Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvija kā vienīgā no Baltijas pievienojas starptautiskai pretpirātisma deklarācijai

Līdz ar biedrības Par legālu saturu! pievienošanos starptautiskajai interneta pretpirātisma deklarācijai, Latvija iekļaujas nelegālā satura apkarošanā globālā mērogā, portālu Diena.lv informēja biedrība. Ņemot vērā pašreizējo intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu internetā intensitāti un aizvien pieaugošos mērogus, tiešsaistes satura pirātisms radījis reālus finanšu un drošības apdraudējumus valstu ekonomikā un negatīvi ietekmē radošās nozares, uzskata biedrības pārstāvji, atsaucoties Varšavas deklarāciju.

Biedrība Par legālu saturu! kā vienīgā no Baltijas valstīm, pievienojoties deklarācijai, parāda Latvijas gatavību, pieredzi un spēju iesaistīties interneta pirātisma starptautiskas apkarošanas efektīvu metožu un tiesisko risinājumu izstrādē, kā arī sabiedrības izglītošanas iniciatīvās, pausts paziņojumā medijiem.

"Biedrības sadarbībā ar Valsts policiju šogad īstenotā konfrontējošā pretpirātisma sociālā kampaņa Nemāni sevi - tu zodz! ir pamanīta un atzinīgi novērtēta, uzsverot tieši mūsu uzdrīkstēšanos, pietiekoši nepopulāri uzrunājot sabiedrību paskatīties acīs pašiem sev un atpazīt sevi situācijās, kurās, iespējams, negribam saskatīt, ka, izmantojot saturu nelegālā tiešsaistē, vai tās būtu filmas, mūzika vai sporta tiešraides, arī mēs rīkojamies nelegāli, piedalāmies zādzībā un zogam," uzsver biedrības izpilddirektore Dace Kotzeva.

Biedrība atgādina, kaut arī TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaits Latvijā samazinājies par 20% līdz 80 000 mājsaimniecību salīdzinoši ar situāciju pirms diviem gadiem, kad TV nelegālos pakalpojumus izmantoja 100 000 mājsaimniecības,

pirātisma apjomi Latvijā ir izteikti augstāki nekā citviet Eiropā.

Tāpat Latvijā esot izteikti augstāki interneta satura pirātisma apjomi un pirātismu attaisnojošie rādītāji.

Biedrības 2018. gadā veiktais pētījums par nelegālā satura lietošanas paradumiem internetā uzrāda, ka 60% interneta lietotāji uzskata - nelegāli straumējot TV seriālus, filmas, mūziku un sporta pārraides sekas jeb sods, tiekot pieķertam lietojot saturu internetā nelegāli, ir ļoti mazs vai diezgan mazs. 56% no interneta satura lietotājiem pauž uzskatu, ka varbūtība tikt pieķertam, lietojot saturu internetā nelegāli, ir ļoti zema vai diezgan maza.

Tieši rādītāji par risku tikt pieķertiem par TV seriālu un filmu, mūzikas, un TV un sporta pārraižu nelegālu straumēšanu, seku esamība un to apzināšanās, veido pamata pārliecību un attieksmi, kas Eiropā kopumā 43% gadījumu attur lietotājus no nelegālā satura internetā izmantošanas.

Starptautiskais Satura Aizsardzības Samits norisinājās no 18. līdz 19. oktobrim Varšavā. Tajā piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieku no intelektuālā īpašuma aizsardzības un pretpirātisma organizācijām Eiropā, kā arī raidorganizāciju pārstāvji, satura izstrādātāji un izplatītāji, valsts pārvaldes, Eiropola un tiesībaizsardzības iestāžu pārstāvji. 

 


 

Par biedrību „Par legālu saturu!”

 

Biedrības "Par legālu saturu!" mērķis ir aktīvi vērsties pret TV un filmu izplatīšanu bez ražotāja vai piegādātāja atļaujas, kā arī sekmēt TV tiesisku (legālu) pārraidi telekomunikāciju tirgū.

 

Biedrība „Par legālu saturu!” dibināta 2015. gada 7. oktobrī. Tās dibinātāji ir TV pakalpojumu sniedzēji un audiovizuālā satura ražotāji: SIA „Lattelecom”, SIA „Baltcom”, ĀKF „AS TV PLAY BALTICS LATVIJAS FILIĀLE”, SIA „Baltijas Mediju Alianse” un SIA “Forum Cinemas”, biedri: mobilo sakaru operators “BITE Latvija”, SIA “ACME FILM”, orbitālo satelītu operators SES ASTRA AB, Latvijas Izpildītāju un Producentu Apvienība (LaIPA), “WIDE MEDIA” LLC, SIA “Dautkom TV”, SIA “Ostkom” un Latvijas autoru biedrība „Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība” (AKKA/LAA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas