Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LŽA: Izmeklēšanas iestādēm pilnā mērā jārespektē žurnālistu avotu aizsardzība

Izmeklējot informācijas noplūdi no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) tā sauktajā "oligarhu lietā", izmeklēšanas iestādēm pilnā mērā jārespektē žurnālistu avotu aizsardzība, kas nostiprināta Latvijas likumos, tiesu lēmumos un Latvijai saistošos starptautiskajos tiesību aktos, aģentūru LETA informēja Latvijas Žurnālistu asociācijā (LŽA).

LŽA valde uzskata, ka KNAB vadītāja Jēkabs Straumes paustais aicinājums šā gada 3.jūlijā žurnāla Ir redakcijai sadarboties un atklāt birojam tās rīcībā esošo informāciju ir vērtējams kā nepieļaujama iejaukšanās žurnālistu profesionālajā darbībā. Vienlaikus tā atgādina, ka avotu aizsardzība ir fundamentāls mediju darba princips, kas garantē sabiedrības tiesības uzzināt būtisku informāciju, kas oficiāli netiek atklāta.

Asociācija norāda, ka žurnālistu pienākumu aizsargāt avotus nosaka Latvijas likums "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem". "Šis princips nostiprināts arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumos, kuros uzsvērts - valsts institūciju prasība atklāt žurnālistu avotus, ja vien tā nav pamatota ar sevišķi svarīgām sabiedrības interesēm, ir pretrunā ar Eiropas cilvēktiesību konvencijas 10.pantu, kas garantē vārda brīvību," pauž LŽA.

Tāpat LŽA atgādina, ka žurnālistu avotu aizsardzību nosaka arī Eiropas Padomes Ģenerālās asamblejas 2011.gadā pieņemtā Rekomendācija Nr.1950, kas valsts institūcijām ļauj pieprasīt atklāt avotus tikai sevišķi svarīgu sabiedrības interešu gadījumā, ja ir konstatēti vitāli un nopietni apstākļi.

"Rekomendācija arī uzsver, ka žurnālistu avotu aizsardzība ir pamata nosacījums žurnālista darba pilnvērtīgai īstenošanai. Avotu aizsardzība ietver ne tikai avota personas datu sargāšanu, bet arī jebkādu informāciju, kas var veicināt avota identificēšanu — tajā skaitā faktiskie apstākļi, kādos informācija sniegta žurnālistam vai medija nepubliskotā informācija, ko avots ir sniedzis," skaidro asociācijas valde.

LŽA atzīmē, ka prasība izpaust žurnālistu avotus demokrātiskā sabiedrībā ir galējs solis, piemēram, lai novērstu reālu apdraudējumu personu dzīvībai. Asociācijas ieskatā, šim augstajam prasību slieksnim neatbilst izmeklēšanas intereses noskaidrot slepenas informācijas izpaudējus, jo pienākums aizsargāt avotus ir jāievēro neatkarīgi no tā, vai avots ir vai nav rīkojies prettiesiski.

Kā ziņots, žurnāls Ir nesniegs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) papildu informāciju, kas varētu apdraudēt publiskoto "oligarhu sarunu" avotu aizsardzību, aģentūrai LETA pastāstīja Ir galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas