Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Konkurences padome akceptē Rīgas piensaimnieka un Food Union apvienošanos

Konkurences padome (KP) devusi atļauju Kaimanu salās reģistrētajam fondam Meridian Capital CIS Fund netieši iegūt pilnīgu kontroli pār vienu no lielākajiem piena pārstrādātājiem Latvijā - SIA Rīgas piensaimnieks, aģentūru LETA informēja KP pārstāve Inita Kabanova.

Kā ziņots, KP maija beigās saņēma piena pārstrādes koncerna Food Union un Rīgas piensaimnieka apvienošanās ziņojumu. Tobrīd Food Union sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Mežgaile aģentūrai LETA apstiprināja, ka koncerna finansiālais partneris - starptautiskā privātā kapitāla investīciju grupa Meridian Capital - iegādāsies SIA Rīgas piensaimnieks, lai, saņemot KP atļauju, veiktu abu uzņēmumu apvienošanu.

Kā norāda KP, 25.septembrī pieņemts lēmums atļaut Meridian Capital CIS Fund iegādāties Rīgas piensaimnieku, jo apvienošanās neradīs kaitējumu konkurencei un ļaus attīstīt eksportspēju, kā arī palielināt svaigpiena iepirkumu Latvijā.

Tāpat KP norāda, ka, pārstrādes uzņēmumiem apvienojoties, to kopējā tirgus daļa svaigpiena iepirkuma tirgū palielināsies mazāk nekā par 5%, tāpēc konkurence netiks būtiski samazināta. Ja apvienotais uzņēmums spēs palielināt ražošanas apjomu, palielināsies svaigpiena iepirkums, dodot iespēju augt arī piena lopkopības nozarei Latvijā.

KP vērtēja arī apvienošanās ietekmi uz vairumtirdzniecības tirgu, kurā apvienošanās dalībnieki veikaliem tirgo pienu, kefīru (arī paniņas, tīrkultūru un līdzīgus produktus), jogurtu, kausēto sieru, krēmsieru, skābo un saldo krējumu, sviestu un margarīnu, biezpienu, kā arī saldējumu un saldēto sulu.

Vērtējot katru no šo preču tirgiem, KP secināja, ka apvienošanās nerada draudus konkurencei - tirgus daļas pieaugums ir neliels, tirgū darbojas konkurenti no Latvijas un pārējām Baltijas valstīm, veikaliem ir viegli aizstāt vienu ražotāju ar citu, pircēji nav lojāli kāda konkrēta ražotāja vai pat valsts produkcijai un pastāv citi tirgus spēki, kas neļauj apvienotajam uzņēmumam rīkoties neatkarīgi no piegādātājiem, konkurentiem un no klientiem.

Tāpat Rīgas piensaimnieka nelielā tirgus daļa, kā arī konkurence Baltijas mērogā neļaus pārstrādātājiem pēc apvienošanās ļaunprātīgi izmantot tā dēvēto portfeļa efektu, kad veikali izvēlas konkrētu ražotāju tā plašā preču klāsta un populāro produktu dēļ.

Tirgus izpētes gaitā iegūtā informācija ļauj KP secināt, ka piena pārstrādes nozare Latvijā joprojām ir sadrumstalota - darbojas daudz uzņēmumu ar nepietiekami noslogotām jaudām, kas ilgtermiņā apdraud Latvijas uzņēmēju konkurētspēju Baltijas mērogā. Savukārt kā alternatīva sadarbībai ar lielajiem pārstrādātājiem saglabājas darbība specifiskos nišas segmentos, piemēram, tradicionālu produktu mājražošana vai tiešā tirdzniecība.

Lēmumā tika vērtēti arī riski, vai apvienotais tirgus dalībnieks var ierobežot citiem konkurentiem to produkcijas realizāciju mazumtirdzniecībā. Šajā sakarā jāņem vērā, ka 2016.gada 1.janvārī stāsies spēkā Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums, ar kuru attiecībās starp ražotāju un piegādātāju aizliegts maksāt par preču atrašanos mazumtirdzniecības vietā, tostarp par preču izvietošanu veikalu plauktos, norāda KP.

Jau vēstīts, ka pirms gada Food Union akcionārs ukraiņu izcelsmes Krievijas uzņēmējs Andrejs Beshmeļņickis paziņoja par Tallinas biržā kotētās publiskās akciju sabiedrības Premia Foods saldējuma un saldēto produktu biznesa iegādi. Darījuma apmērs toreiz bija 27,1 miljons eiro.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas