāda, ka viņu darbavietās ir pieejamas arī darbinieku bērnu pieskatīšanas iespējas.

Salīdzinoši augsts ir arī to respondentu skaits (43%), kuri norāda, ka viņu darba devēji darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas nenodrošina. Atlikušie 9% nav pārliecināti par to, vai viņu darbavietā ir nodrošinātas šādas iespējas.

"Plašāki pētījumi par darbinieku piesaistību Latvijā, t.i., ne tikai darbinieku apmierinātību, bet arī viņu līdzdalību uzņēmuma darbā, lojalitāti un motivāciju, atklāj, ka esošās iespējas saglabāt līdzsvaru starp darba un personīgo dzīvi tiek vērtētas kā vidējas. Kaut arī lielāka ietekme uz darbinieku piesaistību Latvijā ir aspektiem, kas saistīti ar atalgojumu, karjeru un profesionālo apmācību, uzņēmumi nedrīkst aizmirst arī par darba un personīgās dzīves līdzsvaru. Šis aspekts ir nozīmīgs strādājošajiem kopumā, turklāt nākotnē tam varētu būt daudz lielāka loma darbinieku piesaistībā," skaidro pētījumu aģentūras TNS mārketinga vadītāja Laura Vendele.

Komentējot pētījuma datus, arodbiedrību pārstāvji norāda – fakts, ka teju puse strādājošo netiek nodrošinātas darba un ģimenes dzīves sabalansēšanas iespējas, liek aizdomāties par darbinieku kopējo apmierinātību ar darbu, jo šādas iespējas neesamība ir viens no galvenajiem kadru mainību veicinošajiem faktoriem uzņēmumos.

"Pieaugot cilvēka dzīves tempam un mainoties darba apstākļiem, metodēm u.tml., sabalansēt darba un ģimenes dzīvi kļūst aizvien grūtāk. Tādēļ darba ņēmēji aizvien vairāk novērtē darba devējus, kuri domā, kā nodrošināt ne vien kvalitatīvu klientu servisu un gūt maksimālu peļņu, bet arī radīt saviem darbiniekiem tādus darba apstākļus, kas ļautu viņiem justies komfortabli un novērtētiem. Darbinieku iesaiste uzņēmuma lēmumu pieņemšanas procesos ir tikai viena no iespējām, kā to panākt. Mūsu pieredze liecina, ka daudz efektīvāk darbinieku lojalitāti var veicināt, nodrošinot viņiem mūsdienīgus darba apstākļus, kā arī piedāvājot daudzveidīgas darba iespējas, piemēram, elastīgas darba stundas," Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča.

Lai veicinātu ģimenisko vērtību nostiprināšanos sabiedrībā un uzlabotu ģimenēm piemērotu dzīves un darba vidi, Labklājības ministrija, turpinot 2007.gadā aizsākto tradīciju, arī šogad godinās Latvijas uzņēmumus, kas nodrošina saviem darbiniekiem un klientiem ģimenei draudzīgu vidi, tostarp darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas.

Līdzīgi kā pērn, Ģimenei draudzīgie komersanti tiks sveikti Ilgtspējas indeksa noslēguma pasākumā, kas norisināsies šā gada 24. maijā un kurā tiks apbalvoti uzņēmumi, kas īsteno ilgtspējīgu un atbildīgu uzņēmējdarbību.

Viens no galvenajiem kritērijiem Ģimenei draudzīga komersanta statusa piešķiršanai ir uzņēmuma orientācija uz efektīvu darba un ģimenes dzīves saskaņošanu. Tomēr tiek vērtēti arī citi ar darba vidi saistītie faktori (piemēram, nodarbināto veselības aizsardzība darbavietā, uzņēmuma telpu un aprīkojuma atbilstība bērnu vajadzībām), kā arī uzņēmuma sabiedrības atbalsta politika (piemēram, uz klientu orientētu pakalpojumu nodrošināšana, bērniem un ģimenēm veltīto pasākumu atbalstīšana).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas