Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru vadīs Kaspars Rožkalns

Konkursā uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu uzvarējis Kaspars Rožkalns, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.

Konkursa uzvarētājs guvis arī ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) apstiprinājumu un amatā stāsies 20.janvārī.  

Pēc tikšanās ar Rožkalnu Nemiro norādīja, ka viens no svarīgākajiem LIAA direktora uzdevumiem būs atrast risinājumus Latvijas starptautiskās konkurētspējas paaugstināšanai. 

"Kopā ar uzņēmēju organizācijām un sociālajiem partneriem esam apzinājuši jomas, kur būtu veicami uzlabojumi, lai sekmētu inovāciju ieviešanu un produktivitāti, veicinātu eksportu un piesaistītu investīcijas. Sagaidu no LIAA direktora konkrēta plāna izstrādi un ieviešanu, lai celtu Latvijas ekonomiku starptautiskā līmenī un nodrošinātu ilgtspējīgu izaugsmi. Ilgtermiņā tas uzlabos arī iedzīvotāju dzīves līmeni," norādīja ekonomikas ministrs. 

Rožkalns kā vienu no savām prioritātēm jaunajā amatā izvirzījis uz zināšanām bāzētu uzņēmumu atbalstu, tādējādi veicinot Latvijas starptautisko konkurētspēju un atpazīstamību. Nākotnē Rožkalns paredzējis veidot LIAA kā atvērtu, caurskatāmu un proaktīvu vienas pieturas aģentūru uzņēmējiem.

Rožkalns no 2010.gadā ieņēma mārketinga un pārdošanas vadītāja amatu uzņēmumā Linearis, savukārt no 2012.gada līdz 2015.gadam bijis uzņēmuma ģenerāldirektors. Paralēli ģenerāldirektora amata pienākumiem Linearis viņš guvis arī gadu ilgu pārdošanas kanālu vadītāja pieredzi uzņēmumā MCB Finance Latvia un vadījis Linearis filiāli Ķīnā.

2015.gadā Rožkalns sāka darbu LIAA, kur sākotnēji bijis LIAA pārstāvniecības Ķīnas pilsētā Šanhajā vadītājs, bet sākot no 2018.gada - LIAA pārstāvniecības vadītājs Vācijā. 

Jaunais LIAA direktors Latvijas Universitātē guvis bakalaura grādu reklāmas un mediju nozarē, savukārt biznesa augstskolā Turība saņēmis maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā. Rožkalns brīvi pārvalda angļu un krievu valodu, labi - vācu valodu. 

Valsts kancelejā norādīja, ka atklātā konkursa gaitā Rožkalns, salīdzinot ar citiem pretendentiem, guva augstāko kopējo vērtējumu gan klātienes intervijā, gan vadības kompetenču novērtēšanā. Konkursa trešajā atlases kārtā Rožkalns ieguva visaugstākos novērtējumus - ļoti labi un labi visās piecās kompetencēs - stratēģiskais redzējums, attiecību veidošana un uzturēšana, darbinieku motivēšana un attīstīšana pārmaiņu vadīšana un komandas vadīšana.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vadīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā bija ekonomikas ministra padomnieks Krists Bergans-Berģis (KPV LV), Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes locekle un Politikas daļas direktore Katrīna Zariņa un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. 

Pretendentu atlases procesā tika aicināti piedalīties arī neatkarīgi novērotāji - Ārvalstu Investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētāja vietnieks Ints Krasts un Latvijas jaunuzņēmumu asociācijas Startin.lv valdes loceklis Didzis Dejus. Konkursa komisija sadarbojās arī ar drošības iestādēm. 

Kā ziņots, iepriekšējais LIAA direktors Andris Ozols LIAA direktora amatā stājās 2004.gadā. Viņa pilnvaru termiņš beidzās 2019.gada 22.novembrī. 

Publisks saspīlējums starp ekonomikas ministru Nemiro un LIAA direktoru Ozolu izcēlās pēc tam, kad šā gada martā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Viens pret vienu Nemiro sacīja, ka LIAA darbinieki iesaistīti Eiropas Savienības fondu izkrāpšanā. Savukārt Ozols par ministra pausto izteicās, ka tādējādi tiek grauta valsts reputācija un radīti miljoniem eiro lieli zaudējumi. Ozols norādīja, ka ministrs paudis kļūdainu informāciju, un aicināja Nemiro to atsaukt, tomēr ekonomikas ministrs uzsvēra, ka viņš no saviem vārdiem neatkāpjas un tie netika pausti ar nolūku mest šaubu ēnu pār LIAA. Tāpat Nemiro neredzēja pamatu atsaukties Ozola lūgumam atvainoties LIAA. 

Vēlāk Nemiro informēja, ka viņa vadītā ministrija un uzņēmēju organizāciju pārstāvju komisija izvērtēja Ozola darbību, novērtējot to kā labu ar piebildi, ka tā būtu pilnveidojams. Tomēr Ekonomikas ministrija lēma neturpināt darba attiecības ar Ozolu.

24.oktobrī tika izsludināts konkurss uz LIAA direktora amatu, kurā pieteicās 13 pretendenti. Uz konkursa trešo kārtu atlases komisija decembra sākumā nolēma virzīt piecus pretendentus. 

LIAA ir ekonomikas ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir sekmēt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un eksportspēju starptautiskajos tirgos, veicināt ārvalstu investīciju apjoma pieaugumu, īstenot tūrisma attīstības valsts politiku un valsts politiku inovācijas jomā. LIAA mērķis ir sekmēt uzņēmējdarbības attīstību Latvijā, veicinot ārvalstu investīciju apmēra pieaugumu un palielinot Latvijas konkurētspēju pašmāju un starptautiskajos tirgos. 

LIAA direktora galvenie pienākumi ir veicināt Latvijas uzņēmumu eksportspējas paaugstināšanu un ārējo tirdzniecību, ārvalstu investīciju ienākšanu Latvijas ekonomikā, uzņēmējdarbības uzsākšanu un attīstību, inovācijas un tehnoloģiju pārnesi, veicināt un īstenot tūrisma attīstības valsts politiku, kā arī nodrošināt Eiropas Savienības fondu un citu ārvalstu finanšu instrumentu līdzfinansētas aktivitātes un to administrēšanu.

Ieņemot amatu, nākamais LIAA direktors saņems mēnešalgu 2353 eiro apmērā (pirms nodokļu nomaksas), sociālās garantijas, veselības apdrošināšanu, kā arī motivējošās bonusu sistēmas sniegtās iespējas atbilstoši sasniegtajiem darba rezultātiem. Tāpat tiks nodrošināta iespēja piedalīties Augstākā līmeņa vadītāju attīstības programmā, tādējādi veicinot profesionālo attīstību.

Top komentāri

Buļba
B
Varbūt Ozola ieliktenis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas