Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvija un Francija pauž apņēmību stiprināt partnerību, tostarp drošības un aizsardzības jomā

Latvija un Francija līdz 2027.gadam apņēmušās stiprināt sadarbību, tostarp drošības un aizsardzības jomā, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā informatīvā ziņojuma par Politiskās deklarācijas par Latvijas un Francijas stratēģisko partnerību rīcības plānu 2023.-2027.gadam, ko otrdien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Lai padziļinātu un nostiprinātu Latvijas un Francijas attiecības, 2008.gada 23.maijā valstu valdību vadītāju līmenī tika parakstīta politiskā deklarācija par Latvijas un Francijas stratēģisko partnerību. Tās īstenošanai tiek sagatavoti un parakstīti daudzgadu rīcības plāni, tos apstiprinot ar Ministru kabineta rīkojumu.

Lai turpinātu attīstīt Latvijas un Francijas stratēģisko partnerību, kā to paredz politiskā deklarācija, abas valstis kopīgi izveidojušas jaunu rīcības plānu 2023. līdz 2027.gadam, nosakot mērķus un kopīgas darbības.

Tās pauž Latvijas un Francijas apņēmību stiprināt partnerību vairākās prioritārajās jomās, tostarp drošības un aizsardzības jomā, tai skaitā, sniedzot atbalstu Ukrainai, ekonomiskajā un enerģētiskajā sadarbībā, Eiropas Savienības jautājumos, kā arī valsts pārvaldes attīstībā, kultūrā, izglītībā, valodu apguvē.

Dokuments tika saskaņots ar nozaru ministrijām un nosūtīts Francijas pusei 30.martā, tomēr 15.septembrī Francijas puse piedāvāja būtiskus grozījumus, par kuriem bija nepieciešams veikt papildus sarunas. To rezultātā 22.septembrī puses vienojās par rīcības plāna jauno redakciju, kuru ĀM plāno saskaņot ar nozaru ministrijām līdz rīcības plāna parakstīšanai.

Pēc ĀM paustā, ņemot vērā to, ka rīcības plāns paredzēts laika posmam no 2023. līdz 2027.gadam, ir svarīgi to parakstīt šogad. 29.septembrī ir paredzēta Francijas Eiropas un ārlietu ministres Katrīnas Kolonā oficiālā vizīte Latvijā, kas ir atbilstošs brīdis un formāts rīcības plāna parakstīšanai.

ĀM skaidro, ka, ievērojot projekta saskaņošanas un apstiprināšanas, kā arī plānotās parakstīšanas, termiņus, nav iespējams savlaicīgi izpildīt nacionālās procedūras, lai rīkojums par rīcības plāna projektu tiktu apstiprināts Ministru kabinetā pirms tā parakstīšanas.

Ņemot vērā to, ka Latvijas un Francijas rīcības plāna izstrāde ir regulārs process, ĀM uzņemas atbildību un lūdz Ministru kabineta atļauju ārlietu ministram parakstīt rīcības plānu 2023.gada 29.septembrī un pēc parakstīšanas to iesniegt apstiprināšanai Ministru kabinetā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas