Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Linkaits: Valstij piecu līdz septiņu gadu laikā jāatgūst airBaltic ieguldītos 250 miljonus eiro

Eiropas Komisijas (EK) lēmums, kas ļauj valstij ieguldīt Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic pamatkapitālā 250 miljonus eiro, paredz Latvijai piecu līdz septiņu gadu laikā ieguldījumu atgūt, intervijā aģentūrai LETA sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Valdība 14.jūlijā pēc atļaujas saņemšanas no EK atbalstīja 250 miljonu eiro ieguldīšanu airBaltic pamatkapitālā, līdzdalību uzņēmumā palielinot līdz 91%.

Linkaits skaidroja, ka EK lēmums ir "ļoti biezs dokuments", bet pamata doma paredz, ka piecu līdz septiņu gadu laikā valstij ir jāatgūst airBaltic ieguldītie līdzekļi. 

"Nosacīti ir paredzētas arī soda sankcijas, ja šie līdzekļi netiek atgūti savlaikus. Saskaņā ar lēmumu Latvijas valstij ir jāiesniedz konkrēts plāns, kā valsts šos līdzekļus atgūs. Mēs esam vienojušies, ka aviokompānijas vadība nākamo sešu mēnešu laikā nāks klajā ar detalizētu redzējumu, kā tālāk var strādāt, lai samazinātu valsts ieguldījumu airBaltic," teica ministrs.

Jautāts, vai jau ir domas, kā valsts varētu šo naudu atgūt, Linkaits norādīja, ka jau pirms Covid-19 izraisītās krīzes airBaltic vadība strādāja pie akciju starptautiskā publiskā piedāvājuma jeb IPO. "Šie darbi tiks turpināti un tiks piesaistīti konsultanti, kuri izvērtēs, kurā brīdī ir pareizāk piedāvāt aviokompānijas akcijas privātajiem investoriem. Tas lielā mērā būs saistīts ar to, kā kopumā attīstīsies situācija aviācijas nozarē," uzsvēra satiksmes ministrs.

Ministrs piebilda, ka soda sankciju gadījumā, ja Latvijas valsts paredzētajā laikā ieguldījumu neatgūs, valsts saņems papildu akcijas no aviokompānijas, neraugoties uz to, kādi ir tās finanšu rezultāti.

"Ir arī citi mehānismi, kuri motivē aviokompāniju šo situāciju pēc iespējas ātrāk normalizēt. airBaltic ieguldītā summa ir jāatdod Valsts kasē. Tas nozīmē vai nu akciju pārdošanu kapitāla tirgos, vai to, ka airBaltic šīs akcijas atpērk pati," stāstīja Linkaits.

Latvijai plāns EK ir jāiesniedz pēc gada. "airBaltic vadība ar konkrētu piedāvājumu nāks pēc sešiem mēnešiem, un mēs gatavosimies arī pietiekami ilgām diskusijām valdībā," teica Linkaits.

Jau ziņots, ka EK pēc vairāku mēnešu izvērtēšanas jūlija sākumā atbalstīja Latvijas valdības lēmumu airBaltic pamatkapitālā ieguldīt 250 miljonus eiro, lai sniegtu atbalstu Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Pašreiz finansējums vēl nav ieguldīts un airBaltic pamatkapitāls ir 256 472 824 eiro, liecina Firmas.lv informācija.

 

Top komentāri

Tālis
T
Nav jāapgūst, bet merķtiecīgi jāizmanto. Turklāt air Baltic šie milijoni ir jāatdod valsts budžetam (kā solīts ES), bet tas nav izdarāmas, jo pēdējie 5 gadi lievcina par air Baltic ne visai veiksmīgu peļņu.
ha-ha-ha
h
Un ja nebūs atguvusi, tas AirBaltic būs jāpārdod šorošonkulim par tādu cenu, kādu būs ar mieru viņš maksāt.
kas dārzā
k
Utopija! Patepīga klerka domāšana, bet realitāte ir cita. Līdzīgi kā Liepājas Metalurgam iedotie 60 miljoni. Izkūpēja gaisā. Vēl vairāk, Repše, kurš vienpersoniski, pretlikumīgi parakstīja šo dokumentu - krimināllieta izbeigta... Vai Air Baltic 250 miljoniem tāds pats liktenis? Visas prognozes rāda, ka vismaz 2-3 gadus nekādas aviosatiksmes atjaunošanās nebūs!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas