Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KP vērtēs Bite Latvija apvienošanos ar Baltcom

Konkurences padome (KP) vērtēs apvienošanās ziņojumu par darījumu, ar kuru mobilo sakaru operators Bite Latvija iegūst izšķirošu ietekmi pār telekomunikācijas uzņēmumu Baltcom, liecina KP publiskotā informācija.

KP viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas ir jāpieņem lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem vai papildu izpētes sākšanu. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas. 

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, KP mājaslapā tiek publicēti tikai apvienošanās darījumā iesaistīto uzņēmumu nosaukumi. Plašāku informāciju par apvienošanās darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

KP atļauja apvienošanās darījumiem nepieciešama, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 30 miljoniem eiro un vismaz divu apvienošanās dalībnieku apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 1,5 miljoni eiro.

Valstiska lielo apvienošanās darījumu kontrole nepieciešama, lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā. Tādējādi tiek saglabāts konkurences dzinējspēks, kas nepieļauj nepamatotu cenu pieaugumu, veicina izvēles un kvalitātes kāpumu, kā arī tautsaimniecības izaugsmi kopumā, skaidro KP.

Pēc tirgus analīzes KP atļauj darījumus, kuru rezultātā netiek būtiski samazināta konkurence. Apvienošanās var tikt atļauta arī tad, ja iespējamo kaitējumu konkurencei var novērst, paredzot apvienošanās dalībniekiem saistošus noteikumus, kas regulē to darbību tirgū. Apvienošanās, kuru rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence un apvienošanās dalībnieku piedāvātie saistošie noteikumi nenovērš negatīvās sekas konkurencei, tiek aizliegtas.

LETA jau ziņoja, ka Bite Latvija parakstījis pirkuma līgumu par Baltcom iegādi, taču darījuma noslēgšanai nepieciešama KP atļauja. Bite Latvija vadītājs Kaspars Buls sacīja, ka līdz atļaujas saņemšanai abi uzņēmumi darbosies neatkarīgi. Darījuma summa ir konfidenciāla. 

KP iepriekš publiskotajā lēmumā par Bite un mediju uzņēmumu MTG Broadcasting grupas (tagad All Media Baltic) apvienošanos Latvijā, teikts, ka Bite līdz šim bija 28,5% Baltcom kapitāldaļu turētāja. Bitei piederošās Baltcom daļas bija bez balsstiesībām. 

Ziņojumā bija norādīts, ka tirgus dalībnieki izteikuši bažas par Bites un Baltcom iespējamo sadarbību, piemēram, uzņēmumiem piedāvājot pakalpojumus kopīgās pakās. Tāpat KP secinājusi, ka pēc apvienošanās darījuma realizēšanas abi uzņēmumi pārsniegtu pieļaujamās sadarbības robežas un apvienošanās būtiski samazinātu konkurenci konkrētajos tirgos. 

"Ņemot vērā to, ka abu uzņēmumu darbības veidi ir cieši saistīti, KP secina, ka pēc apvienošanās darījuma realizēšanas uzņēmumiem var rasties stimuls sadarboties, pārsniedzot pieļaujamās sadarbības robežas, tādējādi koordinējot savu darbību tirgū," teikts KP 2017.gada lēmumā.

Lēmumā par Bites un MTG grupas apvienošanos Latvijā arī minēts, ka apvienotais uzņēmums apņemas nodrošināt, ka tā pārstāvji nepiedalās Baltcom pārvaldes institūcijās un Baltcom stratēģisku, taktisku un operacionālu lēmumu pieņemšanā, izņemot, starp pusēm noslēgtā investīcijas līgumā paredzēto tiesību īstenošanu. Tādā veidā tiek novērstas tirgus dalībnieku bažas, ka apvienotais uzņēmums pārkāps pieļaujamās sadarbības, ja tāda tiek veidota ar Baltcom, robežas vai veiks neatļautu informācijas apmaiņu, kas var veicināt abu uzņēmumu darbību neatļautu koordinēšanu.

KP atļāva Bites un MTG grupas sabiedrību Latvijā apvienošanos, nosakot, ka kompānijai ir jānodrošina, ka ne apvienotā uzņēmuma, ne ar to saistīto uzņēmumu pārstāvji nepiedalās Baltcom pārvaldes institūcijās un neiesaistās Baltcom stratēģisku, taktisku un operacionālu lēmumu pieņemšanā.

 

Top komentāri

VVZ
V
Kādi var būt iebildumi, ja, piemēram, divus sūdus ielej vienā mucā??? Palasiet atsauksmes, un jūs sapratīsiet...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas