Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā "pirmajā vilnī" specifisko aprūpi vienlaikus varētu nodrošināt 100 jaunā koronavīrusa slimniekiem

Ja Latvijā tiktu konstatēts jaunais koronavīruss Covid-19, pilnīgi droši "pirmajā vilnī" vienlaikus specifisko aprūpi varētu nodrošināt 100 cilvēkiem, bet ir arī rīcības plāns gadījumam, ja saslimušo skaits būtu lielāks, otrdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa uzsvēra, ka Latvijā neviens jaunā vīrusa gadījums nav konstatēts. Vienlaikus skaidroja, ka ir apzināts gan gultas vietu skaits, gan karantīnas vietu skaits gadījumā, ja cilvēki būtu jāārstē un jāizolē gan Rīgā, gan reģionos.

"Vienlaikus pilnīgi droši "pirmajā vilnī" šo nepieciešamo specifisko aprūpi varam nodrošināt 100 pacientiem. Ja runājam par skaitu, kas pārsniedz tās iespējas, ko mēs varam sniegt nekavējoties – vienalga vai tā ir Rīga vai ārpus tās –, tad mums ir padomā rīcības, kā pārorganizēt darbus slimnīcās, sākot ar uzņemšanas nodaļām, beidzot ar drošu slimnieku nošķiršanu, lai viņi neapdraudētu citus pacientus," uzsvēra ministre, paužot cerību, ka liela apjoma slimnieku plūsmas Latvijā nenāksies piedzīvot.

Ministre uzsvēra, ka Latvija ir noteikusi lielāku piesardzības līmeni gadījumu definīcijā nekā citas Eiropas Savienības valstis. "Mēs esam ar lielāku drošības režīmu nekā pārējā Eiropa," piebilda Viņķele.

Vaicāta par potenciāliem gaisa satiksmes ierobežojumiem, ministre norādīja, ka patlaban tie nav noteikti, tomēr ir izstrādāti ieteikumi no konkrētām teritorijām ceļojošajiem.

Savukārt Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālā direktora īpašais pārstāvis Latvijā Mišels Tirēns norādīja, ka gaisa satiksmes ierobežošana ir delikāts jautājums, un tā patlaban netiks ierobežota. Viņš argumentēja, ka gaisa satiksmes ierobežošana atstātu plašāka mēroga sekas, jo īpaši attiecībā uz netiešajiem lidojumiem. Tirēns norādīja, ka arī viņam nācās pārsēsties Varšavā, lidojot no Beļģijas. Līdz ar to, cilvēkiem, kuri vēlas atgriezties, piemēram, no Milānas, tāpat to izdarīs.

"Mēs varam ierobežot cilvēku kustību, tostarp noteikt satiksmes, ūdens un gaisa ceļošanas ierobežojumus, bet kā lai nosaka, cik samērīgi ir šie ierobežojumi," piebilda PVO pārstāvis.

Veselības ministre uzsvēra, ka katram cilvēkam ar aizdomām par iespējamo inficēšanos speciāli aprīkota Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde aizbrauc pakaļ, drošā veidā viņu aizved uz Latvijas Infektoloģijas centru, kur tiek noņemti paraugi un jau sešu stundu laikā var gūt apstiprinājumu vai noliegumu tam, vai cilvēks ir inficēts.

Valsts kancelejā aģentūru LETA informēja, ka, lai nodrošinātu ārstniecības iestāžu gatavību veselības aprūpes sniegšanai, strauji pieaugot pacientu skaitam, Veselības ministrija iesniegs Ministru kabinetā pieprasījumu finanšu līdzekļu piešķiršanai no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

Finansējums nepieciešams Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai un reģionālajām slimnīcām papildu iekārtu un aparatūras nodrošināšanai, individuālo aizsardzības līdzekļu iegādei ģimenes ārstiem, ārstniecības iestādēm, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Slimību profilakses un kontroles centram, kā arī reaģentu iegādei laboratorisko izmeklējumu nodrošināšanai, potenciāli palielinoties pacientu skaitam.

Šodien krīzes vadības padome nenoteica papildu ierobežojošus pasākumus, taču, mainoties epidemioloģiskajai situācijai, krīzes vadības padome nekavējoties izvērtēs nepieciešamību un pamatotību noteikt ierobežojošus pasākumus. Par to sabiedrība tiks nekavējoties informēta, uzsvēra Valsts kancelejā.

Kā ziņots, patlaban Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu.

Latvijas Veselības ministrija (VM) no 24.februāra par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalus. 

Speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību uz minētajām koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, kā arī ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus un sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem, piemēram, paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam un apgrūtinātai elpošanai, VM iesaka ierobežot kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties zvanīt 113 un informēt ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām. 

Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvji arī informējuši, ka pirmdien Eiropas Komisijas Veselības drošības komiteja un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rīkotajā telefonkonferencē secināts, ka satiksmes ierobežojumi patlaban nav nosakāmi – tomēr visas aviosabiedrības ir informētas par attiecīgajiem pārbaudes mehānismiem. Vienlaikus arī konkrētās pilsētās, kur reģistrēts liels saslimušo skaits, ir slēgta satiksme un iebraukšana konkrētajās teritorijās ir ierobežota.

Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka kopumā pasaulē no 2019.gada 31.decembra līdz 2020.gada 23.februārim ziņots par 78 833 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss Covid-19. Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki, savukārt 2463 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Pašnāvnieki
P
- Varbūt neļaut uz kādu laiku vismaz ārstiem, kas kontaktējušies ar slimniekiem braukāt pa vispopulārākajiem atpūtas centriem pasaulē? - inficējot visu pasauli? Tik daudz gadījumu jau šādu... ----- Koronavīruss: izolētajā Tenerifes viesnīcā atrodas vismaz viens Latvijas iedzīvotājs (25.02.2020)
ta nu gan
t
Vai viņai tās 100 gultas liekas daudz? Itālijā jau tādas vajag 300+ cilvēkiem pāris dienu laikā, pa vakardienu nākuši klāt +94 slimnieki. Vai viņai liekas, ka Latvijā kā mazā valstī viena konkrēta cilvēka paziņu loks, ko aplipināt, ir mazāks? Viņķele, Tu esi ministre, Tev ir nevis jāšļupst, ka varbūt mums ies garām, bet jādarbojas, lai izdomātu, kur atradīsies pārējās gultas, ārsti, kosmonautu tērpi, elpināmie utt utjpr. Un, ja Tu to visu negribi darīt, tad sāc strādāt pie tā, lai vīrusu Latvijā neievazā. Un to visu pirms būsi sagaidījusi rekomendācijas no PVO. Aļo! Sāc kustēties! Iet jau otrais slimības mēnesis, ko esi šo visu laiku darījusi?
jautājums
j
Tikai 100? Vai vietas ir sagatavotas tikai Saeimas deputātiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas