Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus

LU un RTU pakāpušās starptautiskajā pasaules universitāšu reitingā

Starptautiskajā universitāšu reitingā QS World University Rankings 2025 Latvijas Universitāte (LU) šogad pakāpusies no 801.-850.vietas uz 781.-790.vietu, liecina reitinga rezultāti.

Tādējādi 800 labāko pasaules universitāšu vidū, atbilstoši reitinga datiem, ir divas no trim Latvijas lielākajām zinātnes universitātēm - LU un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kas šogad pakāpusies uz 721.-730.vietu no 751.-760.vietas. Turpretim Rīgas Stradiņa universitāte šogad ierindota 951.-1000.vietā, kamēr pagājušajā gadā tā ieņēma 901.-950.vietu.

Reitingā universitātes tiek vērtētas pēc deviņiem kritērijiem - akadēmiskā reputācija, citējamība, reputācija darba devēju vidū, nodarbinātības rezultāti, universitāšu kā izglītības un pētniecības centru sociālā un vides ietekme, ārzemju studentu un akadēmiskā personāla proporcijas un starptautiskais pētniecības tīkls.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Latvijas augstskolas saņēmušas vairāk punktus kritērijā "starptautiskais pētniecības tīkls". LU šogad saņēma 71,5 punktu, kas ir par 50 punktiem vairāk nekā pērn, bet RTU - 29,9 punktus jeb par 28,5 punktiem vairāk. Savukārt RSU novērtējums šogad pieaudzis par 14,1 punktiem, un augstskola saņēma 15,1 punktus.

Augstāk novērtēti arī Latvijas augstskolu nodarbinātības rezultāti. Visaugstāko novērtējumu saņēmusi LU - 90,4 punktus jeb par 30,6 punktiem vairāk nekā pērn. RTU saņēma 35 punktus jeb par 16,5 punktiem vairāk. Vienlaikus RSU šogad saņēma 11,4 punktus jeb par 0,3 punktiem mazāk.

Turpretim samazinājušies vērtējumi kritērijā par ilgtspēju. Lielāko samazinājumu piedzīvojusi RTU, kas šogad saņēma 6,8 punktus jeb par 8,4 punktiem mazāk nekā pērn. LU šogad saņēma 9,8 punktus jeb par 3,9 punktiem mazāk, bet RSU - 4,1 punktu jeb par trim punktiem mazāk.

Par 0,7 līdz 1,4 punktiem samazinājušies vērtējumi arī kritērijā par reputāciju darba devēju vidū. RTU šogad saņēma 26,8 punktus, LU - 16,7 punktus, bet RSU - 13,4 punktus.

RTU un RSU šogad saņēma augstāku novērtējumu kritērijā par ārzemju studentu proporciju. RTU saņēma 72 punktus, kas ir par 12,1 punktu vairāk nekā pērn, savukārt RSU - 90,8 punktus jeb par 4,4 punktiem vairāk. LU šajā kritērijā saņēma 5,1 punktu, kas ir par 0,2 punktiem mazāk nekā gadu iepriekš.

Kritērijā "akadēmiskā reputācija" RTU un LU saņēma vienādu punktu skaitu - 11,5 punktus. Savukārt RSU saņēma 6,1 punktus.

Viens no viszemāk novērtētajiem kritērijiem starp Latvijas augstskolām saglabājas citējamība. LU saņēma 5,3 punktus, RTU - trīs punktus, bet RSU - 1,9 punktus.

Augstākos rezultātus starp trim Baltijas valstīm uzrādījusi Tartu universitāte, kas ieņēmusi 358.vietu, kā arī 439.vietā esošā Viļņus Universitāte. Tallinas Tehnoloģiju universitāte ierindojusies starp 621.-630.vietu.

Kopumā šogad reitingā vērtētas 1503 augstskolas. Visaugstāk reitingā kopumā novērtēts Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, otrajā vietā ierindojusies Kembridžas Universitāte, bet trešajā - Oksfordas Universitāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas