Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas robežsardze plāno sūtīt papildspēkus uz Grieķiju

Turpinot dalību Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības aģentūras Frontex misijā, Latvijas Valsts robežsardze (VRS) plāno sūtīt papildspēkus uz migrantu krīzes skarto Grieķiju, piektdien intervijā Latvijas Radio pastāstīja VRS priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.

Viņš informēja, ka jau līdz šim Latvijas iesaiste Frontex robežapsardzības misijā Grieķijā ir bijusi ļoti ievērojama. "Latvijas vispār pēc iedzīvotāju un dienošo skaita ir pirmajās vietās starp valstīm, kas piedalās ES ārējās robežas uzraudzībā," norādīja VRS priekšnieks.

Viņš informēja, ka uz Grieķijas robežas no Latvijas savus dienesta pienākumus patlaban pilda 25 robežsargi un divi policisti, tur ir izvietots arī viens no trim Latvijas robežsardzes kuģiem, kuteris un divas kinologu komandas.

"Latvijas robežsargu profesionalitāte un pieredze Frontex mērogā tiek vērtēta visnotaļ augstu. Esmu dzirdējis arī ļoti pozitīvas atsauksmes par mūsu lidotājiem, ka Grieķijas robežsargi ļoti labprāt strādā kopā ar Latvijas un Lietuvas aviācijas pilotiem un helikopteru apkalpi, jo tā labi pārzina operacionālo rajonu," stāstīja Pujāts.

Ņemot vērā minēto, VRS plāno uz Grieķiju atbalsta sniegšanai migrācijas krīzē nosūtīt arī vienu no saviem helikopteriem, kad tam tiks pabeigts dzinēja kapitālais remonts, sacīja VRS priekšnieks, neprecizējot laiku, kad tas varētu notikt.

Viņš arī pastāstīja, ka no Grieķijas ir saņemts papildu pieprasījums par tehniskā resursa nosūtīšanu uz Frontex misiju un VRS ir piedāvājusi turp sūtīt savu mobilo novērošanas videokompleksu ar četrām amatpersonām. "Patlaban šis mūsu piedāvājums tiek izskatīts, domāju, ka tas visdrīzāk arī tiks akceptēts," norādīja Pujāts.

Tāpat Latvija esot saņēmusi pieprasījumu sauszemes robežas apsardzībai Frontex misijā nosūtīt divus ekspertus un vienu koordinācijas ekspertu. "Tas ir zināmā mērā pagodinājums, jo šādi koordinācijas eksperti [misijā] vispār ir tikai astoņi," norādīja VRS priekšnieks.

Kā ziņots, Latvijas nostāja ES ārējās robežas aizsardzībā ir nemainīga, un lūguma gadījumā valdība vērtēs iespēju pastiprināt valsts dalību robežas aizsardzībā, šonedēļ sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ņemot vērā Turcijas paziņojumu par savu robežu nenoslēgšanu cilvēkiem, kas vēlas doties uz Eiropu, kā rezultātā Grieķija sestdien bija spiesta novērst 4000 organizētu, masveidīgu un nelegālu robežas šķērsošanas gadījumu no Turcijas puses, Kariņš akcentēja, ka gadījumā, ja Grieķija lūgs ES dalībvalstīm pastiprinātu palīdzību robežas aizsardzībai, Latvija to izvērtēs.

Premjers akcentēja, ka Latvijas pozīcija ES ārējo robežu aizsardzības jautājumā paliek nemainīga, turklāt valsts jau tagad sniedz būtisku ieguldījumu Frontex robežapsardzības misijā.

Arī  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) aģentūrai LETA norādīja, ka, ja Grieķija lūgs, tad, vienojoties ES, arī Latvija varētu palīdzēt ar resursiem robežas apsardzībā.

Kā ziņots, Grieķija apturējusi patvēruma piešķiršanas procedūras, lai nepieļautu, ka tūkstošiem migrantu šķērso tās robežu ar Turciju, kur prezidents Redžeps Tajips Erdogans sekmē migrantu virzīšanos ES robežas virzienā, lai vērstu spiedienu pret ES un panāktu, ka ES viņu atbalsta, Sīrijā saasinoties militārajai konfrontācijai Sīrijas armijas un tur izvietoto Turcijas bruņoto spēku starpā.

Turcija februāra beigās paziņoja, ka vairs neturēs slēgtu savu robežu cilvēkiem, kas vēlas doties uz Eiropu.

 

Top komentāri

VVZ
V
Latvijas robežsargiem ir jādodas palīgā sargāt Eiropas robežas, BET- nekādā gadījumā FRONTEX ietvaros, jo FRONTEX atbalsta nelegālo imigrāciju un velk iekšā Eiropā nelegāļus. FRONTEX ir nelegālās imigrācijas biznesa rokaspuiši.
Pilsonis
P
Latvijai ir tikai 3 robežsardzes kuģi un viens sargā Grieķiju? Bet kas sargās Latviju? Grieķi? Latvijas robežsardzes pienākums ir sargāt Latviju!!!
latvietis
l
Labi. Paldies jums puiši un lai Dievs ir ar jums
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas