Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lidosta Rīga 2021.gadā apkalpojusi 2,35 miljonus pasažieru

Lidostas Rīga apkalpoto pasažieru skaits 2021.gadā pārsniedzis 2,35 miljonus, kas salīdzinājumā ar 2020.gadu ir pieaugums par 17%, bet salīdzinājumā ar pirmspandēmijas 2019.gada rādītājiem pasažieru skaits samazinājies par 70%, liecina operatīvie dati par lidostas darbības rezultātiem.

Populārākie galamērķi no Rīgas 2021.gadā bija Londona, Tallina, Frankfurte, Kijeva un Amsterdama.

Visvairāk - 57% - pasažieru lidostā Rīga pērn pārvadāja nacionālā aviokompānija airBaltic. Piekto daļu jeb 21% pasažieru uz un no Rīgas pārvadāja Īrijas zemo cenu aviokompānija Ryanair, kas savu klātbūtni lidostā Rīga pagājušā gada rudenī stiprināja, ievērojami paplašinot galamērķu klāstu un uzsākot to apkalpošanu ar Rīgā bāzētiem gaisa kuģiem.

Rīga joprojām ir iecienīts tranzīta punkts ceļotājiem - lidostu Rīga transfēram uz tālākiem galamērķiem 2021.gadā izmantojuši 529 400 jeb 22% pasažieru. Savukārt neregulāro jeb čartera lidojumu segmenta īpatsvars lidostā Rīga 2021.gadā bija 7% no visiem pasažieru pārvadājumiem. Salīdzinājumam - 2019.gadā tie bija 4%.

Lidostas Rīga valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa skaidro, ka Eiropas Savienības (ES) digitālā Covid-19 jeb "zaļā" sertifikāta ieviešana pagājušā gada vasarā ļāva vismaz daļēji atjaunot epidemioloģiski drošas ceļošanas iespējas un salāgoja tās visā Eiropā. Lidostai Rīga tas nozīmēja lielāku apkalpoto pasažieru skaitu - kopš augusta ik mēnesi lidosta apkalpo aptuveni pusi no 2019.gadā attiecīgajā mēnesī apkalpoto pasažieru skaita.

Stabilu izaugsmi pērn piedzīvoja aviācijas kravu segments, un to lidostā Rīga raksturo vairāki būtiski notikumi, norāda lidostas pārstāvji. Kravu pārvadājumus uz un caur lidostu Rīga ne vien palielināja esošie pārvadātāji, bet, pandēmijas ietekmē strauji pieaugot e-komercijas apjomiem, ir izveidots jauns gaisa kravu savienojums starp Rīgu un Honkongu, ko divas reizes nedēļā nodrošina starptautiskais sūtījumu piegādes uzņēmums Venipak.

Ar nacionālo aviokompāniju airBaltic pērn tika noslēgta vienošanās par jauna kravu centra izveidi, savukārt uzņēmums DHL 2021.gadā lidostā pabeidza sava reģionālā sūtījumu apstrādes centra izveidi.

Kopējais apkalpotais gaisa kravu apjoms pagājušajā gadā lidostā Rīga sasniedzis 27 900 tonnu, kas ir par piektdaļu vairāk nekā 2020.gadā. Par 2% pārsniegts arī 2019.gada rezultāts, kad tika pārvadāti 27 300 tonnu gaisa kravu. Ņemot vērā pandēmijas ierobežojumus, uz pusi samazinājies ar pasažieru gaisa kuģiem pārvadāto kravu apjoms, savukārt ar kravas lidojumiem pārvadāts par 70% vairāk kravu nekā 2019.gadā.

Lidostas pārstāvji informē, ka 2021.gada septembrī tika atklāts jauns ātrās nobraukšanas ceļš lidlaukā, kas ļauj saīsināt gaisa kuģu pārvietošanās ceļa garumu nobraukšanai no skrejceļa un manevrēšanas zonā. Tādejādi lidostā samazināsies uz sauszemes veiktajos manevros patērētās degvielas daudzums un laiks, tā samazinot arī piesārņojošo vielu - CO2, ogļūdeņražu un cieto daļiņu - emisiju apjomus.

Tāpat lidosta Rīga kā pirmā un pašlaik vienīgā lidosta Baltijā kopš aprīļa izmanto A-CDM procedūru, kas nodrošina savlaicīgu precīzas informācijas apmaiņu starp lidostas operatoru, gaisa kuģu ekspluatētājiem, apkalpojošajiem dienestiem uz zemes, gaisa satiksmes vadības dispečeriem un citiem iesaistītajiem no lidojuma plānošanas līdz brīdim, kad gaisa kuģis nosēžas uz skrejceļa. 

A-CDM procedūra ļauj precīzāk plānot gaisa kuģu pacelšanās laiku un samazināt pasažieru gaidīšanas laiku, samazināt resursu un degvielas patēriņa izmaksas, kas saistītas ar gaidīšanas laiku pirms pacelšanās un ar gaisa kuģu sagatavošanu lidojumam. Tāpat tiek samazināts vides piesārņojums un trokšņi. Rudenī šī procedūra saņēmusi arī oficiālu Eurocontrol sertifikāciju.

Pērn lidosta Rīga apkalpojusi 39 062 gaisa kuģus, kas ir par 10% vairāk nekā gadu iepriekš, taču salīdzinājumā ar 2019.gadu arī šai rādītājā vērojams kritums par 55%. Apkalpoto pasažieru lidojumu skaits - 28 691 lidojums - pret 2019.gadu samazinājies par 65%, savukārt apkalpoto kravu lidojumu skaits pieaudzis par 59%. Pieaugums pērn bijis arī apkalpoto biznesa aviācijas, tehnisko, militāro un cita veida lidojumu jomā. Šo lidojumu skaits, salīdzinot ar 2020.gadu, pieaudzis par desmito daļu, bet salīdzinot ar 2019.gadu - par nepilniem 90%.

Odiņa norāda, ka gan apkalpoto pasažieru, gan gaisa kuģu, gan kravu apjoma ziņā, gan citos uzņēmuma darbības rādītājos 2021.gadā lidosta Rīga ir uzrādījusi labākus rezultātus nekā pandēmijas pirmajā gadā. Vairākus mēnešus pērn lidosta jau strādājusi ar peļņu. 

Rīgas lidosta 2021.gada deviņos mēnešos strādāja ar 19,848 miljonu apgrozījumu, kas ir par 17,3% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt uzņēmuma zaudējumi pieauguši par 12,4% - līdz 10,092 miljoniem eiro. Starptautiskā lidosta Rīga ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas