Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

LTAB: Viena mēneša OCTA polišu pircēji nākamo polisi iegādājas vidēji divas dienas pēc iepriekšējās beigu termiņa

Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas viena mēneša polišu pircēji nākamo polisi iegādājas vidēji divas dienas pēc iepriekšējās beigu termiņa, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB), atsaucoties uz apkopotajiem statistikas datiem.

Birojā atgādināja, ka šogad 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi OCTA likumā, kas paredz, ka transportlīdzekļu īpašnieki OCTA polisi var iegādāties arī uz viena mēneša termiņu.

"Apdrošinātāji, balstoties uz statistiku, jau brīdināja, ka, jaunā likuma norma par OCTA termiņa samazināšanu, iespējams, palielinās neapdrošināto transportlīdzekļu skaitu ceļu satiksmē," pauda LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Viņš informēja, ka jūlijā un augustā iegādāto viena mēneša OCTA polišu dati liecina, ka to pircēji nākamo polisi iegādājas vidēji divas dienas pēc iepriekšējās beigu termiņa. "Lai arī šis nav kritiski liels kavēto dienu skaits, tomēr tas apliecina, ka mūsu paustās bažas ir pamatotas," sacīja Abāšins.

LTAB dati liecina, ka viena mēneša OCTA polisi jūlijā un augustā iegādājušies kopumā 28 952 transportlīdzekļu īpašnieki, kas ir 8,8% no šajā laikā iegādāto polišu skaita. Joprojām lielākais īpatsvars ir trīs mēnešu polisēm (43,3%) un 12 mēnešu polisēm (38,6%). Kopumā šogad jūlijā un augustā transportlīdzekļu īpašnieki iegādājušies 327 479 OCTA polises.

Tāpat Abāšins norādīja, ka problēmas ar savlaicīgu viena mēneša OCTA polises pagarināšanu ir arī radījušas pirmās nopietnās problēmas.

"22.augustā Rīgā uz Vecmīlgrāvja tilta notika smags ceļu satiksmes negadījums, kuru izraisīja persona, kas iepriekš iegādājusies mēneša polisi un savlaicīgi nebija to pagarinājusi. Negadījuma rezultātā viens no iesaistītajiem gājis bojā, bet otrs - ar ļoti nopietnām veselības problēmām ārstējas slimnīcā. Kopējā zaudējumu summa vēl nav aprēķināta, bet, ņemot vērā ceļu satiksmes negadījuma smagumu, kopējās izmaksas varētu sasniegt 100 000 eiro. Tā kā negadījuma izraisītājam nebija spēkā esošas OCTA, tad zaudējumi tiks kompensēti no OCTA Garantijas fonda. Faktiski - apzinīgie autovadītāji, kas caur apdrošinātājiem veido Garantijas fonda uzkrājumu, atkal būs spiesti segt zaudējumus, ko nodarījis aizmāršīgs vai neapzinīgs autoīpašnieks," pauda Abāšins.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas