Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

KP atzīta par vienu no efektīvākajām konkurences iestādēm pasaulē ar trūcīgāko finansējumu

Konkurences Padome (KP) atzīta par vienu no efektīvākajām konkurences iestādēm pasaulē ar trūcīgāko finansējumu, aģentūrai LETA pavēstīja padomes komunikācijas speciāliste Paula Vilsone.

Viņa informēja, ka Latvijas KP pasaules konkurences iestāžu reitingā Global Competition Review (GCR) Rating Enforcement trešo gadu pēc kārtas ar triju zvaigžņu vērtējumu ierindojusies starp pasaules 38 vadošajām konkurences iestādēm.

Pēc Vilsones teiktā, 2017.gada GCR pārskatā norādīts, ka KP bijušas nozīmīgas kompleksas pārkāpumu lietas, izteikti vairāki brīdinājumi un gūti iespaidīgi panākumi tiesvedībās. Pārskatā ir atzinīgi novērtēti arī pieņemtie grozījumi Konkurences likumā, kas būtiski modernizēja konkurences tiesību piemērošanu Latvijā, un to pozitīvie efekti bija jūtami jau 2016.gada otrajā pusē. Piemēram, pārskatā uzrunātie uzņēmēji norādījuši, ka novērtē iestādes aicinājumus ieviest konkurences tiesību ievērošanas programmu, nevis bargu mēru piemērošanu par iespējamiem pārkāpumiem. Tāpat uzrunātie avoti atzinīgi vērtējuši, ka ar KP ir viegli sastrādāties un vienmēr tiek sniegta atbilde uz interesējošo jautājumu.

GCR novērtējumā arī minēts, ka KP pasaules vadošo konkurences iestāžu reitingā starp 38 nacionālajām konkurences iestādēm joprojām izceļas ar vismazāko budžetu uz vienu iestādes darbinieku, kas, kā norādīts pārskatā, vājina iestādes darbību. Tādējādi KP nepieciešams būtisks budžeta pieaugums, lai spētu noturēt un piesaistīt profesionālus darbiniekus. Vienlaikus GCR atzīst - lai gan iestāde sasniedz aizvien labākus rādītājus, tomēr "iegūt augstāku vērtējumu un kļūt par spēcīgāku konkurences tiesību uzraugu attur vienīgi iestādes nepietiekamais budžets".

Pasaules konkurences iestāžu reitingu ik gadu publicē GCR, kas ir vadošais konkurences politikas un tiesību izdevums pasaulē. Šogad publiskots 17.kvalitātes reitings, kur iestādes tiek vērtētas divu līdz piecu zvaigžņu sistēmā. Vērtējumā ņemti vērā tādi rādītāji kā iestādes lielums, budžets, personāls, izmeklēto lietu skaits, sarežģītība un ilgums, piemēroto sodu apmērs, uzņēmumu apvienošanās uzraudzības jautājumi, konkurences kultūras veicināšanas pasākumu īpatsvars iestādes darbā, iestādes rīcībspēja u.c.

Pašlaik pasaulē konkurences uzraudzības iestādes kopumā ir vairāk nekā 140 valstīs.

Top komentāri

Pilna
P
pasaule ar dažādām vērtēšanas/pētniecības/apbalvošanas organizācijām, kas par Jūsu naudu piešķirs atbilstošu balvu :-) Vai nevienam nevajadzīgā aklā un neefektīvā KP varētu publicēt cik šis atzinums izmaksāja?
Trollis JT
T
Kamēs visos Latvijas benzīntankos būs vienādas cenas... es uzskatīšu, ka šādas KP nav vispār.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas