Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kultūras alianse iesniedz 1500 parakstus par 100 grami kultūras ētera laika saglabāšanu

Kultūras alianse šodien tiekoties ar Latvijas Televīzijas (LTV) vadību divus stundu garā diskusijā apmainījās viedokļiem par televīzijas raidījuma "100 grami kultūras" tālāko likteni.

Tikšanās laikā LTV valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem iesniegti savāktie 1500 paraksti par raidījuma "100 grami kultūras" esošā ētera laika saglabāšanu, kā arī iesniegta Kultūras alianses atklātā vēstule pret kultūras diskrimināciju, aģentūrai LETA stāstīja Latvijas Radošo savienību padomes (LRSP) priekšsēdētāja Dace Bluķe.

Viņa stāstīja, ka šodienas diskusijā bez Kultūras alianses un LTV pārstāvjiem piedalījās arī raidījuma "100 grami kultūras" pārstāvji un Saeimas deputāte Inguna Rībena (V).

"Diskusija bija karsta, taču rezultāts nav tāds, kādu gribējām. Belte saprot, ka raidījumam "100 grami kultūras" raidīšanas laiks pēc plkst.23 nav labākais laiks, taču viņš nav gatavs kaut ko mainīt. Tāpat nesaņēmām atbildi uz jautājumu, kādēļ raidlaiks tiek mainīts trīs nedēļas pirms raidījuma veidotāju došanās vasaras atvaļinājumā," sacīja Bluķe.

Galvenais arguments no LTV vadības puses raidījuma laika pārcelšanai ir saistīts ar reitingiem. "100 grami kultūras" skatītāju loks tiek lēsts no 20 000 līdz 45 000 skatītāju lielai auditorijai.

Kultūras alianse no savas puses uzsver, ka raidījums "100 grami kultūras" nedrīkst beigties vēlāk par plkst.23, jo tas ir raidījums, kuru vajadzētu skatīties arī skolēniem.

"Taujājām Beltem, vai televīzija būtu gatava investēt papildu naudu raidījumā, lai tas būtu saturiski bagātāks un interesantāks, uz ko saņēmām noraidošu atbildi. Viņš uzskata, ka vispirms ir jāsasniedz pietiekams skatītāju skaits un tikai tad var domāt par papildu finansējumu," atklāja Bluķe.

Tajā pašā laikā LTV piekrītot, ka televīzijai būtu svarīgi izstrādāt kultūras raidījumu politiku. Kultūras alianse un LRSP ir gatavas sadarboties, daloties pieredzē un viedokļos. Ja izdotos radīt šādu sadarbību, tad nākamajā sezonā vai gadā raidījuma saturs varētu būt kvalitatīvāks, uzskata LRSP priekšsēdētāja.

Viņa pieminēja, ka šodienas diskusija nebija pēdējā, kas LTV notiek saistībā ar izmaiņām raidījumā "100 grami kultūras". Tuvākajā nākotnē televīzijas vadībai paredzēta tikšanās ar Saeimas komisiju un arī kultūras ministri.

"Var jau būt, ka no malas tas izskatās smieklīgi, ka LTV vadītājam jādiskutē par viena raidījuma raidlaiku, taču patiesībā tā ir runa par kultūras īpatsvaru LTV," piebilda Bluķe.

Jau ziņots, ka LTV valde ir pieņēmusi lēmumu "100 grami kultūras" pārcelt no raidlaika plkst.19 uz plkst.23.15.

Kā atklātā vēstulē pauž Kultūras alianse, ekonomiskās krīzes laikā jau tika samazināti visi LTV kultūras raidījumi, un patlaban "100 grami kultūras" ir palicis vienīgais regulārais kultūras raidījums, kur profesionāli tiek apskatīti latviešu kultūras un mākslas notikumi. Lielai daļai iedzīvotāju, kas nevar atļauties apmeklēt kultūras pasākumus, pats raidījums ir kultūras notikums. Raidījuma pārcelšana uz plkst.23.15 samazinās kultūras pieejamību lielai daļai skatītāju, kā arī tas iznīcinās tiešā ētera studiju, kas patlaban nodrošina profesionāļu un mākslas kritiķu diskusijas par kultūras aktualitātēm.

Kultūras alianse uzskata, ka šāda LTV rīcība ir pilnīgā pretrunā ar sabiedriskās televīzijas mērķiem, programmu veidošanas principiem un LTV formulēto misiju uzlabot Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti, veidojot jēgpilnu programmu saturu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas